пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

31. Поняття та види суб’єктів господарського права.

Відповідно до ст. 55 ГК України, субєктами господарювання - учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи сукупніть господарських прав та обовязків, мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобовязаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Згідно зі ст.55 ГК України ознаками субєкта господарювання є наявність:
1. певної організаційно-правової форми, в якій здійснюється господарська діяльність
2. юридично відокремленого та закріпленого за субектом майна (ОС, обігові кошти тощо), що знаходиться на окремому самостійному балансі, відкритих рахунках у банках
3. господарської правосубєктності – сукупності юридичних можливостей безпосередньої або опосередкованої участі у господарській діяльності
4. можливість виступати в судових органах від свого імені


Так субєктами господарювання є:
1. господарські організації – юр. особи, створені відповідно до ЦК України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до ГК України, а також юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку.
2. громадяни України, іноземці, та особо без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

До субєктів організаційно-господарських повноважень відносяться органи державної виконавчої влади, що здійснюють управління у сфері економіки. До таких органів належать:
1) міністерства й відомства, що здійснюють галузеве та міжгалузеве управління
2) головні управління, комітети, департаменти у складі  місцевих рад народних депутатів і місцевих державних адміністрацій;
3) органи управління державними господарськими обєднаннями, які діють у певній сфері промисловости, транспорту, тощо.
- органи місцевого самоврядування та їх виконавчі комітети

Ст 8. ГК України підкреслює, що держава, органи державної влади та органи місцевого самоуправління не є субєктами господарювання. Вони призначені здійснювати управлінський вплив на діяльність субєктів господарювання через розміщення серед них державних замовлень, установлення загальнообовязкових правил і нормативів щодо господарської діяльності, реєстрацією субєктів та наданням ліцензій.

До учасників відносин у сфері господарювання відносять і споживачів, які згідно зі 1 ст. ЗУ «Про захист прав споживачів» визнаються фізичними особами, які придбавають,  замовляють, використовують або мають намір придбати продукцію для особистих потреб ,безпосередньо не повязаних з підприємницькою діяльністю.

 

 

 

 

 


13.06.2016; 05:13
хиты: 4
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь