пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

75.Сутність і види міжнародного кредиту.

Міжнародний кредит – це форма руху позикового капіталу у сфері міжнародних економічних відносин, де кредиторами і позичальниками виступають субўєкти різних країн. Субўєктами цих відносин виступають приватні фірми, комерційні банки, кредитні організації, нефінансові заклади, держави та державні органи, а також регіональні міжнародні банки розвитку, міжнародні фінансові інститути.

Міжнародний кредит – це економічні відносини, які виникають між кредиторами і позичальниками різних країн з приводу надання, використання та погашення позики.

Мета міжнародного кредиту - отримати максимальний дохід у вигляді відсотка.

Принципи міжнародного кредиту

1. Терміновість - кредити надаються на певний термін.

2. Поворотність - повернення грошей власникові.

3. Платність - плата за користування кредитом.

4. Забезпеченість - гарантії одержувача кредиту. Види гарантій:

- матеріальні - нерухомість і матеріальні цінності;

- урядові.

5. Цільовий характер міжнародного кредиту, як правило, надається під вирішення конкретних техніко-економічно обґрунтованих завдань.

Види міжнародного кредиту

1. За термінами кредитування

•  Надкороткостроковий - кредит, який надається на строк до одного місяця;

•  Короткостроковий - до 1 року;

•  Середньостроковий - від 1 до 5 років (у певних випадках - до 7 років)

•  Довгостроковий - понад 5 років (у певних випадках - понад 7 років).

2. За характером забезпечення

•  Забезпечений МК - капітал, який надається в заставу під товарно-матеріальні цінності і комерційні документи. Формою їх забезпечення виступають товари, акредитиви, тратти або векселі, гарантовані третіми особами, гарантії промислових і торгових компаній, банків і так далі.

•  Бланковий капітал - капітал, який наданий без гарантій застави і комерційних документів. Не має забезпечення і надається під зобов'язання імпортера погасити кредит або в певний термін, або при настанні певних умов.

Надається переважно клієнтам, які мають тривалі ділові відносини з банком і мають високу платоспроможність.

3. За об'єктами кредитування

•  Комерційний МК - первинна форма кредиту, яка називається також фірмовим кредитом, - позика, яка надається підприємством (фірмою), як правило, експортером однієї країни імпортерові іншої країни у вигляді відстрочення платежу за продані товари. Використовується в міжнародній торгівлі, але має обмежене використання при взаємних постачаннях інвестиційних товарів, призначених для модернізації, реконструкції, оновлення технологічної структури виробництва.

•  Фінансовий МК - надання засобів в грошово-валютній формі. Можуть надаватися у валютах країни кредитора і країни боржника, а також в третіх валютах або в декількох валютах, якщо позика розташовується одночасно в декількох країнах.

4. За суб'єктами надання

•  Приватні МК - матеріально-грошові засоби, які надаються приватними фірмами і банками і розділяються відповідно на фірмові і банківські.

•  Урядові (міжурядові, державні позики) - надаються урядовими кредитними закладами на більш пільгових умовах, ніж приватні, зокрема, вони можуть бути безпроцентними, на термін в декілька десятків років. Участь державного капіталу дозволяє понизити вартість кредитування і продовжити його термін.

•  Кредити міжнародних організацій - надаються переважно Міжнародним валютним фондом, структурами Світового банку, ЄБРР, регіональними банками розвитку і іншими фінансовими інститутами.

•  Змішані МК - кредити, в яких беруть участь приватні підприємства, компанії і відповідні державні органи.

5. За цільовим призначенням

Зв'язаний МК - що має строго цільовий характер, що закріплюється в кредитному договорі, контракті або угоді. Даний кредит ділиться на:

- комерційний кредит - МК, який надається на закупівлю товарів або оплату послуг;

- інвестиційний капітал - МК, який виділяється для будівництва конкретних господарських об'єктів або для модернізації вже існуючих промислових комплексів.

Фінансовий МК - капітал, що не має строгого цільового призначення і що використовується на розсуд позичальника на будь-які цілі.

Емісія цінних паперів - будь-який різновид міжнародного кредиту, коли банки виступають як посередники між позичальниками і безпосередніми кредиторами - інвесторами, що розміщують свої грошові кошти в цінні папери.

6. За напрямом використання

•  Виробничі - призначені для розвитку економіки країни, яка їх отримує: для закупівлі промислового устаткування, матеріалів, ліцензій, "ноу-хау", оплати виробничих послуг, забезпечення внутрішньо-торговельних операцій і інших господарських потреб.

•  Невиробничі - використовуються на утримання державного апарату, армії, закупівлі зброї, погашення зовнішньої заборгованості за раніш отримані кредити і тому подібне.

7. За умовами використання

Разові МК - надаються в певну сумі і погашаються в певний термін.

Поновлювані - визначається ліміт кредиту і загальний термін користування ним, а погашена частина автоматично поновлюється.

8. За способом погашення

•  Пропорційні - погашення кредиту здійснюється рівними частками впродовж певного терміну.

•  Прогресивні - суми погашення зростають.

•  Одноразові - погашення кредиту здійснюється в один певний термін.

9. Залежно від умов реалізації

Готівка - позика зараховується на рахунок імпортера.

Акцептні - позика надається експортером або імпортером шляхом передачі банку своїх векселів, виставлених на конкретний банк.

10. За формою надання

Товарний МК - наданий у вигляді товарів.

Валютний МК - надається у ВКВ і валютних цінностях.

11. Кредитування зовнішньої торгівлі

Охоплює:

1. Кредитування експорту.

2. Кредитування імпорту.

Єврокредити - кредити, що надаються у валюті, яка є іноземною для банку - євровалюті, єврокредити видаються на євроринку. Цей ринок вільний від національної системи державного регулювання, його особливістю є пільговий (реєстраційний, податковий, валютний) режим для банківських операцій.

У міжнародному кредитуванні також  широко застосовуються синдиковані кредити, які надаються декількома банками одному позичальнику. Створення синдикату банків дозволяє об'єднати ресурси його учасників для проведення великих кредитних операцій. Обсяги синдикованого кредиту, як правило, сягають декількох мільярдів доларів, а строки досить тривалі - в середньому 7-10 років. Такі умови кредитування дозволяють з одного боку, зібрати таку суму кредиту, яка не під силу одному банку, а з іншого - розподілити кредитний ризик між всіма його учасниками пропорційно їхньої частки в сумі кредиту.

Форми міжнародного кредиту:

Міжнародний лізинг (орендодавець за домовленістю з орендарем купує у виробника відповідне устаткування, обладнання, машини і передає їх на визначений час за встановлену плату орендарю).

Міжнародний факторинг (постачальник товарів віддає короткотермінові вимоги за товарними угодами факторинговій компанії та негайно отримує більшу частину платежу (70–80%)).

Міжнародний форфейтинг (експортер продає форфейтеру без права регресу боргове зобов’язання іноземного покупця у формі векселя; форфейтери можуть перепродавати їх на вторинному ринку).

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь