пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

49. Платіжний баланс і його структура.

Платіжний баланс – систематизований запис результатів всіх економічних угод між резидентами даної країни (домашніми господарствами, фірмами й урядом) і іншим світом протягом певного періоду часу (звичайно роки).

Резидент – будь-яка особа, що мешкає в даній країні більше одного року незалежно від його громадянства (підданства) і паспортного статусу. Робітники посольств і військові завжди є резидентами тільки своєї країни, незалежно від терміну їхнього перебування за рубежем.

Економічні угоди являють собою будь-який обмін вартості, тобто акт, у якому передається право власності на товар, надається економічна послуга або право власності на активи переходить від резидента даної країни до резидента іншої країни. Будь-яка угода має дві сторони і тому в платіжному балансі реалізується принцип подвійного запису. Основними статтями платіжного балансу є кредит і дебет.

Кредит – відтік вартостей, за яким повинний бути притік у дану країну, що компенсує попередній відтік. У кредиті відбивається відтік цінностей із країни, за які згодом її резиденти одержують платежі в іноземній валюті.

Дебет – притік вартостей у дану країну, за котрий її резиденти повинні згодом сплачувати, можливо, готівкою, тобто витрачати іноземну валюту.

Загальна сума кредиту повинна дорівнювати загальній сумі дебету платіжного балансу за визначенням. При цьому усередині платіжного балансу можуть бути виділені декілька частин.

Всі угоди між даною країною й іншим світом містять у собі поточні операції і операції з капіталом. Відповідно платіжний баланс містить у собі три складові елементи (табл. 15.1):

1) рахунок поточних операцій;

2) рахунок руху капіталу і фінансових операцій;

3) зміна офіційних резервів.

Рахунок поточних операцій містить у собі експорт товарів і послуг (із знаком плюс), імпорт (із знаком мінус), чисті прибутки від інвестицій і чисті поточні трансферти. Різниця між товарним експортом і товарним імпортом утворить власнеторговий баланс. У цілому рахунок поточних операцій виступає як розширений торговий баланс.

 + рахунок поточних операцій платіжного балансу включає такі статті:

1)по кредиту:

-товарний експорт

-експорт послуг

-чисті доходи від інвестицій

2)по дебіту:

-товарний імпорт

-імпорт послуг

-чисті грошові перекази

Поточний платіжний баланс включає тільки ті операції, які завершуються протягом даного періоду.

+ рахунок руху капіталу і фінансових операцій;

 платіжного балансу рахунок операцій з капіталом включає такі статті як: придбання або продаж нематеріальних активів, не фінансових активів і охоплює ті операції, які не є результатами виробництва. Це земля, її надра, а також нематеріальні активи, невідчутні активи такі як: придбання патентів, авторських прав, торгівельних знаків.

Фінансовий рахунок включає операції по прямому і портфельному інвестуванню. Інвестування операцій резидентів за кордон показують відплив капіталу, а інвестиції нерезидентів у внутрішню економіку приплив капіталу.

Портфельні інвестиції поділяються на:

-операції з іноземними цінними паперами

-операції з відчуженими цінними паперами

+ зміна офіційних резервів. платіжного балансу – рахунок оцінки резервів служить для регулювання незбалансованості платіжного балансу з поточних операцій і руху капіталу, а також для підтримання необхідного курсу національної валюти.

До нього включають такі статті:

-монетарне золото

-спеціальні права запозичення

-валюта і депозити

На платіжний баланс країни впливають  4 фактори (економічні сили):

-темп інфляції

-реальний рівень зростання ВВП

-процентні ставки

-валютний курс спот

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь