пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

79. Судова влада і здійснення правосуддя. Піднесення судової влади.

Судова влада проявляє себе через правосуддя і прийняття загальнообов'язкових рішень у процесі цивільного, кримінального , адміністративного , господарського судочинства . Захист права вийшла у судовій діяльності на перший план , відсунувши на периферію застосування примусу.

Склалися дві судові системи ^ одна з яких іменується змагальної , а друга - наслідкового. Характерною рисою змагальної судової системи є безпосереднє змагання сторін перед судом , коли сторони ( адвокати ) мають можливість контролювати хід процесу і є головними дійовими особами в цьому процесі. Суддя тут близький за своєю позиції до ролі третейського судді. Якщо при цьому маються присяжні , то суддя не вирішує питання , хто правий , а хто винен. Суддя не втручається в процес прийняття рішення .

У слідчій системі багато що визначається на стадії попереднього розслідування , і суддя по суті веде справу на основі документів . При цьому суддя сам досліджує факти , відбирає докази , прагне самостійно встановити істину у справі . У слідчій системі за традицією не застосовується суд присяжних , і адвокати не є головними дійовими особами .

Змагальна судова система характерна для держав з правовою системою , заснованою на прецеденті (сім'я загального права) , а слідча судова система використовується державами романо -германської правової сім'ї , заснованої на нормативно- правових актах. В даний час відзначається зближення правових систем загального права і романо -германського права , взаємне використання різних елементів організації судової діяльності . Характерний приклад - поширення суду присяжних у державах романо -германської правової сім'ї .

Серед достоїнств суду присяжних зазначаються: їх велика неупередженість в порівнянні з суддями , які перебувають на державній службі; загострена здатність присяжних керуватися почуттям справедливості , забезпечення стійкого зв'язку правосуддя з населенням. Прихильність до цієї форми суду розглядається як уособлення гуманізму і справедливості , хоча загальна тенденція полягає в скороченні сфери їх застосування. Суди присяжних у сучасних державах досить різноманітні, що обумовлено правовими та регіональними традиціями. Однак повсюдно відзначається обмеження правомочностей присяжних , у зв'язку з прискоренням процедури правосуддя , підвищенням ролі професійних суддів.

Організаційно-правові засади здійснення правосуддя та гарантії незалежності суду задані конституціями держав. Серед гарантій незалежності суду , як правило , виділяється недоторканність судді , довічний термін їх призначення або обрання , ефективне виконання судових рішень. Основними формами перегляду судових рішень виступають апеляція і касація .

Судова влада перешкоджає дії нерозумних законів , забезпечує відповідальність виконавчої влади за недотримання волі законодавця , захищає права громадян від свавілля бюрократії. Самостійність і незалежність судової влади характеризується : визнанням за судовою владою в механізмі держави рівності із законодавчою і виконавчою владою; захистом і дотриманням основних прав і свобод громадян у процесі судочинства; організацією судочинства на засадах змагальності , рівноправності сторін , презумпції невинності ; визнанням права кожного на розгляд його справи судом присяжних у випадках , встановлених законом; встановленням судового контролю за законністю взяття під варту; вдосконаленням системи гарантій незалежності суддів і підпорядкування їх тільки закону , закріпленням принципу незмінності суддів .

 


31.03.2015; 23:35
хиты: 103
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь