пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №26

1.Утримання із пенсій. Підстави та розміри
Утримання з пенсій — утримування частини пенсії, яке здійснюється на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків (щодо майнових стягнень), виконавчих написів нотаріальних контор та інших рішень і постанов, виконання яких згідно з чинним законодавством провадиться в порядку, встановленому для виконання судових рішень.
Відрахування з пенсій проводиться згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та Закону України «Про виконавче провадження» на підставі постанов Державної виконавчої служби.
Ст. 50 ЗУ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003
1. Суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.
2. Відрахування з пенсії провадяться в установленому законом порядку на підставі судових рішень, ухвал, постанов і вироків , виконавчих написів нотаріусів та інших рішень і постанов, виконання яких відповідно до закону провадиться в порядку, встановленому для виконання судових рішень.
Розмір відрахування з пенсії обчислюється з суми, що належить пенсіонерові до виплати.
З пенсії може бути відраховано не більш як 50 відсотків її розміру: на утримання членів сім'ї , на відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств і організацій, на відшкодування пенсіонером шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також у зв'язку зі смертю потерпілого, на повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.
З усіх інших видів стягнень може бути відраховано не більш як 20 відсотків пенсії.

2.Випадки перерахунку пенсій.
– це процедура повторної оцінки розміру вже призначеної пенсії у зв’язку зі зміною обставин, наданням нових документів, прийняттям нових законодавчих актів, зміни соціальних стандартів тощо.
Розмір пенсії може переглядатися, як в індивідуальному, так і в масовому порядку. Масовий перерахунок проводиться у зв’язку з прийняттям нових законодавчих актів, на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що містяться в пенсійній справі на час проведення перерахунку.
Підставою для індивідуального перерахунку може бути додатково надані документи, які дають право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії. Порядок подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій затверджено постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за №1566/11846 від 27.12.2005.
Перерахунок пенсій за віком, по інвалідності, в разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, здійснюється за його нормами на підставі документів про вік, страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі й відповідають вимогам законодавства, що було чинним раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.
Для перерахунку пенсій, призначених до набрання чинності вказаним Законом, береться до уваги заробітна плата, з якої було раніше обчислено пенсію, за документами, наявними в пенсійній справі, або за вибором пенсіонера – зарплата за період 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01.07.2000 р. незалежно від перерв і за весь період страхового стажу, починаючи з 01.07.2000 р., або ж за вказаний нею період. При цьому заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається із застосуванням середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, за 2002 р.
Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (із змінами) у тому разі, якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії здійснюється з урахуванням не менш, як 24 місяці страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі.
Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію. Якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш, як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.
Коли пенсіонер, який продовжував працювати, набуває стажу, достатнього для обчислення пенсії в мінімальному розмірі (тобто не менше, як 35 років чоловік і 30 років – жінка), тоді за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.
На бажання пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. У цьому випадку перерахунок пенсії проводиться із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
Доцільність перерахунку пенсії з урахуванням і стажу, і заробітної плати, одержаних після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, необхідно визначати в кожному конкретному випадку. Це обумовлено тим, що у разі перерахунку пенсії з урахуванням заробітної плати, одержаної після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, застосовуватиметься нова збільшена норма щодо страхового стажу для визначення мінімального розміру пенсії за віком.
Збільшення пенсії на 1% розміру пенсії але не більш, як на 1% мінімального розміру пенсії за віком здійснюватиметься за кожний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам.
Для працюючих пенсіонерів виплати у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму перераховуються після звільнення з роботи. Зазначений вище порядок перерахунку пенсії не поширюється на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державнепенсійне страхування».
Обчислення страхового стажу, що дає право на перерахунок пенсії, провадиться від наступного дня за днем, до якого включно обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
У разі зміни розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пенсіонеру не потрібно звертатись із відповідною заявою до органів Пенсійного фонду. Такий перерахунок здійснюється автоматично.
Згідно із статтею 37-1 Закону України “Про державну службу”, у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям здійснюється перерахунок раніше призначених пенсій.
У які строки здійснюється перерахунок пенсії?
Відповідно до частини четвертої статті 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", перерахунок призначеної пенсії провадиться в такі строки:
- у разі виникнення права на підвищення пенсії - з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа;
- у разі настання обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії, - з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15 числа.
Водночас, інші строки проведення перерахунків призначених пенсій передбачені Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування":
- частиною першою статті 35 – у разі зміни групи інвалідності;
- частиною другою статті 38 – у разі зміни розміру пенсії у зв’язку з втратою годувальника;
- частиною третьою статті 42 – у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
- частиною п'ятою статті 48 – у разі зарахування пенсіонера на повне державне утримання.

3.Мінімальний стаж для призначення страхової пенсії.
   Пенсійним законодавством України чітко визначено умови при виході на пенсію. Першочерговою умовою є набуття необхідного страхового стажу. Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не менше ніж мінімальний страховий внесок.
      Статею 26 Закону України “Про загальнообов”язкове державне пенсійне страхування” визначено, що особи мають право на призначення пенсії за віком після досягнення віку 60 років та наявності страхового стажу не менше 15 років. Інакше кажучи. якщо працівник не матиме набутого 15-річного страхового стажу, то й не матиме він і самого права на пенсію. Законодавчо збільшено не тільки мінімально необхідний для отримання права на пенсію стаж, а й загальний. Жінкам визначено 30 років загального страхового стажу, чоловікам – 35 років. Саме він є визначальним та обов’язковим для нарахування мінімальної пенсії, не нижче від розміру прожиткового мінімуму.


10.12.2014; 22:42
хиты: 110
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь