пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Антиконкурентні узгоджені дії: поняття та прояви.

Антикокурентними узгодженими діями визнаються узгоджені дії, які призвели або можуть призвести до недопущення усунення або обмеження конкуренції. Для визначення цих дій не має значення, чи відбулося недопущення, усунення або обмеження конкуренції фактично. Недопущення конкуренції передбачає створення такої ситуації, коли підвищуються бар’єри входження на ринок потенційних конкурентів або створюються умови, відповідно до яких суб’єкти господарювання, о працюють на одному ринку з об’єктивних причин, не конкурують. Під усуненням конкуренції необхідно розуміти повне або суттєве припинення змагальності між конкурентами, внаслідок чого покупці позбавляються можливості вибирати між продавцями. Обмеження конкуренції відбуваються у разі зменшення впливу визначених для конкуренції чинників, внаслідок виникнення або посилення у відповідних суб’єктів господарювання ринкової влади, яке характеризуються у кожному конкретному випадку відповідними якісними і кількісними показниками.

Залежно від структури ринку і місця суб’єктів господарювання на ньому виділяють два основні види анти конкурентних узгоджених дій:

Горизонтальними анти конкурентними узгодженими діями є дії, які здійснюються на одному і тому ж товарному ринку, де його учасники фактично є конкурентами, проте внаслідок здійснення дій, передбачених ст. 6 ЗУ «про захист економічної конкуренції», обмежують конкуренцію між собою.

Вертикальними анти конкурентними узгодженими діями є дії, які здійснюються суб’єктами господарювання на різних товарних ринках, учасники яких перебувають у відносинах «продавець – покупець», і такі узгоджені дії передбачають обмеження підприємницької діяльності хоч би одного з учасників дій в його відносинах з третіми особам, а самі дій призводять або можуть призвести до недопущення, усунення або обмеження конкуренції.

 


13.06.2016; 05:13
хиты: 5
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь