пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Суб'єктивне авторське право, його зміст та межі.

 Суб'єктивне авторське право, його зміст та межі

Сукупність суб'єктивних цивільних прав, що належать автору у зв'язку зі створенням твору, поділяється на особисті немайнові та майнові.

Весь обсяг особистих немайнових і майнових прав належить автору як первинному суб'єкту авторських прав. До інших суб'єктів переходять лише майнові права за договором або законом.

Спадкоємці автора мають не лише право успадковувати майнові права, а й право захищати авторство на твір, протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також іншому посяганню на твір, якщо це може завдати шкоди честі та репутації автора.

Майнові права на твір, створений у зв'язку з виконанням трудового договору, відповідно до ст. 429 ЦК України, належить спільно автору і роботодавцю. Особисті немайнові права при цьому не передаються.

До особистих немайнових прав автора належать, крім особистих немайнових прав, встановлених ст. 423 ЦК України, також право вимагати зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору, якщо це практично можливо; забороняти зазначення свого імені у зв'язку з використанням твору; обирати псевдонім і право на недоторканність твору. Ці права не можуть передаватися іншим особам і належать автору незалежно від майнових прав, а також зберігаються за ним в разі передання іншій особі майнових прав на використання твору.

Відповідно до ст. 439 ЦК України автор має право протидіяти будь-якому перекрученню, спотворенню або іншій зміні твору чи будь-якому іншому посяганню на твір, що може зашкодити честі та репутації автора, а також супроводженню твору без його згоди ілюстраціями, передмовами, післямовами, коментарями тощо. Саме таке право автора носить назву права на недоторканність твору.

Недоторканність твору у разі смерті автора охороняється особою, уповноваженою на це автором або спадкоємцями автора, а також іншими заінтересованими особами.

Серед особистих немайнових прав автора найважливішим вважається право особи визнаватися його автором. Право авторства закріплює факт створення даного твору конкретною особою, а це має значення для суспільної оцінки як твору, так і особи автора.

Не менш важливим є право на ім'я, яке розглядається як комплекс прав на зазначення імені автора твору, обрання псевдоніму тощо. При опублікуванні власного твору, автор, як правило, дає йому своє ім'я чи псевдонім. Твір може бути опублікований і без вказівки на ім'я автора - анонімно. Права автора на опублікування твору під псевдонімом або анонімно здійснює, наприклад, видавець, який має право захищати права автора.

Майновими правами автора на твір відповідно до ст. 440 ЦК України є:

право на використання твору;

виключне право дозволяти використання твору;

право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;

інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.       

Майновими правами автора на твір відповідно до ст. 440 ЦК України є:

право на використання твору;

виключне право дозволяти використання твору;

право перешкоджати неправомірному використанню твору, в тому числі забороняти таке використання;

інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

 

 

119.        


25.12.2014; 22:27
хиты: 140
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь