пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1.Баланс поточних операцій і його структура.

Згідно із останнім п´ятим Порадником зі складання платіжного балансу, який був випущений МВФ у 1993 p., усі статті стандартного платіжного балансу (ПБ) поділяються на 2 групи залежно від економічної природи угод:

1) рахунок поточних операцій, який відображає міжнародний рух реальних матеріальних міжнародних цінностей (передусім товарів та послуг);

2) рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій, який показує джерела фінансування руху реальних матеріальних цінностей

Рахунок поточних операцій складається з трьох розділів:

A.      Торговий баланс (експорт-імпорт товарів) та баланс послуг;

B.      Поточні доходи (оплата праці робітників та переказ прибутків від інвестицій);

C.      Поточні трансферти (безвідплатний переказ грошей та інших активів)

Розділ А "Товари та послуги"  ПБ містить два підрозділи: а) товари; б) послуги.

Основа рахунка поточних операцій — торговий баланс (а), який являє собою чисту вартість експорту товарів за вирахуванням їх імпорту, розраховується за даними митної статистики і регулярно публікується.

Підрозділ (а) "Товари", складається зі статей ПБ, що підсумовують експорт та імпорт звичайних товарів у матеріально-речовій формі, товарів для подальшої обробки, ремонт товарів, придбання товарів у портах транспортними організаціями та немонетарного золота.

Перша стаття у підрозділі (а) — "Експорт і імпорт товарів .

Другою у підрозділі (а) є стаття "Товари для подальшої обробки"

Третя стаття підрозділу (а) — "Ремонт товарів",

Стаття "Товари, що купуються в портах транспортними організаціями".

Остання, п´ята стаття у підрозділі (а) — це стаття "Немонетарне золото"

Експорт товарів за цією групою статей приводить до припливу грошових коштів, отже, він утворює статтю кредиту; імпорт — до їх відпливу і формує статтю дебету.

Залежно від того, як зводиться торговий, або видимий, баланс, країна може мати активне сальдо або дефіцит (пасивне сальдо).

Спрощений погляд на торговий баланс полягає у тому, що його додатне сальдо завжди свідчить про здоровий стан економіки країни, а від´ємне сальдо — навпаки.

Наступний підрозділ розділу А "Товари та послуги" — підрозділ (б) "Послуги" — містить групу статей рахунка поточних операцій ПБ, які підсумовують транспортні послуги, поїздки та інші послуги (зв´язок, будівництво, страхування, фінансові, комп´ютерні, інформаційні, ліцензійні, особисті та інші), які резиденти надають нерезидентам і навпаки. Статті кредиту утворює "невидимий" експорт, статті дебету — "невидимий" імпорт.

Першою і найбільш вагомою у підрозділі (б) є стаття "Транспортні послуги", яка показує вартість перевезення всіма видами транспорту, яке здійснюється резидентами однієї країни для резидентів іншої.

Друга стаття у підрозділі (б) — стаття "Поїздки", яка іноді називається "Туризм".

Стаття "Послуги зв´язку".

Стаття "Будівельні послуги"

Стаття "Страхові послуги"

Стаття "Фінансові послуги"

Стаття "Комп´ютерні та інформаційні послуги".

Стаття "Роялті та ліцензійні платежі".

Стаття "Інші ділові послуги";

Стаття "Різні ділові і професійні послуги".

Стаття "Послуги приватним особам і послуги у сфері культури та відпочинку"

Стаття "Інші недержавні послуги".

Другий розділ рахунка поточних операцій — розділ В "Доходи" . Він містить групу статей ПБ, в яких відображаються платежі між резидентами і нерезидентами, пов´язані з оплатою праці нерезидентів, та операції, пов´язані з доходами на інвестиції.

Розділ "Доходи" в ПБ поділяється на два підрозділи:

1)Оплата праці;

2)Доходи від інвестицій.

Підрозділ (стаття) "Оплата праці"

Підрозділ "Доходи від інвестицій"

Стаття "Прямі інвестиції"

 Стаття "Портфельні інвестиції"

Стаття "Інші інвестиції"

Третій розділ рахунка поточних операцій ПБ — розділ С "Поточні трансферти" — містить групу статей, які охоплюють трансферти органів державного управління та трансферти інших секторів.

Трансферти відображають передачу матеріальних ресурсів резидентом однієї країни резиденту іншої. Трансферти поділяються на 2 групи:

1)поточні трансферти — це трансферти, які не передбачають передачу права власності на основний капітал; вони не пов´язані з придбанням або використанням основного капіталу і не передбачають анулювання боргу кредитором. Поточні трансферти включають до поточних операцій ПБ;

2)капітальні трансферти (capital transfers) — це трансферти, які передбачають передачу права власності на основний капітал; вони пов´язані з придбанням або використанням основного капіталу або передбачають анулювання боргу кредитором. Капітальні трансферти відносять до операцій з капіталом і фінансових операцій — другу частину ПБ.

Розділ "Поточні трансферти" включає два підрозділи:

"Сектор державного управління" — відображає поточні перекази з міжнародного співробітництва, наприклад, переказ грошей на урядовому рівні для фінансування поточних витрат іншої держави, безвідплатну передачу продуктів харчування, одягу, медикаментів постраждалим від стихійних лих, передачу в дарунок військової техніки, внески у міжнародні організації;

"Інші сектори" — містить дані про перекази грошей між приватними особами та недержавними організаціями.

Отже, баланс невидимої торгівлі — це чиста вартість експорту послуг за вирахуванням їх імпорту плюс надходження від інвестицій за кордоном за вирахуванням виплат за надані інвестиції плюс сальдо трансфертних платежів. Цей баланс також може зводитись або з дефіцитом, або з активним сальдо.

Баланс рахунка поточних операцій ПБ складають, підсумувавши, два баланси — торговий та баланс невидимої торгівлі.

Якщо за підсумками усіх угод першої частини ПБ "Рахунок поточних операцій" зобов´язання резидентів країни перевищують вимоги до нерезидентів, то баланс поточних операцій від´ємний, і країна повинна покрити дефіцит поточних операцій за рахунок:

1)залучення іноземних інвестицій;

2)запозичення в іноземних банків, урядів, міжнародних організацій;

3)скорочення офіційних валютних резервів ЦБ.

Усі ці операції відображаються у другій частині ПБ "Рахунок операцій з капіталом і фінансових операцій".

 


19.12.2014; 23:50
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь