пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6. Історія організації та діяльності юридичної служб

6. Історія організації та діяльності юридичної служб
   Сам термін «правова робота» в сучасному значенні став використовуватися порівняно недавно. Раніше правова робота звичайно зв'язувалася з функціями органів юстиції. У зв'язку з діяльністю господарських організацій він вперше був застосований в постанові ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 23 грудня 1970 р. № 1025 «Про поліпшення правової роботи в народному господарстві». Після цього даний термін набув широкого поширення. Разом з тим, в нормативних правових актах не дається «легального» визначення поняття правової роботи, що породило множинність трактувань цього поняття.
  Згадка про працівників юридичної служби є в перших актах, прийнятих в Радянській республіці. Організаційне керівництво і контрольні функції за діяльністю юридичної служби в перші ж роки радянської влади було покладено на Народний Комісаріат юстиції УРСР. До 1922 р в своїй практичній діяльності юрисконсульти керувалися постановами Народного Комісаріату юстиції РРФСР, зокрема, постановою "Про відділи юстиції у Москві та Петрограді". У постанові вказувалося, що відділи юстиції можуть покладати деякі свої функції на районні юридичні відділи, юрисконсультів райрад. Районні юридичні відділи, юрисконсульти райрад повинні були обслуговувати потреби районних Рад депутатів у галузі юрисконсультської, адміністративно-правової та організаційної діяльності. В області юрисконсультскої діяльності на них покладалися: дача висновків з юридичних питань, які виникають у роботі Рад та їх відділів; складання і редагування видаються Радою депутатів обов'язкових постанов, інструкцій і наказів. Крім того, вони здійснювали попередній розгляд і давали президіям Рад депутатів висновки за скаргами на неправильні дії посадових осіб, які перебувають на службі Ради депутатів; розглядали випадки порушення підприємствами встановленого порядку їх функціонування, причому у разі виявлення ознак кримінального діяння все діловодство направляли до слідчої комісії або народний суд. Таким чином, правова допомога підприємствам виявлялася як з боку юрисконсультів відомств, так і з боку юрисконсультів Рад депутатів трудящих. В обов'язки юрисконсультів входили функції по складанню списків кандидатів у народні судді, членів колегій захисників та ін Загальне керівництво юристами - господарниками здійснювалося законодавчо - кодифікаційних відділом Наркомату юстиції республіки, який мав право видавати з питань, що належать до компетенції юридичних органів, інструкції та розпорядження. Йому надавалося право скликати періодичні або екстрені збори завідувачів юрисконсультскими органами або наради юрисконсультів РСФСРВ 1929р функції безпосереднього керівництва юридичною службою були передані прокуратурі республіки, яка була структурним підрозділом Наркомату юстиції.
Слід зазначити, що аж до середини тридцятих років форми зв'язку прокуратури і юрисконсультів підприємств і госпорганів успішно розвивалися і, незважаючи на що відбувалися в різні періоди зміни цих форм, наглядові функції і допомогу органів прокуратури зіграли важливу роль у роботі юрисконсультів. Господарські наркомати і відомства по своїй лінії стали також виробляти заходи координації діяльності юрисконсультів підвідомчих їм підприємств, організацій.
Характерною рисою того періоду було широке залучення юрисконсультів до вироблення нових законопроектів в області економічного життя країни. Важливу роль у визначенні правового становища юриста на підприємстві мали загальносоюзні наради юрисконсультів. Перше з них відбулося в 1925р., А друге - в 1927г Широке поширення набули наради юристів-господарників окремих галузей народного господарства
У другій половині тридцятих років, коли йшов процес створення галузевих наркоматів, роль органів прокуратури в організаційному керівництві діяльністю юридичної служби помітно знизилася. В окремих наркоматах юридичні служби апарату взяли на себе функції методичного керівництва юрисконсультами системи.
Важливу роль у підвищенні ролі юриста на підприємстві відіграла постанова ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 23 грудня 1970р № 1025 "Про поліпшення правової роботи в народному господарстві". На Міністерство юстиції СРСР і його органи на місцях було покладено методичне керівництво правовою роботою в народному господарстві. Цією постановою Міністерству юстиції надано право проводити ознайомлення зі станом правової роботи на підприємствах і давати відповідні рекомендації щодо її поліпшення.


23.12.2014; 00:02
хиты: 110
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь