пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

55. Принципи Бреттон-Вудської валютної системи.

Світова валютна система – це сукупність світових валют і способи організації валютних відносин між країнами, форми їх регулювання, закріплені міжнародними договорами, угодами; покликана забезпечувати, підтримувати розрахунки між країнами, що  випливають з економічних, торговельних відносин.

Світова валютна система склалася до середини XIX ст. Характер функціонування і стабільність світової валютної системи залежать від ступеня відповідності її принципів структурі світового господарства, розстановці сил і інтересам країн. При зміні даних умов виникає періодичний криза світової валютної системи, який завершується її катастрофою і створенням нової валютної системи.

Існує кілька типів світової валютної системи: Паризька валютна система (золотомонетний стандарт), Генуезька валютна система (золотодевізний стандарт), Бреттон-Вудська валютна система, Ямайська валютна система та Європейська валютна система.

Еволюція світової валютної системи визначається розвитком і потребами національної і світової економіки, змінами в розстановці сил у світі.

Велика депресія 30-х років привели до краху системи золотого стандарту. Вона також підштовхнула країни до зведення торгових бар'єрів, які значною мірою стримували міжнародну торгівлю. Таке ж руйнівний вплив на світову торгівлю надала друга світова війна. Тому буде справедливо сказати, що до кінця цієї війни світова торгівля і грошова система перетворилися на руїни. 

З метою розробки основ світової валютної системи з 1 по 22 липня 1944 року в Бреттон-Вудсі, штат Нью-Гемпшир (США), була скликана міжнародна конференція союзницьких країн.

Англо-американські експерти з самого початку відкинули ідею повернення до золотого стандарту. Вони прагнули розробити принципи нової світової валютної системи, здатної забезпечити економічний ріст і обмежити негативні соціально-економічні наслідки економічних криз. Прагнення США закріпити пануюче положення долара у світовій валютній системі знайшло відображення в плані Г.Д. Уайта (начальника відділу валютних досліджень міністерства фінансів США).

У результаті довгих дискусій по планах Г.Д. Уайта і Дж. М. Кейнса (Великобританія) формально переміг американський проект, хоча кейнсіанські ідеї міждержавного валютного регулювання були також призначені в основу Бреттон-Вудської системи.

Для обох валютних проектів характерні загальні риси:

Вільна торгівля і рух капіталів;

Урівноважені платіжні баланси, стабільні валютні курси і світова валютна система в цілому;

Збереження переваги колишньої системи золотого стандарту (фіксованих валютних курсів), відкидаючи при цьому її недоліки (складні процеси внутрішніх макроекономічних перетворень);

Створення міжнародної організації для спостереження за функціонуванням світової валютної системи, для взаємного співробітництва і покриття дефіциту платіжного балансу.

27 грудня 1945 на конференції був створений Міжнародний валютний фонд (МВФ) на підставі угоди (Хартії МВФ), покликаний зробити нову валютну систему реальної і дієздатною. У 1945 році ця Хартія була підписана 29 державами. МВФ почав свою діяльність 1 березня 1947 як частина Бреттон-Вудської системи.

Основними принципами системи є:

1. Введено золотодевізний стандарт, заснований на золоті і двох резервних валютах - доларі США та фунті стерлінгів.

2. Бреттон-Вудська угода передбачала чотири форми використання золота як основи світової валютної системи:

Збережені золоті паритети валют і впроваджена їхня фіксація в МВФ;

Золото продовжувало використовуватися як міжнародний платіжний і резервний засіб;

Спираючись на свій валютно-економічний потенціал і золотий запас, США дорівняли долар до золота, щоб закріпити за ним статус головної резервної валюти;

3. Курсове співвідношення валют і їхня конвертованість стали здійснюватися на основі фіксованих валютних паритетів, виражених у доларах. Девальвація  понад 10% припускалася лише з дозволу Фонду.

4. Вперше в історії створені міжнародні валютно-кредитні організації - Міжнародний валютний фонд і Міжнародний банк реконструкції та розвитку. МВФ надає кредити в іноземній валюті для покриття дефіциту платіжних балансів з метою підтримки нестабільних валют, здійснює контроль за дотриманням країнами-членами принципів світової валютної системи, забезпечує валютне співробітництво країн.

Під тиском США в рамках Бреттон-Вудської системи затвердився доларовий стандарт - світова валютна система, заснована на пануванні долара. Долар - єдина валюта, конвертована в золото, став базою валютних паритетів, переважаючим засобом міжнародних розрахунків; валютної інтервенції і резервних активів. Тим самим США встановили монопольну валютну гегемонію, відтиснувши свого давнього конкурента - Великобританію. Фунт стерлінгів став вкрай нестабільним. США використовували статус долара як резервної валюти для покриття національною валютою дефіциту свого платіжного балансу. Однак незабаром це призвело до величезного збільшення їх короткострокової зовнішньої заборгованості у вигляді доларових накопичень іноземних банків. «Доларовий голод» змінився «доларових пересиченням». Надлишок доларів обрушувався то на одну, то на іншу країну, викликаючи валютні потрясіння і втечу від долара.

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 104
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь