пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

44. Статус спеціалістів Пенсійного фонду України та підстави відповідальності за порушення корупційного законодавства.


Відповідно до указу Президента України № 1085 від 09.12.2010 р. “Про оптимізацію системи органів центральноївиконавчої влади” Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, а працівники цього органу є державними службовцями, на яких поширюється дія Закону України “Про державну службу” від 16.12.1993 р. № 3723.Отже, відповідно до ст. 25 цього Закону працівники Пенсійного фонду України мають певні категорії посад державних службовців та їм встановлюються відповідні ранги.
Основними критеріями класифікації посад державних службовців є організаційно-правовий рівень органу, який приймає їх на роботу, обсяг і характер компетенції на конкретній посаді, роль і місце посади в структурі державного органу, а ранг службовцю присвоюється відповідно до займаної посади,рівня професійної кваліфікації та результатів роботи.
Як правило, державний службовець у системі Пенсійного фонду України повинен:
мати повну вищу освіту відповідного напряму підготовки (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста, магістра) та стаж державної служби або роботи у відповідній сфері діяльності;
володіти знаннями з права в галузі пенсійного забезпечення, політології, економіки, адміністрування, фінансів, знати соціологію та психологію праці; сучасні методи управління персоналом; основи діловодства; правила роботи на комп’ютері, державну мову, правила і норми охорони праці та протипожежного захисту.
Відповідність обов’язків і кваліфікації вимогам посадових професійно-кваліфікаційних характеристик визначаєтьсяшляхом проведення атестації державного службовця відповідно до затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1922 від 28.12.2000 р. “Положення про проведення атестації державних службовців”.
Прийняття на державну службу в органи Пенсійного фонду України, просування по ній, стимулювання праці державних службовців, вирішення інших питань, пов’язаних із службою, проводиться відповідно до категорій посад службовців, а також згідно з рангами, які їм присвоюються.
Рішення про призначення на посаду державного службовця та зарахування до кадрового резерву приймає начальник управління Пенсійного фонду України на підставі пропозиції конкурсної комісії протягом місяця з дня прийняття рішення конкурсною комісією.
Громадяни України, які вперше зараховуються на дер-жавну службу, приймають Присягу державного службовця.
Слід мати на увазі, що особа набуває статусу державного службовця з моменту підписання наказу про зарахування її на посаду державного службовця, незалежно від того, прийняла вона присягу чи ні, а також чи присвоєно їй ранг і чи попереджено її про встановлені ст. 6-10 Закону обмеження
Питання, що стосуються відповідальності за корупційні діяння, регулюються Законом України No 3206 від 07.04.2011 р. «Про засади запобігання і протидії корупції». Закон визначає правові та організаційні засади запобігання корупції, виявлення та припинення її проявів, поновлення законних прав та інтересів фізичних і юридичних осіб, усунення наслідків корупційних діянь.Корупційними у законодавстві визнаються лише ті неправомірні діяння, вчинені особою, уповноваженою на виконання функцій держави, які спрямовані на протиправне використання наданих їй повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг для себе або інших осіб.
Особи, що несуть відповідальність за вчинення корупційних діянь:
•Президент України, Голова Верховної Ради, члени Кабінету Міністрів України, Голова СБУ, Генеральний прокурор, Голова Національного банку;
•державні службовці;
•депутати всіх рівнів;
•посадові особи органів місцевого самоврядування;
•військовослужбовці – посадові особи військових формувань;
•судді усіх рівнів і таке інше (див. ст. 5 Закону).


21.12.2014; 23:26
хиты: 120
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь