пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Суб'єктивні суміжні права: зміст та межі.

  Передусім всі суб'єкти суміжних прав мають використовувати свої суб'єктивні права в такий спосіб, аби не порушити прав авторів, чиї твори використовуються. Поряд з цим, виконавці мають здійснювати свої суб'єктивні права за умови дотримання прав авторів виконуваних творів. Виробники фонограм і організації мовлення зобов'язані дотримуватись прав авторів і виконавців. Організації мовлення зобов'язані дотримуватись прав виробників фонограм, авторів і виконавців.

Закон не передбачає якої-небудь процедури закріплення, виникнення і здійснення суміжних прав. Проте, виробники фонограм і виконавці з метою інформації про належність їм суміжних прав, що виникли у зв'язку з виробленням фонограми, можуть на усіх примірниках фонограми або їх упаковках використовувати знак охорони суміжних прав. Цей знак являє собою латинську літеру Р у колі — ® та імені (найменування) особи, що має суміжні права, і зазначення року першої публікації фонограми.

Права виконавців. Виконавцям належать ряд особистих (не-майнових) і майнових прав. До особистих (немайнових) прав виконавців відносяться право на ім'я, на охорону своїх виступів від спотворення, право згадування свого імені у зв'язку з використанням виконання, у тих випадках, де це можливо. Виконавцю належить виключне право здійснювати, дозволяти чи забороняти використання виконання. Право використання виконання включає в себе право:

— дозволяти трансляцію виконання в ефірі чи по проводах;

— дозволяти запис виконання за допомогою технічних засобів;

— дозволяти трансляцію і публічне відтворення запису виконання;

— дозволяти розмноження і розповсюдження примірників запису.

Виконавець має право свої виключні права передавати по договору іншим особам. В договорі визначається спосіб використання виконання, розмір і порядок виплати винагороди, строк використання виконання і строк чинності договору.

373

Виконання може використовуватися в аудіовізуальному творі, але, безумовно, зі згоди виконавця. В такому разі виконавець разом з дозволом на використання передає гфодюсеру або організації, що здійснює виробництво аудіовізуального твору, всі майнові права на виконання.

Але сторони можуть передбачити в договорі інше.

При першій фіксації виконання сторони можуть домовитися про те, що виконавець дозволяє виробнику фонограми її подальше відтворення. В такому разі виробник фонограми одержує також і право на її розповсюдження будь-яким способом. Безумовно, виконавець зберігає право на одержання винагороди за вказані види використання, виконання через організації, що управляють майновими правами на колективній основі.

Права виробників фонограм. Виробники фонограм мають виключне право:

— дозволяти чи забороняти відтворення фонограм;

— дозволяти чи забороняти розповсюдження примірників фонограм будь-яким способом (першого продажу, іншого відчуження, шляхом здачі в найом, в оренду, прокат та іншої передачі незалежно від першого продажу);

— дозволяти чи забороняти переробку фонограм та їх імпорт. Виробник фонограми має право свої виключні права на фонограму передавати іншим особам на підставі договору. В договорі визначається спосіб використання фонограми, розмір і порядок виплати винагороди, строк використання фонограми та строк дії договору.

Проте, Законом передбачені випадки, коли допускається використання фонограм, опублікованих з комерційною метою, без згоди їх виробників і виконавців, записаних на таких фонограмах, але з виплатою винагороди. Перелік цих випадків вичерпний:

— публічне виконання фонограми;

— сповіщення фонограми в ефір;

— сповіщення фонограми по проводах.

Збір, розподіл і виплата винагороди здійснюється однією з організацій, яка управляє правами виробників фонограм і виконавців на колективній основі, відповідно до угоди між цими організаціями. Винагорода розподіляється між виробником фонограми і виконавцем порівну, якщо інше не передбачено договором

 

126. 


25.12.2014; 22:27
хиты: 139
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь