пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6.Виграш від міжнародної торгівлі.

Світова (всесвітня) торгівля — це торгівля, яка передбачає переміщення товарів та послуг за межі державних кордонів. Її ще можна трактувати як відносини країн з метою вивезення (експорту) та ввезення (імпорту) товарів та послуг.

Виграш від світової торгівлі -  це виграш у вигляді приросту загального добробуту.

Як розподіляється цей виграш?

З одного боку, він не може розподілятися рівномірно між країнами, оскільки його розмір залежить від того, на якому рівні встановляться світові ціни.

З іншого боку, він також не порівну розподіляється всередині країни між споживачами та виробниками, експортерами та імпортерами.

Нарешті, слід мати на увазі, що в результаті спеціалізації відбуваються зміни в розподілі ресурсів між галузями і, отже, змінюються доходи власників факторів виробництва.

Зрештою розподіл виграшу від міжнародної торгівлі як усередині країни, так і між країнами визначається тим, на якому рівні встановлюються ціни на товари, якими країни торгують між собою і які обсяги торгівлі. Оскільки і рівень ціни, і обсяг продажів на світовому ринку є результатом встановлення рівноваги між пропозицією і попитом, теорії міжнародної торгівлі повинні бути доповнені аналізом попиту та пропозиції.

Аналіз попиту і пропозиції показує, що хоча вільна торгівля є взаємовигідною для країн в цілому, однак всередині цих країн одні групи населення виграють, а інші програють.

В результаті розвитку міжнародної торгівлі споживачі в країні-імпортері виграють, оскільки мають можливість купувати більше необхідного їм продукту за нижчою ціною. А в країні-експортері споживачі програють, так як в результаті зростання ціни змушені скорочувати обсяг закупівель.

В результаті розвитку міжнародної торгівлі виробники в імпортних галузях програють, оскільки конкуренція з боку більш ефективних іноземних виробників змушує їх знижувати ціни і скорочувати обсяги виробництва. А виробники в експортних галузях виграють, так як, виходячи на світовий ринок, вони отримують можливість розширити виробництво і продавати продукцію за вищими цінами.

Розвиток міжнародної торгівлі дає виграш всім країнам. Однак якщо в країні-імпортері чистий виграш виникає в результаті того, що вигоди споживачів набагато перевершують втрати виробників продукції, яка конкурує з імпортом, то в країні-експортері, навпаки, загальний приріст добробуту забезпечується за рахунок більшого виграшу виробників, хоча споживачі зазнають втрат.

Цей висновок принципово важливий для пояснення причин державного втручання в сферу зовнішньої торгівлі.

Якщо обсяг зовнішньої торгівлі у обох країн однаковий, то розподіл виграшу залежить тільки від того, наскільки в цих країнах змінилися ціни. Якщо в країні-експортері ціни виросли на х відсотків (щодо світової ціни), а ціни в країні-імпортері знизилися на у відсотків, то:

Виграш країни-експортера. Виграш країни-імпортера

Хоча міжнародна торгівля і є взаємовигідною, виграш від неї розподіляється між країнами нерівномірно. Більше виграє та країна, в якій ціни знизилися більшою мірою. Іншими словами, чим нижче еластичність попиту на імпорт або експортного пропозиції, тим більше виграш від торгівлі.

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь