пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Сорт скла. Сфери використання посуду та обладнання зі скла, його переваги.

Для виконання лабораторних дослідів та синтезів в хімічній лабораторії використовують різні види хімічного посуду, для виготовлення якого найчастіше використовується скло.

Фізичні і хімічні властивості скла визначають його тип і сорт. Для виготовлення хімічного посуду застосовують переважно сорти скла, які мають відносно малий коефіцієнт лінійного розширення, добру стійкість до лугів, кислот і змін температури, є прозорими, легко миються. До таких сортів належить йєнське, боросилікатне і “молібденове” скло.

Прилади, які використовуються при високих температурах, виготовляють з термостійких сортів скла типу “Пірекс”, яке витримує температурний перепад близько 250°С. Недоліком цього скла є мала стійкість проти дії лугів.

Для виготовлення приладів з максимальною термостійкістю (температура розм’якшення 1400°С) застосовують кварцове скло, яке дуже стійке проти змін температури і прозоре для ультрафіолетових променів.

Усі види скла добре розчиняються у плавиковій (HF) кислоті. Щоб запобігти “роз’їданню” скляних частин приладів під час роботи з цією кислотою, їх треба покрити зсередини шаром парафіну. Набір посуду, як і сорт скла, з якого його виготовляють, залежить від конкретної роботи. До основного лабораторного хімічного посуду відносять: стакани, колби, пробірки, чашки, лійки, холодильники, дефлегматори і інші ємності із скла різних марок. 

 


12.01.2015; 15:54
хиты: 108
рейтинг:0
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь