пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


малюнок.Сублімація

Очищення невеликих кількостей твердих органічних речовин методом сублімації у вакуумі.

Image19.gif

Сублімацією називається процес випаровування твердої речовини з наступною конденсацією його парів безпосередньо у тверду речовину, минаючи рідку фазу. Сублімація можлива для речовин, тиск парів яких над твердою фазою порівняно великий. Цю властивість мають речовини з молекулярними кристалічними ґратками, в яких діють порівняно слабкі ван-дер-ваальсові сили. Сублімацію застосовують для очищення тих органічних речовин, кристалізація яких утруднена.

Швидкість сублімації обернено пропорційна зовнішньому тискові. Для збільшення швидкості процесу можна підвищувати температуру, пропускати над речовиною слабкий струмінь повітря або знижувати тиск. Проведення сублімації у вакуумі дозволяє також понизити температуру, що дуже важливо для речовин, які розкладаються. Як і при будь-якому випаренні, швидкість сублімації пропорційна площі поверхні, що випаровується, тому речовину перед сублімацією необхідно ретельно подрібнити і не допускати її плавлення.

Вадами сублімації є відносно велика тривалість процесу й обмеженість застосування. Однак цей метод очищення вигідно відрізняється від перегонки нижчою температурою проведення процесу, а від перекристалізації — відсутністю контакту речовини з розчинником і високим кінцевим виходом.


26.02.2015; 13:45
хиты: 486
рейтинг:0
Естественные науки
химия
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь