пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Дайте назву хімічного посуду. Для яких цілей він використовується?

До основного лабораторного хімічного посуду відносяться колби, склянки, пробірки, чашки, лійки, холодильники, дефлегматори й інший посуд різноманітних конструкцій. Найчастіше його виготовляють зі скла різних марок. Такий посуд відрізняється стійкістю до впливу більшості хімічних реагентів, прозорий, легко миється.

image003.jpg

а б "-в-' г ґ

image004.jpg

д е є ж з и

Рис. 1.1. Колби:

а — круглодонна; б — плоскодонна; в — круглодонні з двома і трьома шийками під кутом; г — конічна (колба Ерленмейєра); ґ — колба К'єльдаля; д — грушоподібна; е — гостродонна; є — круглодонна для перегонки (колба Вюрца); ж — гостродон-на для перегонки (колба Кляйзена); з — колба Фаворського; и— колба з тубусом

(колба Бунзена)

6

І. Техніка лабораторних робіт

image005.jpg

Рис. 1.2. Хімічний посуд: а — склянка; б — бюкс

image006.jpg

Колби в залежності від їхнього призначення виготовляють різної місткості і форми (рис. 1.1). Круглодонні колби призначені для роботи при високій температурі, для перегонки при атмосферному тискові і для робіт під вакуумом. Використання круглодонних колб із двома й більше шийками дозволяє в процесі синтезу одночасно виконувати кілька операцій: застосовувати мішалку, холодильник, термометр, краплинну лійку тощо. Плоскодонні колби придатні тільки для роботи при атмосферному тискові і для зберігання рідких речовин.

Конічні колби широко використовують для кристалізації, тому що їхня форма забезпечує мінімальну поверхню випаровування.

Товстостінні конічні колби з тубусом (колби Бунзена) застосовують під час фільтрування у вакуумі до 1,33 кПа (10 мм рт. ст.) для приймання фільтрату.

Склянки (рис. 1.2, а) призначені для фільтрування, випарювання (при температурі не більше 100 °С) і приготування розчинів у лабораторних умовах, а також для проведення окремих синтезів, при яких утворюються щільні осади, що важко виймаються з колб. Не можна використовувати склянки під час роботи з низькокиплячими чи вогненебезпечними розчинниками.

Бюкси, або склянки для зважування (рис. 1.2, б), застосовують для зважування і зберігання летких, гігроскопічних і тих речовин, що легко окиснюються на повітрі.

Чашки (рис. 1.3) використовують при випарюванні, кристалізації, сублімації, сушінні та інших операціях.

Пробірки (рис. 1.4) випускають різної місткості. Пробірки з конусним шліфом і відвідною трубкою застосовують для фільтрування невеликих об'ємів рідин у вакуумі.

Рис. 1.3. Чашка для хіміко-лабораторних робіт

image007.jpg

а       б      в       г ґ Рис. 1.4. Пробірки:

а — циліндрична з розгорнутим краєм; б — циліндрична без відгину; в — гостродонна (центрифужна); г — із взаємозамінними конусними шліфами; ґ —з конусним шліфом і відвідною трубкою

1.1. Хімічний посуд і допоміжні пристрої

Скляне лабораторне устаткування містить у собі також лійки (лабораторні, ділильні, краплинні, фільтрувальні), крапельниці, спиртівки, водоструминні насоси, ексикатори, холодильники, дефлегматори, з'єднувальні елементи (переходи, алонжі, насадки, затвори) та ін.

Лійки в хімічній лабораторії служать для наливання, фільтрування і розділення рідин.

image008.jpg

а б        4-в-/ г

Рис. 1.5. Лійки:

а — лабораторна; б — фільтрувальна з упаяним скляним фільтром;  в — ділильні; г — краплинна з бічною трубкою для вирівнювання тиску

Лійки лабораторні (рис. 1.5, а) використовуються при наливанні рідин у посудини з вузькими шийками і для фільтрування розчинів через паперовий складчастий фільтр.

Лійки зі скляними фільтрами (рис. 1.5, б) застосовують для фільтрування агресивних рідин, що руйнують паперові фільтри.

Лійки ділильні (рис. 1.5, в) призначені для розділення рідин, що не змішуються, при екстрагуванні й очищенні речовин.

Лійки краплинні (рис. 1.5, г) застосовують для регульованого приливання (додавання) рідких реагентів у ході проведення синтезу. Вони схожі на ділильні лійки, але їхнє різне призначення визначають деякі конструктивні особливості. У краплинних лійках відвід трубки звичайно довший, а кран розташовується під самим резервуаром. їхня максимальна місткість не перевищує 0,5 л.

Ексикатори (рис. 1.6) використовують для висушування речовин під вакуумом і для зберігання гігроскопічних речовин.

І. Техніка лабораторних робіт

image009.jpg

Рис. 1.6. Ексикатори: а — вакуум-ексикатор; б—звичайний

Чашки або склянки з речовинами, що підлягають сушінню, встановлюють у комірках фарфорових вкладишів, а на дно ексикатора поміщають речовину для вбирання вологи.

Холодильники (рис. 1.7) лабораторні скляні застосовують для охолодження і конденсації пари.

Холодильники повітряні (рис. 1.7, а) використовують для кип'ятіння і перегонки висококиплячих (ґКИП > 150 °С) рідин. Охолоджувальним агентом служить навколишнє повітря.

Холодильники з водяним охолодженням відрізняються від повітряних наявністю водяної оболонки (охолоджувальний агент — вода).

image010.jpg

8

Рис. 1.7. Холодильники і дефлегматор: а — повітряний; б —із  прямою трубкою (Лібіха); в — кульковий; г — спіральний; ґ — Димрота; д — дефлегматор

1.1. Хімічний посуд і допоміжні пристрої

9

Водяне охолодження застосовують для згущення парів і перегонки речовин з їкап <150 °С, причому в інтервалі 120—150 °С охолоджувальним агентом служить непроточна, а нижче 120 °С — проточна вода.

Холодильник Лібіха (рис. 1.7, б) використовують для перегонки рідин.

Кульковий і спіральний холодильники (рис. 1.7, в—ґ) найчастіше застосовують як зворотні при кип'ятінні рідин, тому що мають велику охолоджувальну поверхню.

Дефлегматори (рис. 1.7, д) служать для більш ретельного розділення фракцій суміші при її дробній (фракційній) розгонці.

З'єднувальні елементи (рис. 1.8) призначені для складання на шліфах різноманітних лабораторних установок.

image011.jpg

Рис. 1.8. Найважливіші з'єднувальні елементи: а — переходи; б —алонжі; в — насадки; г — трубки з'єднувальні; ґ —затвори

У лабораторній практиці для робіт, пов'язаних з нагріванням, застосовують посуд з фарфору: склянки, випарні чашки, тиглі, човники та ін. (рис. 1.9).

Для фільтрування і промивання осадів під вакуумом використовують фарфорові нутч-фільтри — лійки Бюхнера (рис. 1.9, б).

Ступки з товкачиками (рис. 1.9, г) призначені для здрібнювання та змішування твердих і в'язких речовин.

Для складання і закріплення різних приладів у хімічній лабораторії користуються штативами з наборами кілець, держаків (лапок) і затискачів (рис. 1.10).

Для фіксації пробірок використовують штативи з нержавіючої сталі, сплавів алюмінію або пластмаси, а також держаки ручні

(рис. 1.11).

10

І. Техніка лабораторних робіт

image012.jpg

Рис. 1.9. Фарфоровий посуд: а — чашка випарна; б — лійка Бюхнера; в — тигель; г — ступка і товкачик; ґ — ложка; д — склянка; е — човник для спалювання; є — шпатель

image013.jpg

Рис. 1.10. Лабораторний штатив з набором комплектуючих частин: а — штатив; б — кільця; в — затискачі; г — держак

image014.jpg

Рис. 1.11. Штатив і держаки для пробірок: а — штатив; б — держаки ручні

1.2. Основні операції під час роботи в лабораторії органічної хімії

11

Герметичність з'єднання складових частин лабораторних приладів досягається за допомогою шліфів (рис. 1.12), а також Гумових чи пластикових пробок. Пробки підбирають за номерами, які дорівнюють внутрішньому діаметру шийки посудини, котра закривається, або отвору трубки.

Найбільш універсальним і надійним способом герметизації Рис. 1.12. К(шусні піліфи:

лабораторного приладу є з'єднан- а — керни; б— муфта

ня його окремих деталей за допомогою конусних шліфів через стикування зовнішньої поверхні керна з внутрішньою поверхнею муфти.

image015.jpg


12.01.2015; 00:09
хиты: 81
рейтинг:0
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь