пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Декларація про державний суверенітет України


1 грудня 1991 року народ України на референдумі одностайно висловив свою суверенну волю побудувати незалежну державу. Загальні риси нової української держави було окреслено ще в Декларації про державний суверенітет України, прийнятий Верховною Радою УРСР 16 липня 1990 року. В Декларації було проголошено державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її  території  та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

Громадяни Республіки всіх  національностей  становлять  народ України. Народ України є єдиним джерелом державної влади в Республіці. Повновладдя народу України реалізується на основі Конституції Республіки як  безпосередньо,  так  і  через  народних  депутатів, обраних до Верховної і місцевих Рад Української РСР. Від імені всього народу може виступати виключно Верховна Рада Української РСР. Жодна політична партія,  громадська  організація, інше угрупування чи окрема особа не  можуть  виступати  від  імені всього народу України.

Декларація була проголошена ще в ті часи, коли Україна була в складі СРСР, коли йшлося не простворення самостійної держави, про забеспечення реаотного суверенітету України в межах Союзу. Проте в декларації було закріплено ряд положень, які згодом було включено до Конституції вже самостійної України До числа таких принципів належать: поділ влади на виконавчу, законодавчу та судову, рівність усіх громадян перед законом, самостійність України у вирішенні економічних, екологічних, культурних питань, завнішньої та внутрішньої безпеки.

37.


22.12.2014; 16:31
хиты: 328
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
конституционное право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь