пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Правова пропаганда та особливості її проведення в Пенсійному фонді.

В роботі щодо підвищення рівня законності, покращення якості результатів роботи в органах виконавчої влади, на підприємстві має велике значення правове виховання і правова пропаганда, правове навчання працівників.

Працівники юридичної служби ПФУ повинні брати активну участь у правовому вихованні працівників, організовувати цю роботу.

Правове виховання вміщує пропаганду права, сприяння формуванню вірного розуміння його суті та призначення, напрацювання навичок додержання законодавства, вміння правильно використовувати чинні правові норми в інтересах організації, її колективу і особи (працівника).

При здійсненні правового виховання юридичній службі слід постійно використовувати конкретні приклади, що стосуються певних суб'єктів правовідносин.

Особливої уваги вимагає довідково-інформаційна діяльність з правових питань, здійснювана юридичною службою. Вона може полягати у наступному:

- забезпечення структурних підрозділів текстами нормативних актів;

- створення фонду нормативних актів (опублікованих у періодичних та інших виданнях, а також наказів, інструкцій та інших актів конкретної установи);

- внесення у тексти нормативних актів наступних змін та доповнень, вилучення з користування скасованих нормативних актів;

- накопичення матеріалів судової практики;

- забезпечення організації практичними, науково-практичними посібниками, монографіями та іншими літературними джерелами з правових питань;

- підготування на прохання зацікавлених установ, підрозділів, працівників довідок і консультацій стосовно чинного законодавства, а також практики вирішення органами управління, судовими органами певних категорій справ;

- інформування про діюче законодавство.

Інформація про законодавство, а також про практику його застосування проводиться найрізноманітнішими способами (усні та письмові огляди, скерування текстів нормативних актів відповідним підрозділам, установам, посадовим особам, розміщення цих текстів на стендах, сайтах тощо).

Методична робота юридичної служби у галузі правового навчання, правової пропаганди може мати такі напрями:

- вона повинна охоплювати неюридичні структурні підрозділи органів виконавчої влади, підприємств, тому що у застосуванні, використанні чинного законодавства (у правовій роботі) беруть участь не тільки керівники органу виконавчої влади, підприємства, але й різні підрозділи. Застосування законодавства, його використання – сфера діяльності всіх без виключення структурних підрозділів, усі вони здійснюють певні ділянки правової роботи, і юридична служба покликана забезпечити нормальну роботу в цьому напрямі.

З цією метою вона організовує вивчення посадовими особами нормативних актів, що стосуються їх діяльності, здійснює методичне керівництво претензійною роботою, якщо вона проводиться неюридичними підрозділами;

- методична робота проводиться для юридичних підрозділів усіх підпорядкованих установ та підприємств;

- своєрідним напрямом у діяльності юридичної служби, який має багато спільного із здійснюваною нею методичною роботою, є надання допомоги з правових питань профспілковому комітету.

Окремим напрямом у галузі правового навчання і правової пропаганди є кодифікаційна робота юридичної служби. Вона полягає у систематизованому обліку і зберіганні текстів нормативних актів. Це забезпечує швидку і повну правову інформацію з питань, що виникають у діяльності органу виконавчої влади, підприємства. Успіх юридичної діяльності залежить, у першу чергу, від знання юридичними працівниками діючих правових норм та вірного їх застосування. Цього неможливо досягти, якщо у їх розпорядженні не буде текстів усіх необхідних правових актів.

Рекомендується управлінню Пенсійного фонду здійснювати активну інформаційно-роз’яснювальну роботу з питань пенсійного страхування мешканців; здійснювати висвітлення в засобах масової інформації матеріалів про стан пенсійного забезпечення та змін в законодавстві; забезпечити проведення зустрічей в трудових колективах, за місцем проживання громадян, виїзних прийомів; забезпечувати  безперервну роботу «гарячих» телефонних ліній; з метою інформування громадян з найбільш актуальних питань пенсійного законодавства сприяти розповсюдженню серед населення професійних періодичних видань Пенсійного фонду газети «Пенсійний кур’єр» та журналу «Вісник Пенсійного фонду України».

 




21.12.2014; 23:26
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь