пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

9. Форми та види правового обслуговування.


Результат узагальнення всіх підходів дає можливість виділити наступні форми правового обслуговування:
І. Створення окремого штатного структурного підрозділу юридичної служби або залучення штатного працівника – юрисконсульта;
ІІ Правове обслуговування за договором з:
1.                   адвокатом;
2.                   адвокатським об’єднанням;
3.                   юристом - приватним підприємцем;
4.                   юридичною фірмою (консультацією, кооперативом)
Відомі і такі форми правового обслуговування, як організація міжгосподарських юридичних груп для обслуговування кількох територіально близьких підприємств однієї або кількох галузей, а також організацій обслуговування невеликих господарських органів однієї системи юридичною службою головного (найбільшого) підприємства.
На одному з базових підприємств для обслуговування кількох невеликих підприємств, а також виробничих одиниць, де не мають сенсу тримати штатного юрисконсульта, як самостійні структурні підрозділи можуть створити міжгосподарські юридичні відділи. Ці відділи формуються за рахунок загальної штатної чисельності працівників кількох невеликих підприємств і організацій у такій кількості, аби на кожного юриста припадало обслуговування від двох до чотирьох підприємств або організацій. Кожне підприємство, що обслуговується міжгосподарським юридичним відділом, перераховує базовому підприємству грошові суми для утримання юристів.
Юридична служба (штатний юрист)
Ця форма правового обслуговування є основною, провідною. Її функціонування нормативно обумовлене Загальним положенням про юридичну службу міністерства, іншого органу виконавчої влади, державного підприємства, установи та організації, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 26.12.2008
В порівнянні з іншими формами правове обслуговування юридичними службами володіє поряд переваг:
а) працівники юридичних служб займаються тільки юрисконсультською діяльністю, що позитивно позначається на їх загальному професійному рівні;
б) працівники юридичних служб є членами колективів обслуговуваних ними господарських організацій. Це дозволяє їм глибше знати виробничу, фінансову, економічну і інші сторони господарської діяльності.
Водночас до недоліків цієї форми правового обслуговування, а саме у разі обрання такого варіанту юридичного обслуговування власнику підприємства потрібно збільшувати штат за рахунок окремого структурного підрозділу (юридичної служби) або посади юрисконсульта, здійснювати витрати на організацію додаткового робочого місця, виплату соціальних допомоги (лікарняний соціальні відпустки).
                        При чому по закінченні юрисконсультом виконання якого - не будь визначеного завдання трудова діяльність не припиняється.
Крім того, слід пам’ятати, що розмір заробітної плати штатного юриста не залежить від результативності його трудової діяльності (наслідків розгляду справ у суді).
Причин низької ефективності юридичних служб може бути безліч. Але головне - кваліфікація юристів. Ніякі організаційні заходи не допоможуть, якщо юрист (юристи) погано знають свою справу. Крім того, необхідно пам'ятати, що на підприємстві правову роботу веде не юрисконсульт або Юр. відділ, а практично усі працівники. Адже всі в тій чи іншій мірі беруть участь у реалізації правових норм, тобто виконують, дотримуються, а деякі навіть використовують норми законів та інших нормативних актів. Юридична служба повинна служити штабом правової роботи, забезпечувати керівникові можливість організувати реалізацію правових норм найкращим чином.
Перш ніж вирішувати питання щодо створення юридичної служби потрібно розібратися в структурі вашого підприємства, і відповідно обрати той чи інший варіант організації. Доцільно розробити Положення про юридичну службу, яке має визначати функції останньої, права і обов'язки та порядок їх реалізації. Не варто забувати, що не менш, а може, і більш важливими документами є посадові інструкції. Посадові інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов'язків, повноважень і відповідальності для працівників усіх посад, зазначених у штатному розкладі, в тому числі і юрисконсультів. Не забудьте ознайомити кожного працівника з посадовою інструкцією під розписку. До речі, для організації юридичної служби на підприємстві, в тому числі для розроблення відповідних документів доцільно залучити зовнішнього консультанта, яким може бути адвокат.
Посадові інструкції повинні відображати повний перелік завдань та обов'язків, повноважень і відповідальності. Посадові інструкції, після їх затвердження керівником підприємства, організації, установи або за дорученням його заступниками, обов'язково доводять до працівника під розпис. Посадові інструкції складають для працівників усіх посад, що зазначені в штатному розписі.
Правове обслуговування за договором
Можливий і інший вид надання правової допомоги підприємству - на підставі договору, укладеного з юридичною або фізичною особою - суб’єктом підприємницької діяльності, що здійснює надання юридичних послуг або з адвокатом, адвокатським бюро, фірмою, конторою або іншим об’єднанням.
Якщо ще кілька років назад більшість компаній намагалося мати у своєму штаті як мінімум одного юриста, то в останні роки ситуація істотно змінилася, усе більше фірм прибігають до послуг, притягнутих фахівців. Взаємодія з юридичними компаніями, як правило, відбувається або у формі надання разових юридичних послуг, або у вигляді абонентського юридичного обслуговування.
Юридичні фірми і господарські організації свої відносини по правовому обслуговуванню оформляють договором, в якому передбачаються всі необхідні умови, що стосуються об’єму роботи, що підлягає виконанню, термінів виконання, оплати і т.д.
До стосунків з юридичною фірмою, з якою підприємство уклало договір на абонентське юридичне обслуговування, не застосовується трудове законодавство. Відповідно не виникає підвищених зобов'язань і гарантій при розірванні договору
В договорі передбачається необхідність призначення конкретної особи - відповідальної за виконання роботи по правовому обслуговуванню в цій або іншій організації. Оплата праці може бути почасовою або за разовими дорученнями. При почасовій оплаті праці розмір оплати встановлюється угодою сторін залежно від об’єму виконуваної роботи.
Ця форма правового обслуговування останніми роками набуває все більшого поширення.
Абонентське юридичне обслуговування являє собою комплексний юридичний супровід діяльності організації по всіх правових питаннях, що виникає в процесі здійснення їй підприємницької діяльності. Абонентське юридичне обслуговування є формою співробітництва юридичної компанії і клієнта з питань комплексного юридичного супроводу бізнесу, оскільки юридичні фірми зацікавлені в стабілізації клієнтської бази, і воліють працювати із клієнтами на постійній основі, уклавши договір на абонентське юридичне обслуговування.
Абонентське обслуговування має цілий ряд переваг, у порівнянні зі штатними юристами, з яких, насамперед, варто виділити економічні:                     
-наявність вузкопрофільних фахівців дозволяє юридичній фірмі охопити всі можливі області юридичного супроводу бізнесу, і більш якісно надавати послуги клієнтові. Фахівці, що працюють в юридичних фірмах, зіштовхуються з набагато більш широким колом проблем, у результаті вони здатні більш оперативно знаходити вихід з нестандартних ситуацій, і вирішувати проблеми, що виникають у клієнта;        
-щомісячна плата за абонентське юридичне обслуговування часто не перевищує середньої заробітної плати юрисконсульта, але в здійсненні супроводу беруть участь всі юристи й експерти юридичної компанії – фахівці в різних галузях права;                  
-за договором про абонентське юридичне обслуговування, в юридичної фірми набагато більше зобов'язань, ніж у юриста, що працює за трудовим договором (якщо у випадку заподіяння збитку штатного юриста останнього всього лише зможете звільнити, то з юридичної фірми зможете зажадати відшкодування заподіяних збитків у повному розмірі, якщо це передбачено договором);
-у випадку низького рівня наданих юридичних послуг, завжди можна розірвати договір, звільнити ж некваліфікованого співробітника, найчастіше зовсім не так просто;
-юридична фірма не може підти у відпустку, на лікарняний, звільнитися, не вимагає надання соціального пакета.
До недоліків юридичного супроводу юридичною фірмою слід віднести відсутність юриста на підприємстві упродовж цілого робочого дня. Мабуть, це найбільш
істотний недолік.
Особливості правового обслуговування за договором з адвокатом
Відмінність рядового юрисконсульта від адвоката в тому, що діяльність останнього врегульована законом.
Адвокату дані фахові права і гарантії.
Адвокат - це юрист, який має особливий статус і наділений законом особливими правами і можливостями:
Крім того, стаття 44 Господарського процесуального кодексу України (у разі задоволення позовних вимог підприємства у за результатами судового розгляду справи) передбачає відшкодування (зі сторони не на користь якої ухвалено рішення) послуг лише наданих адвокатом, а не суб’єктом підприємницької діяльності –фізичною особою, чи іншим будь-яким представником.


21.12.2014; 23:26
хиты: 106
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь