пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Скласти прилад для визначення температури плавлення. Опишіть методику

Терміном «температура плавлення» позначають діапазон температур, в якому відбувається перетворення твердої речовини в рідку.

Температура плавлення речовини знаходиться в інтервалі 25—300°С. Невелику кількість добре подрібненої, висушеної досліджуваної речовини поміщають на чисту тверду поверхню (найкраще використовувати предметне скло). Узявши капіляр за запаяний кінець, постукують по речовині відкритим кінцем  і таким чином уводять речовину в капіляр, щоб у відкритому кінці капіляра утворився стовпчик речовини висотою 2—3 мм. Для того щоб перемістити досліджуваний зразок до запаяного кінця, капіляр або постукують запаяним кінцем по предметному склу, або використовують скляну трубку відповідного розміру — ставлять її вертикально на тверду поверхню і кидають капіляр усередину трубки запаяним кінцем униз . Цю операцію виконують доти, поки вся речовина не переміститься вниз. Стовпчик речовини в капілярі має бути щільним, без видимих розривів. Підготовлений капіляр закріплюють на термометрі за допомогою гумового кільця. Стовпчик речовини має знаходитися на рівні середини ртутного резервуара термометра.

Термометр з одним або декількома капілярами закріплюють у чистій сухій пробірці за допомогою пробки, яка має виріз напроти шкали термометра . Він не повинен торкатися до стінок пробірки, а його резервуар має знаходитися вище дна пробірки на 0,5— 1 см. Пробірку з термометром закріплюють вертикально в лапці штатива і підводять під неї на кільці із сіткою склянку (або колбу) з вазеліновим маслом. Рівень рідини має бути вищим від резервуара термометра, а пробірка повинна знаходитися на Рис 187 Техніка введення ре-відстані не менше ніж 0,5—1 см від новини в капіляр і ущільнен-дна склянки (колби). ня її в капілярі 

Складений прилад повільно нагрівають, уважно стежачи за підвищенням температури і станом речовини в капілярі. Спостерігаючи за речовиною в капілярі, відмічають і записують зміну забарвлення, розкладання, злипання, спікання тощо. Коли стовпчик речовини починає помітно стискуватися і «мокнути», нагрівання припиняють. Початком плавлення вважають появу першої краплі в капілярі, а закінченням — зникнення останніх кристалів. Точність визначення температури складає не більше ± 0,5 °С.


26.02.2015; 14:05
хиты: 358
рейтинг:0
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь