пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Права інтелектуальної власності на об'єкт, створений у зв'язку з виконанням трудового договору.

   1. Особисті немайнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений у зв´язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об´єкт. У випадках, передбачених законом, окремі особисті немайнові права інтелектуальної власності на такий об´єкт можуть належати юридичній або фізичній особі, де або в якої працює працівник.

2.  Майнові права інтелектуальної власності на об´єкт, створений у зв´язку з виконанням трудового договору, належать працівникові, який створив цей об´єкт, та юридичній або фізичній особі, де або в якої він працює, спільно, якщо інше не встановлено договором.

3.  Особливості здійснення майнових прав інтелектуальної власності на об´єкт, створений працівником у зв´язку з виконанням трудового договору, можуть бути встановлені законом.

За загальним правилом особисті немайнові права інтелектуальної власності залишаються за працівником, який створив об´єкт права інтелектуальної власності в порядку виконання трудового договору. В окремих, передбачених законом, випадках деякі особисті немайнові права інтелектуальної власності можуть належати юридичній або фізичній особі, де або в якої працює працівник, який створив даний об´єкт права інтелектуальної власності.

ЦК не містить норм, які б передбачали належність особистих немайнових прав роботодавця (фізичним або юридичним особам, де або в яких працює працівник, що створив об´єкт права інтелектуальної власності).

Норма ЦК про розподіл майнових прав інтелектуальної власності на об´єкт, створений працівником у зв´язку з виконанням трудового договору, між працівником і роботодавцем, є новою. Раніше чинне законодавство України про інтелектуальну власність такої норми не знало.

Дана норма проголошує, що майнові права інтелектуальної власності в такому разі належать зазначеним особам спільно, але не порівну. Думається, що в окремих випадках ці права можуть розподілятися між працівником, який створив об´єкт права інтелектуальної власності у зв´язку з виконанням трудового договору, і роботодавцем не обов´язково порівну.

При розподілі зазначених прав слід враховувати вклад у створення об´єкта права інтелектуальної власності кожної сторони — творчий

внесок працівника та матеріальне, фінансове та інше забезпечення робіт по створенню даного об´єкта.

Здійснення майнових прав інтелектуальної власності на об´єкт, створений у зв´язку з виконанням трудового договору, може породжувати свої специфічні особливості. Це можуть бути різноманітні особливості, які можуть зумовлюватися характером самого об´єкта права інтелектуальної власності та інтересами сторін. Відповідно до Закону «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» який містить норму, відповідно до якої роботодавець має право затримати в себе заявку на винахід в якості конфіденційної інформації на чотири роки. Думається, що така специфічна особливість здійснення майнового права інтелектуальної власності роботодавцем має бути більш детально урегульована додатковим законом.

 

112. 


25.12.2014; 22:27
хиты: 156
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь