пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

58. Причини міграції.

Міжнародна (зовнішня) міграція існує в різних формах: трудової, сімейної, туристичної тощо. Провідна роль у МЕВ належить трудовій міграції, так званій міжнародній міграції робочої сили.

Міжнародна міграція робочої сили посилюється в умовах формування економічних зв'язків у світовому господарстві. Під цим поняттям розуміють переміщення найманих працівників через кордони в пошуках роботи. Це стихійний процес розподілу трудових ресурсів між національними ланками світового господарства. Економічною основою його є відчуження безпосередніх виробників від засобів виробництва, взаємозв'язаність країн та нерівномірність їх соціально-економічного розвитку.

В результаті міграції робочої сили сформувався світовий ринок праці, пропозиція робочої сили на якому залежить від ситуації на внутрішніх ринках праці країн — експортерів і країн — імпортерів робочої сили.

Причини міграції можуть бути економічні, національні, політичні, екологічні тощо. Найбільш типовими причинами міграції є:

— бажання кращих умов і якості життя;

— можливість реалізації своїх професійних орієнтацій: отримання роботи в іншому місці проживання на кращих умовах оплати, за фахом і на омріяній посаді;

— потреба в оновленні життя, визначеній культурі і знаннях;

— зміни в регіональному розміщенні виробництва, його реструктуризації;

— стан здоров'я і необхідність змін кліматичних умов;

— сімейно-шлюбні відносини, об'єднання з близькими;

— соціальні і етнічні конфлікти, війни;

— трудові конфлікти і конфлікти в сім'ї;

— випадкові обставини та інше.

Одні причини міграції мають груповий і масовий характер, інші — індивідуальний. Існують також причини типові і особливі, об'єктивні і суб'єктивні. Неоднакові причини міграції в різних регіонах, по-різному співвідносяться економічні і соціальні причини міграції.

Особливе місце серед причин міграції населення займає якість навколишнього середовища, яка є важливою умовою, що визначає якість життя і стан здоров'я людей. Численні дослідження підтверджують тісний кореляційний зв'язок захворюваності з забрудненням природного оточення і вплив останнього на територіальні переміщення населення.

Причини міжнародної трудової міграції:

1.Відмінності в темпах накопичення капіталу зумовлюють відмінності сил притягання або відштовхування робочої сили в різних районах (регіонах) світового господарства.

2 Рівень та масштаб накопичення капіталу справляють безпосередній вплив на рівень зайнятості працездатного населення.

3.Темпи і розміри накопичування капіталу в свою чергу залежить від рівня міграції. Ця залежність полягає у тому, що порівняно низька заробітна плата іммігрантів і можливість знизити оплату праці вітчизняним виробникам, дозволяє знизити витрати на виробництво і тим самим збільшити нагромадження капіталу.

4.Зміни в структурі потреб і виробництва спричинені науко технічним прогресом.

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь