пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Техніка приготування розчинів точної концентрації. Як приготувати точний розчин з концентрованної кислоти.

Точні розчини готують особливо ретельно. Використовуваний посуд (мірні колби) треба добре вимити з хромовою сумішшю так, щоб після ополіскування в переверненій колбі вода не збиралася крапельками, а стікала плівкою. Розраховану наважку, узяту з точністю до 0,0002 г, або точно відміряну рідину акуратно переносять у мірний посуд. Для цього через суху скляну лійку, поміщену в шийку колби, обережно висипають або виливають розчинювану речовину. Легкими ударами по лійці домагаються пересипання твердої речовини в колбу. Потім ретельно змивають над лійкою посуд, в якому знаходилася наважка, і саму лійку. У невеликій кількості (приблизно 1/3 об'єму) розчинника струшують вміст колби до повного розчинення речовини. Періодично перемішуючи, додають розчинник трохи нижче мітки мірної колби, залишають при кімнатній температурі на 15—20 хв. Вміст колби доводять розчинником до мітки і, закривши пробкою, періодично перевертають догори дном колбу 30—35 разів або струшують протягом 15—30 хв.

Працюючи з органічними розчинниками, слід дотримувати відповідних заходів безпеки. Більшість з них леткі, горючі, вибухонебезпечні, шкідливі для здоров'я. Густина органічних розчинників відрізняється від води, тому при готуванні розчинів із відсотковою концентрацією потрібний об'єм розраховують з урахуванням густини рідини. Для захисту від випаровування розчинення краще проводити в закритому посуді, фільтрувати якомога швидше, нагрівати зі зворотним холодильником.

2.  Під час роботи з мінеральними кислотами слід дотримувати правил техніки безпеки: використовувати гумові рукавички і захисні окуляри, доливати відміряну циліндром кислоту у воду тоненькою струминкою при безперервному помішуванні скляною паличкою, у противному разі (тобто при додаванні води до кислоти) розбризкування кислоти може призвести до опіків. При сильному розігріванні суміші процес переривають для охолодження. Кислоту, що потрапила на підлогу і столи, засипають піском, нейтралізують натрію або кальцію карбонатом. Кислоту на одязі змивають великою кількістю води, нейтралізуючи розчином амоніаку або натрію гідрокарбонату.

роз-н переливати у бутиль після охолодження. паперову етикетку парафінують.


26.02.2015; 14:05
хиты: 999
рейтинг:0
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь