пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Права інтелектуальної власності на об'єкт, створений за за мовленням.

  1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, належать творцеві цього об´єкта.

У випадках, передбачених законом, окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об´єкт можуть належати замовникові.

2. Майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, належать творцеві цього об´єкта та замовникові спільно, якщо інше не встановлено договором.

За загальним правилом особисті немайнові права інтелектуальної власності належать завжди творцеві того чи іншого об´єкта. Це ж правило поширюється і на об´єкти, створені на замовлення, — за загальним правилом зазначені права належать творцеві об´єкта, створеного на замовлення.

Новий ЦК допускає, що в окремих випадках, встановлених законом, окремі особисті немайнові права можуть належати замовникові, наприклад, право на недоторканість твору. ЦК не містить таких випадків, які б передбачали належність окремих особистих немайнових прав замовників.

Майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, належать творцеві цього об´єкта та замовникові спільно, якщо інше не встановлено договором. Це також нова норма в цивільному законодавстві України.

Наведена норма ЦК проголошує загальне правило. Проте, це загальне правило може бути змінено за вільним волевиявленням сторін, яке має бути відображене в договорі на замовлення. Якщо договір на замовлення не передбачає іншого поділу майнових прав інтелектуальної власності, ніж передбачає ЦК, то зазначені права належать сторонам спільно. Але й законодавець не наголошує на тому, що зазначені майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, належать сторонам порівно.

Майнові права інтелектуальної власності належать спільно творцеві і замовникові на об´єкт, створений на замовлення, це означає, що встановлені ЦК майнові права на об´єкт інтелектуальної власності можуть використовуватися творцем і замовником на свій розсуд в однаковій мірі.

Законодавець підкреслює, що майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, належать творцеві цього об´єкта та замовникові спільно. Отже, законодавець наділяє зазначеними майновими правами лише творця, а не його правонаступників. Майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений на замовлення, які належать творцеві цього об´єкта, не можуть відчужуватися, переходити в спадщину. Ними наділяється тільки творець об´єкта, створеного на замовлення.

 

113.  


25.12.2014; 22:27
хиты: 127
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь