пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

88. Санкції за порушення законодавства про зовнішньоекономічну діяльність.

Суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності несуть відповідальність за:

1) Невиконання або неналежне виконання зобов'язань за зовнішньоекономічними договорами (контрактами). Формами договірної відповідальності суб'єктів ЗЕД є:

  • відшкодування збитків (передбачено відшкодування збитків у повному обсязі, а також моральної шкоди, - ст. 33 Закону "Про зовнішньоекономічну діяльність);
  • штрафні санкції (неустойка, штраф, пеня);
  • оперативно-господарські санкції (одностороння відмова сторони договору від виконання свого зобов'язання за договором; одностороння відмова сторони від прийняття подальшого виконання за договором або повернення в односторонньому порядку виконаного кредитором за договором тощо).

2) Порушення законодавчо встановлених правил здійснення зовнішньоекономічної діяльності. У такому разі суб'єкти ЗЕД несуть відповідальність у формі адміністративно-господарських санкцій. (спеціальних санкцій)

Спеціальні санкції:

  • накладення штрафів
  • застосування до конкретних суб'єктів ЗЕД господарювання індивідуального режиму ліцензування
  • тимчасове зупинення ЗЕД у випадках порушення цього Закону або пов'язаних з ним законів України, проведення дій, які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки.

Індивідуальний режим ліцензування зовнішньоекономічної діяльності пе­редбачає здійснення Міністерством економіки України індивідуального ліцен­зування кожної окремої зовнішньоекономічної операції певного виду зовнішньо­економічної діяльності. Тобто при застосуванні цієї санкції підприємства-порушники повинні оформляти разову (індивідуальну) ліцензію для здійснення кожної зовнішньоекономічної операції. Індивідуальний режим ліцензування діє до моменту усунення порушень законодавства України або застосування практичних заходів, що гарантують виконання Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та/або пов'язаних з ним законів України.

Тимчасове зупинення зовнішньоекономічної діяльності означає позбавлення права займатися всіма видами зовнішньоекономічної діяльності. Винятком є лише операції по завершенню розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Однак для них необхідно отримати разо­ву (індивідуальну) ліцензію.Максимальний строк, на який накладають цю санкцію, — три місяці (хоча в окремих випадках за рішен­ням суду цей строк можуть збільшити). Після їх завершення, суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності переводиться на індивідуальний режим ліцензування.
 

Міністерством економіки України до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності у разі здійснення ними таких дій у сфері зовнішньоекономічних відносин:
 

  • які можуть зашкодити інтересам національної економічної безпеки;
     
  • які призводять до порушень міжнародних зобов'язань України;
     
  • якщо суб'єкт зовнішньоекономічної діяльності, до якого раніше була застосована санкція - індивідуальний режим ліцензування, протягом року після її застосування не вжив заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до вимог чинного законодавства у сфері зовнішньоекономічних відносин.

Органи Правопорушення виявляє і фіксує відповідний державний контролюю­чий орган: податковий, митний тощо. Після цього такий орган готує подання до Міністерства економіки України, в якому зазначає суть вчиненого правопорушення, а також пропозицію щодо застосування тієї чи іншої санкції. Саме Міністерство економіки України вирішує, наскільки серйозним є правопорушення, яку санкцію і на який строк застосувати.


13.06.2016; 05:13
хиты: 4
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь