пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23. Поняття та зміст договірної роботи у Пенсійному фонді.

Договірна робота - це діяльність підприємства по формуванню і правовому закріпленню договірних відносин і ор­ганізації виконання договорів.

Структура договірної роботи на кожному окремому підпри­ємстві відповідає завданням, які стоять перед ним як учасни­ком різноманітних господарських зв'язків. Слід розрізняти, по- перше, договірну роботу, пов'язану з реалізацією результатів власного виробництва і, по-друге, використовувати результати діяльності інших підприємств, тобто договірну роботу по ре­алізації продукції власного виробництва і договірну роботу, пов'язану із забезпеченням підприємства продукцією, послу­гами тощо. Вказані вище напрями договірної роботи є видами договірної роботи. Слід відмітити, що правова робота на під­приємстві є більш широким поняттям і включає, в тому числі, й договірну роботу.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограма- ми, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом під­твердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів. Проект договору може бути запропонова­ний будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примір­никах.

  Заступник Міністра юстиції України  22 березня 1999 року

Методичні рекомендації про участь юридичної служби в організації договірної роботи на підприємствах, установах, організаціях

      1.1. Відповідно до Загального положення про юридичну службу міністерства,  іншого  центрального  органу  державної  виконавчої влади,    державного    підприємства,    установи,   організації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 серпня 1995 р.  N 690 ( 690-95-п ), участь у підготовці, укладанні та контролі за виконанням господарських договорів (контрактів) з іншими підприємствами, установами та організаціями (далі - підприємство) є одним з основних напрямків діяльності юридичної служби.

     У даних Методичних рекомендаціях висвітлені форми та методи проведення цієї роботи.

     1.2. Юридичне управління (відділ, сектор, бюро, група), юрисконсульт підприємства (дала - юридична служба) у цілях правового забезпечення виконання договірних зобов'язань повинні:

- забезпечувати законність документів правового характеру з питань договірної роботи;

- організовувати разом з іншими структурними підрозділами договірну та претензійну роботу;

- приймати участь в укладанні господарських договорів;

- приймати участь в забезпеченні правовими засобами контролю за виконанням договорів;

- роз'яснювати чинне законодавство з питань укладання та виконання договорів;

- аналізувати практику договірно-претензійної роботи.

1.3. Порядок використання правових засобів в цілях забезпечення виконання договірних зобов'язань необхідно відображати в наказі, інструкції чи іншому документі про ведення договірної та претензійної роботи на підприємстві.

    Питання, пов'язані з укладанням та виконанням договорів на підприємствах необхідно відображати в планах роботи юридичної служби.

     2.1. Юридичній службі в необхідних випадках слід приймати участь у підготовці проектів наказів, інструкцій, положень, договорів та інших правових документів з питань договірної роботи. При розробці вказаних документів необхідно керуватися чинним законодавством, відповідними відомчими методичними рекомендаціями

      4.1. Юридична служба разом з іншими підрозділами приймає участь в організації роботи по укладанню господарських договорів на підприємстві.

     4.3. Юридична служба отриманий проект договору перевіряє на відповідність вимогам чинного законодавства та переконується в тому, що він оформлений правильно по суті та по формі і візує його.

     5.1. Юридична служба разом з іншими структурними підрозділами приймає участь в організації та здійсненні контролю за виконанням господарських договорів.

6.1. Юридична служба підприємства повинна систематично проводити роботу по пропаганді чинного законодавства, що врегульовує питання укладання та виконання господарських договорів.

     7.1. Юридична служба підприємства разом з іншими структурними підрозділами повинна систематично узагальнювати та аналізувати практику укладання та виконання господарських договорів, результати розгляду претензій та позовів, а також повідомлення господарського суду з тим, щоб виявлені в договірній роботі недоліки не повторювати в наступному господарському році.

 


21.12.2014; 23:26
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь