пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

33. Установчі документи суб'єктів господарювання.

Установчі документи- це:
- документи установленої законом форми та змісту, на підставі яких створюються субєкти господарювання.
- «статутні документи»
- рішення про його утворення або засновницький договір

Перелік установчих документів, передбачений ст. 57 ГКУ не є вичерпний, оскільки, крім зазначених, до них відноситься індивідуальний або спільний установчий акт, складений засновником, на підставі якого створюється такий вид юр. осіб, як установча.

Юр. особи користуються спеціальною правоздатністю (мають право займатися лише тими видами діяльності, що зазначені в її установчих документах). Фіз. особа користується універсальною право-дієздатністю (може займатися будь-якою діяльністю, що не суперечить закону)

Стосовно змісту установчих документів, вимоги до нього зазначаються у різних законах, зокрема ГК України, ЦК України, ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", ЗУ "Про господарські товариства", ЗУ "Про акціонерні товариства" тощо.

За загальними правилами в установчих документах повинні бути зазначені:

  • найменування суб'єкта господарювання,
  • мета і предмет господарської діяльності,
  • склад і компетенція його органів управління,
  • порядок прийняття ними рішень,
  • порядок формування майна, розподілу прибутків та збитків,
  • умови його реорганізації та ліквідації, якщо інше не передбачено законом.

Згідно із ЗУ "Про господарські товариства" обов'язковим установчим документом для акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю є статут, для повного товариства та командитного товариства - установчий договір.
А засновницький договір командитного товариства, крім загальних умов, повинен включати розмір часток кожного з учасників з повною відповадільністю, розмір, склад, порядок внесення ними вкладів, форму участі.

Статут юр. особи визначає її структуру, види і напрямки діяльності, порядок управління та інш. питання діяльності власне як субєкта підприємницької діяльності.
У засновницькому договорі засновники зобовязуються утворити субєкт зосподарювання, визначають порядок спільної діяльності щодо ого утворення, умови передачі йому майна, порядок розподілу прибутків, збитків та інш.

 

 


13.06.2016; 05:13
хиты: 4
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь