пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

.Соціально-економічні права і свободи громадян України

Соціально-економічні права – це права, пов’язані з діяльністю людини в господарській сфері, її соціальними відносинами з суспільством, державою, колективами, іншими людьми.

До основних соціально-економічних пра відносять: право володіти, користуватися і розпоряджатися  своєю власністю, результатами свєї інтелектуальної  та творчої діяльності; на підриємницьку діяльність, яка не заборонена законом; на працю; на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів; право на відпочинок; на соціальний захист; на житло; на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї; на охорону здоров’я, на медичну допомогу і страхування; на безпечне довкілля. Право приватної власності набувається в порядку,  визначеному законом.

Громадяни для задоволення своїх потреб  можуть  користуватися об’єктами права державної та комунальної власності  відповідно  до закону. Ніхто  не  може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Держава  забезпечує  захист  конкуренції  у   підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем  на ринку,  неправомірне  обмеження  конкуренції  та    недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом. Кожен має право на працю,  що  включає  можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або  на  яку вільно погоджується.

Кожен має право на належні, безпечні і здорові  умови  праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.  Використання праці жінок і неповнолітніх на  небезпечних  для їхнього здоров’я роботах забороняється.

Громадяни мають право  на  соціальний  захист,  що включає право на забезпечення їх  у  разі  повної,  часткової  або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника,  безробіття з незалежних від них обставин, а  також  у  старості  та  в  інших випадках, передбачених законом. Кожен має право на житло. Держава  створює  умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло,  придбати його у власність або взяти в оренду.


22.12.2014; 16:31
хиты: 330
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
конституционное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь