пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

35. Поняття, види та історія виникнення господарських товариств.

Господарським товариством є підприємство або інший суб'єкт господарювання, створений юридичними особами та (або) громадянами шляхом об'єднання їх майна і участі в підприємницькій діяльності товариства з метою одержання прибутку.

Господарські товариства можуть мати юридичний статус підприємства (див. ст. 55, 62-72 ГКУ та Закон України "Про господарські товариства") або дочірнього підприємства (ст. 2 ГКУ).

П'ять видів господарських товариств:

- акціонерне товариство
- товариство з обмеженою відповідальністю,
- товариство з додатковою відповідальністю,
- повне товариство,
- командитне товариство (ст. 80 ГКУ).
 Поняття та види цих товариств визначено ст. 80 ГКУ.

 

Порядок створення господарського товариства залежить від його виду. Проте в усіх випадках повинно бути рішення засновників про створення товариства, підписаний установчий договір, розроблений і затверджений (за потреби) статут. Будь-яке господарське товариство підлягає реєстрації як суб'єкт підприємницької діяльності в органах державної реєстрації (ст. 58 ГКУ та Закон України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців").

Відповідно до ч. 1 ст. 82 ГКУ та ч. 2 ст. 87 ЦКУ установчими документами господарського товариства є установчим договір та статут. Установчий договір - установчий документ для всіх видів господарського товариства (ст. 4 Закону "Про господарські товариства"). Статут розробляється й затверджується під час створення AT, TOB, ТДВ (ст. 142,153 ЦКУ).

Припинення діяльності господарського товариства відбувається шляхом ліквідації або реорганізації, що можуть проходити за рішенням самого товариства або компетентного органу (антимонопольних органів, господарського суду).

Історія виникнення:

Господарські товариства у своєму розвитку пройшли певну еволюцію, оскільки їх учасниками спочатку були переважно фізичні особи – окремі громадяни, потім засновниками й учасниками господарських товариств стали також юридичні особи – окремі підприємства і державні органи.

Історичними попередниками господарських товариств можна вважати середньовічні товариства судновласників, а потім створені в італійських республіках (XIV ст.) товариства державних кредиторів. Деякі дослідники вважають, що певні економічні риси господарських товариств вже мали храми у Стародавньому Єгипті; форми об'єднань з рисами господарських товариств застосовували у Давній Греції при колонізації територій; Римські та Візантійські товариства також мали риси господарських товариств.

Виникнення акціонерних товариств як основної форми господарських товариств у більш-менш сучасному їх вигляді відноситься на кінець XVI – початок XVII ст., коли у Голландії була заснована Нідерландська Об'єднана Ост-Індська компанія для індійської торгівлі з основним капіталом 6,5 млн. флоринів. На існування акціонерних товариств вказує те, що у Франції в XVII ст. зустрічаються (щоправда, як виняток) акції на пред'явника. Протягом XVII – XVIII ст. у Франції, Англії, Німеччині, Данії, Португалії, Швеції виникають господарські товариства у формі акціонерних компаній.


13.06.2016; 05:13
хиты: 4
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь