пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особливості цивільної правосуб'єктності держави Україна як суб'єкта цивільного права.

Особливості цивільної правосуб'сктності держави. Традиційно виділяють три категорії суб'єктів цивільного права: фізичних осіб, юридичних осіб та державу. В цій класифікації держава посідає особливе місце, оскільки, крім як суб'єкт цивільного права, вона виступає також як політична організація громадянського суспільства. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна і правова держава (ст. 1 Конституції України).

Особливе місце держави серед суб'єктів цивільного права полягає в тому, що, будучи носієм політичної влади, держава визначає правовий статус як фізичних, юридичних осіб, так і свій власний. Звичайно, що правосуб'єктність держави відрізняється від правосуб'єктності інших суб'єктів. Наприклад, тільки державна власність може виникати шляхом націоналізації, реквізиції або конфіскації. Але в цивільні правовідносини держава вступає як рівноправний учасник господарського обороту, наділений тим же комплексом цивільних прав, що й інші суб'єкти. Реалізація іншого підходу привела б до підриву господарських відносин.

Цивільна правоздатність держави є спеціальною, а не універсальною1. Держава має лише ті цивільні права і обов'язки, які передбачені законом.

Особливий характер держави як суб'єкта цивільного права виражається в тому, що юна як організація не визнається юридичною особою2.

Одною із ознак суб'єкта цивільного права виступає його майнова відокремленість. Відповідно до ст. З Закону України «Про власність» держава є одним із суб'єктів права власності. Суб'єктом права державної власності є держава в особі Верховної Ради України.

 

 

39


25.12.2014; 22:22
хиты: 132
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
гражданское право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь