пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

73.Суверенітет держави . Зовнішній і внутрішній суверенітет держави. Держава і наддержавні утворення.

Суверенітет виступає як властивість притаманна державній влади. Тому будь-яка державна. освіта повинна володіти суверенітетом.
У самому загальному вигляді поняття суверенітету означає верховенство і незалежність гос.власти всередині країни і в зовнішньополітичній сфері. різниться :
• Державний суверенітет ; ( що виходить від народу верховна влада, яка складається в самостійному здійсненні гос- вом своїх функцій в рамках національного і міжнародного права).
• Суверенітет нації ; ( повновладдя нації , її політична свобода , можливість самовизначення для збереження своєї самобутності , мови, культури , історії).
• Суверенітет народу , (належить вище право визначати економічну , соціальну і політичну систему держави) .
Зміст і обсяг суверенітету залежать від того , чи є гос-во незалежним у міжнародних відносинах , або воно виступає як складова частина іншого, більшого гос- ва ( федерація , конфедерація ) , або воно член міждержавного союзу .
Державний суверенітет не абсолютний , а відносний. Водночас держ. суверенітет похідний від суверенітету народу , який єдиний і неотчуждаем , точно також як суверенітет кожної нації , складовою багатонаціональний народ.
Суверенність гос- ва виражена не тільки у володінні цією властивістю , але і полягає в можливості розпоряджатися власним суверенітетом від часткового самообмеження до повної відмови .
Особливий вид суверенітету пов'язаний із створенням федеративної держави ( делегуються права зовнішніх зносин ) .
По суті поділ суверенітету на зовнішній і внутрішній сьогодні відображає зв'язок між фактом існування гос. влади та її зовнішнім визнанням. При цьому суверенітет факту держ. влади приватна справа існуючого режиму , в той час як суверенітет визнання - це проблема міжнародного співтовариства або інших держав.
У сучасних державах все частіше не тільки обговорюється , але і офіційно визнається проблема суверенітету особистості як можливості міжнародних інститутів забезпечити захист прав людини від посягань держави.
 


31.03.2015; 23:38
хиты: 116
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь