пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Техніка приготування приблизних розчинів.

Для приготування і зберігання готових розчинів використовують попередньо добре вимитий посуд, місткість якого має бути трохи більшою за об'єм необхідного розчину. Речовину спочатку розчиняють у невеликому об'ємі (приблизно 1/3 необхідної кількості), а потім доводять розчинником до заданого. Іноді для попередньої обробки речовин, що не змочуються водою, використовують етанол за умови, що він не вступає в хімічну взаємодію з компонентами розчину.

Для приготування розчинів беруть чисті вихідні речовини і розчинники; використовують воду високого ступеня очищення, при необхідності (для натрію гідроксиду, натрію тіосульфату та інших речовин) її звільняють від вмісту карбону (IV) оксиду.

Рідкі кислоти (хлороводневу, нітратну, сульфатну) не рекомендують зважувати, а їх водні розчини приблизної концентрації готують розведенням хімічно чистих концентрованих кислот. Отриману концентрацію розраховують за ступенем розведення вихідних розчинів (рідин).

Розчиняючи у воді луги (калію і натрію гідроксиди), користуються захисними окулярами і Гумовими рукавичками. Ці речовини викликають хімічні опіки, тому брати їх руками заборонено! Через те що процес розчинення лугів екзотермічний, його проводять у термостійкому скляному або фарфоровому посуді при поступовому додаванні речовини. Готові розчини вилуговують силікатну кислоту і руйнують скло, тому їх краще зберігати в поліетиленових посудинах. На повітрі луги, поглинаючи воду і карбону (IV) оксид, утворюють малорозчинні карбонати.


12.01.2015; 20:48
хиты: 122
рейтинг:+2
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь