пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Поняття та види правового режиму майна господарських організацій.

Майном у сфері господарювання - сукупність речей та інших цінностей (включаючи не­матеріальні активи), які мають вартісне визначення, виробляються та використо­вуються у діяльності суб'єктів господарських відносин і відображаються в їх ба­лансі або враховуються в інших передбачених законом формах обліку майна цих суб'єктів.

Основою правового режиму майна є право власності, а також речові права осіб, які не є власниками, - право господарського відання і право оперативного управління

Відносини власності - це суспільні відносини, що виникають у зв'язку і з при­воду привласнення матеріальних благ.

Власність в економічному розумінні - це економічне панування суб'єкта над об'єктом, що належить йому, використання суб'єктом цих об'єктів своєю владою й у власних інтересах.

Право власності передбачає можливість вільного, але в межах закону, викорис­тання власником свого майна у власних інтересах.

Правомочності власника щодо його майна, яке використовується у сфері господарювання, складні:

  • володіння, користування та розпорядження,
  • засновницькі (заснування інших суб'єктів господарювання та наділення їх відповідним майном), 
  • регулятивні (визначення меж вико­ристання майна, яке передається власником іншим суб'єктам господарювання на похідних від права власності правових титулах),
  • оперативно-управлінські (управління створеним власником суб'єктом господарювання), 
  • контрольні (контролю за використанням майном, яке на певному, зазвичай похідному від права власності, правовому титулі закріплюється за іншим суб'єктом господарю­вання)
  • охоронні (охорони прав власника від посягань інших осіб на його майно та захисту прав і законних інтересів власника у разі їх порушення іншими особами) повноваження.

Похідними правами від права власності у господарському праві є:

а) право довірчої власності;

б) право господарського відання;

в) право оперативного управління;

г) право користування (в тому числі оренди).

Всі вони є похідними від права влас­ності й залежними від власника (первісного власника). В межах закону, що вима­гає зміст кожного з цих інститутів, власник, залежно від мети передачі майна, тією чи іншою мірою «підрегульовує» свої відносини з відповідним суб'єктом.

 


13.06.2016; 05:13
хиты: 4
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь