пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Поняття та зміст предмета спецкурсу та його система


Категорія „Правова робота" використовується для позначення правової науки та навчальної дисципліни. Один з ініціаторів формування наукової і навчальної дисципліни — організація правової роботи в народному господарстві був В.К. Мамутов. Суть обґрунтованої вченим та його колегами концепції полягає в тому, що правова робота у народному господарстві не ототожнюється з діяльністю юридичної служби, а розглядається як органічна складова господарювання і реалізується всіма підрозділами господарського апарату. Вона спрямована на реалізацію норм права і є частиною механізму правового регулювання. Юридична ж служба виступає головним виконавцем і безпосереднім організатором цієї роботи, забезпечує її ведення на професійному рівні. Сприяючи зміцненню законності в господарських відносинах, правова робота тим самим допомагає розв'язувати економічні проблеми, підвищувати ефективність виробництва.V
Правова робота у сфері господарювання як наука досліджує особливості правового регулювання відносин, що виникають у процесі здійснення правової роботи на підприємствах, в установах, організаціях, які знаходять свій вираз у нормах різних галузей права (господарського, цивільного, трудового, фінансового, кримінального, адміністративного, тощо) з метою вироблення науковообгрунтованих рекомендацій по удосконаленню чинного законодавства, методологічних рекомендацій для практичного використання. В результаті аналізу нормативно-правового регулювання та практики застосування наука юридичної служби напрацьовує методичні рекомендації з проблемних питань діяльності юридичної служби в сфері господарювання.
Предметом вивчення, дослідження та аналізу є нормативні акти та врегульовані ними суспільні відносини, що відображають особливості правової роботи в сфері господарювання, а також практика діяльності юридичних служб, юрисконсультів з правового забезпечення господарської діяльності суб'єктів господарювання. Крім того, правова робота в сфері господарювання як наука вивчає не тільки правові, але й організаційні основи діяльності суб'єктів правової роботи, такі як форми здійснення, організація планування правової роботи та робота юридичної служби, діловодство у діяльності юридичної служби, психологія та етика правової робо­ти на підприємстві тощо.
„Правова робота " як навчальна дисципліна ставить перед собою основним завданням розкриття суті правової робота у різних галузях господарської діяльності, в організаціях різних форм власності. Вона піддає аналізу повноваження юридичної служби в сфері господарювання і практику їх застосування.
Таким чином, навчальна дисципліна „Правова робота" — це система знань про нормативну базу, форми, методи та практику здійснення правової роботи на підприємствах, в установах і організаціях. Як навчальна дисципліна є важливою складовою господарсько-правової освіти студентів вищих навчальних закладів та набуває особливого значення в подальшій організації їх професійної діяльності, оскільки передбачає передачу практичного досвіду правового «супроводження» господарської діяльності та функціонування органів державної влади та місцево­го самоврядування.


21.12.2014; 23:26
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь