пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Джерела господарського права: поняття, види та система.

Джерела господарського права — зовнішня форма виразу пра­вил поведінки в сфері господарювання, загальнообов'язковість, що забезпечує їх, і регулятивна дія.

До джерел господарського права України належать:

—господарське законодавство;

—нормативні договори – двостороння або багатостороння угода, що встановлює права і оьовязки її субєктів як правила поведінки на майбутнє. Не може протирічити чинному законодавству. Види:

Внутрішньодержавні та міждержавні (конвенції наприклал)

—судова практика;

—ділові звичаї – усталене правило поведінки, визначене і широко застосовуване на практиці, дотримується без додаткової формалізації, в силу тридицій. Звичаї в торгівлі, розрахункові операції.

—юридична доктрина – це загальновизнані ідеї, принципи, положення, розроблені вченими з метою удосконалення правового регулювання госп та інших суспільних відносин.

У своїй сукупності джерела господарського права визначають рамки юридично значущої поведінки суб'єктів господарювання.

Система джерел господарського права - це розташування господарсько-правових актів з урахуванням їх зв'язків і властивостей.

Систематизацію господарського законодавства можна здійснювати за різни­ми критеріями: а) за юридичною силою актів, у яких фіксуються господарсько-правові норми (вертикальна систематизація); б) за предметом правового регу­лювання (горизонтальна систематизація): за видами і характером господарської діяльності, галузями і сферами народного господарства (економіки).

Критерій юридичної сили застосував законодавець у ст. 7 ГК - «Нормативно-правове регулювання господарської діяльності». За юридичною силою норматив­них актів система господарсько-правових актів складається з:

  • положень Конституції України
  • законів України, що регулюють господарські відносини, провідне місце се­ред яких посідають кодифіковані акти:
  • постанов Верховної Ради України,
  • указів Президента України:;
  • актів Уряду України: декрети Кабінету Міністрів України, постанови Кабінету Міністрів України, відомчих нормативних актів, що видаються компетентними міністерства­ми та відомствами щодо регулювання діяльності певної галузі народно­го господарства
  • регіональних нормативних актів, що приймаються органами місцевого са­моврядування відповідно до делегованих державою повноважень і встанов­леного порядку (
  • локальних нормативних актів, що приймаються (укладаються) безпосеред­ньо суб'єктами господарювання або їх засновниками (установчі та внутріш­ні правові документи суб'єктів господарських відносин).

Джерелом господарського права можуть бути і міжнародні договори України (універсальні, міжнародних організацій, двосторонні), ратифіковані Верховною Радою України або укладені за її згодою.

 


13.06.2016; 05:13
хиты: 3
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь