пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32.Функції юридичної служби у здійсненні позовної роботи.


Позовна робота являє собою комплекс юридичних дій, спрямованих на упорядкування господарських відносин, відновлення порушених майнових і особистих немайнових прав підприємств, організацій, установ.
Позовна робота на підприємстві повинна сприяти: забезпеченню виконання договірних зобов'язань у всіх сферах діяльності; економії та раціональному використанню матеріальних, трудових, фінансових, паливно-енергетичних, сировинних та інших видів ресурсів; зниженню непродуктивних витрат та усуненню причин і умов, що їх спричиняють; забезпеченню захисту і відновленню порушених майнових прав та інтересів підприємств, що охороняються законом; забезпеченню відповідальності порушників договірних зобов'язань; ефективному використанню законодавства для поліпшення економічних показників господарської діяльності та запобіганню його порушенням.
 Значна роль в організації позовної роботи в суб'єктахгосподарювання згідно Загального Положення про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи, організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 рокуN 1040(далі ЗагальнеПоложення про юридичну службу) відводиться юридичній службі.
Під час організації ведення позовної роботи юридична служба може керуватися Рекомендаціями про порядок ведення претензійної та позовної роботи на підприємстві, в установі, організації, які схвалені постановою колегії Міністерства юстиції Ук­раїни від 15 січня 1996 року № 2.
Здійснення юридичною службою  позовної роботи включає такі дії (функції юридичної служби):
- підготовка, одержання та складання документів, необхідних для пред'явлення і розгляду  позовів;
- підготовка проектів позовів;
- підготовка необхідних документів при розгляді справи в суді (відзиви, заяви, скарги);
- захист інтересів підприємства при розгляді майнових, переддоговірних та інших спорів в господарському та інших судах;
- здійснення організаційно-технічних заходів (реєстрація, облік, зберігання та відправка позовних матеріалів);
- забезпечення контролю за позовним провадженням;
- розгляд, аналіз, узагальнення результатів позовної роботи;
- підготовка висновків, пропозицій щодо поліпшення позовної роботи.
З урахуванням специфіки діяльності підприємства, його функціональних особливостей та структури, видається наказ чи затверджується положення (інструкція) про порядок ведення  позовної роботи, де чітко розподіляються обов'язки структурних підрозділів: служб, відділів, управлінь (далі - структурні підрозділи) по підготовці і розгляду  позовів. У кожному структурному підрозділі наказом (розпорядженням) керівника ця робота покладається на конкретних працівників.
Структурний підрозділ та юридична служба ведуть відповідні журнали обліку позовних заяв, пред'явлених підприємством та до нього.
Таким чином, згідно підпунктів 7,8 пункту 11 Загального положення про юридичну службу, юридична служба веде позовну роботу; представляє у встановленому законодавством порядку інтереси підприємства в судах, інших органах під час розгляду правових питань і спорів; аналізує наслідки розгляду позовів і судових спорів.


21.12.2014; 23:26
хиты: 124
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь