пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №24



1.Юридичні факти у сфері пенсійного забезпечення.
Поняття «юридичний факт» у науковій літературі вживається у двох різних розуміннях — широкому та вузькому. У вузькому розумінні — це конкретна фактична передумова, що складається з одного елементу — юридичного факту. У широкому розумінні юридичними фактами називають всі фактичні обставини, що мають правове значення, в тому числі, елементи фактичного складу.
Юридичні факти стосовно різних правовідносин можуть відігравати різну роль, будучи в одному випадку — правоутворюючими, у другому — правозмінюючими, а у третьому — правоприпиняючими. Наприклад, в одному випадку факт смерті особи є правоприпиняючим у пенсійних правовідносинах, а в іншому — може бути правоутворюючим для пенсійного забезпечення у зв’язку з втратою годувальника.

2.Процедурні і процесуальні правовідносини.
При реалізації права на соціальне забезпечення виникають процедурні та процесуальні правовідносини. Вони носять похідний характер від основних матеріальних правовідносин і спрямовані на здійснення і охорону прав громадян у сфері соціального забезпечення.
Процедурні правовідносини – результат здійснення процедурних норм. Сама процедурна норма відповідає на питання : « У якому порядку ці права і обов’язки можуть і повинні бути реалізовані?»
До процедурних правовідносин належать юридичні відносини двох видів: по-перше – пов’язані з встановленням конкретного факту, що має юридичне значення ( інвалідність, стаж роботи, утримання), по-друге – спрямовані на встановлення юридичного складу в цілому - передумови володіння правоздатністю ( встановлення віку й стажу, необхідних для призначення пенсії за віком).
Процесуальні правовідносини виникають при розгляді різних суперечок між суб’єктами основних або процедурних правовідносин ( наприклад при відмові в призначенні пенсії або неправильному вирахуванні допомоги з тимчасової непрацездатності).
Суб’єктами зазначених правовідносин є громадяни, які мають право на той або інший вид соціального забезпечення.
Першу групу процедурних правовідносин становлять відносини правоздатного громадянина з органом, що має право на встановлення якого- небудь факту, що має юридичне значення. Ними виступають наступні організації : 
1).МСЕК – встановлює інвалідність, її групу, причину й час настання інвалідності.
2).державні установи охорони здоров’я – роблять експертизу тимчасової непрацездатності.
3).органи РАСЦу – встановлюють факт смерті, стан у шлюбі.
4).місцеві ради – встановлюють факт знаходження на утриманні, склад сім’ї, місце проживання. 
5)Пенсійний Фонд України. Та ін..
Підставою виникнення даного виду правовідносин є заява громадянина, або особи, що виступає від його імені, про встановлення конкретного факту, що має юридичне значення. Процедурні відносини можуть змінюватися за заявою громадянина, наприклад при переведенні його з одного виду пенсії на інший.
Припиняються дані правовідносини рішенням ПФУ про призначення пенсії, або про відмову у її призначенні.
Процесуальні правовідносини виникають зі скарг громадян. Суб’єктом виступають зацікавлена особа, що звертається зі скаргою і орган, що має право на розгляд скарги. .Норми права визначають права і обов’язки органів, що розглядають скарги, строки їх розгляду й порядок винесення рішення по скарзі.
Отже, процедурні правовідносини виконують «місію обслуговування» : сприяють реалізації права у сфері соціального забезпечення ( в т.ч. пенсійного), або відновлюють це право в особливій організаційній формі – процедурній. Процесуальні правовідносини по вирішенню спорів в пенсійному забезпеченні є охоронними.

3.Право на пенсію із спеціалістів народного господарства.
  Коло осіб, які мають право на пенсію за вислугу років, визначено статтями 54 і 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а також іншими спеціальними законодавчими актами, зокрема: «Про державну службу», «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ», тощо.
- окремі категорії працівників та спеціалістів інших галузей народного господарства. Найчисельніша категорія працівників, які користуються правом на пенсію за вислуги років — це працівники, зайняті в різних галузях народного господарства. Визначальними умовами пенсійного забезпечення кожної категорії працівників, є професія, посада, тривалість трудового стажу, галузь народного господарства та інші показники: список виробництв, професій і посад працівників.
Існують такі списки професій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років:
а) робітники локомотивних бригад і окремі категорії працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах, - за списками професій і посад, що затверджуються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583); водії вантажних автомобілів, безпосередньо зайнятих в технологічному процесі на шахтах, у рудниках, розрізах і рудних кар’єрах на вивезенні вугілля, сланцю, руди, породи:
чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі;
жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі;
б) працівники експедицій, партій, загонів, дільниць і бригад, безпосередньо зайняті на польових геологорозвідувальних, пошукових, топографо-геодезичних, геофізичних, гідрографічних, гідрологічних, лісовпорядних і розвідувальних роботах:
чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі;
жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі.
При цьому період роботи безпосередньо в польових умовах протягом півроку або більше півроку зараховується за рік роботи, менше півроку - за фактичною тривалістю, а на сезонних роботах - відповідно до статті 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення»;
в) робітники, майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання, - за списком професій, посад і виробництв, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України:
чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі;
жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі;
г) механізатори (докери-механізатори) комплексних бригад на вантажно-розвантажувальних роботах у портах:
чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі;
жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 15 років на зазначеній роботі;
д) плавсклад морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості (крім суден портових, що постійно працюють на акваторії порту, службово-допоміжних, роз’їзних, приміського і внутріміського сполучення):
чоловіки - після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі;
жінки - після досягнення 50 років і при загальному стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначеній роботі;
працівники окремих видів суден, професій і посад плавскладу суден морського, річкового флоту і флоту рибної промисловості - за списком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583), незалежно від віку:
чоловіки - при стажі роботи на цих суднах, за цими професіями і посадами не менше 25 років;
жінки - при стажі роботи на цих суднах, за цими професіями і посадами не менше 20 років;
е) працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 4 листопада 1993 р. N 909), незалежно від віку.
Пенсії за вислугу років працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального захисту призначається в розмірах, установлених для загального стажу роботи і нараховується із заробітку, отриманого перед припиненням роботи, який дає право на пенсію за вислугу років. Для нарахування пенсії береться до уваги ставка чи оклад, враховуються також різноманітні доплати й надбавки до заробітної плати.
Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених вказаним переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.
При призначенні пенсії за вислугу років зазначеним особам допускається підсумовування стажу за періоди їх роботи у закладах і установах освіти, охорони здоров’я та соціального захисту;
є) спортсмени - заслужені майстри спорту, майстри спорту міжнародного класу - члени збірних команд при загальному стажі роботи не менше 20 років - у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583), і перебування у складі збірних команд України не менше 6 років незалежно від віку.
До стажу роботи зараховується перебування вказаних осіб у складі збірних команд України, а також інші види діяльності, передбачені Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
Стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, обчислюється на підставі трудової книжки та інших документів, що підтверджують перебування в складі збірних команд України, а також у разі наявності звання заслуженого майстра спорту або майстра спорту міжнародного класу.
Пенсії за вислугу років призначаються в розмірах, установлених Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" для пенсій за віком та обчислюються із заробітної плати відповідно до порядку, визначеного Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".
Пенсії за вислугу років призначаються і виплачуються за умови вибуття вказаних осіб зі збірних команд України.
ж) артисти театрально-концертних та інших видовищних закладів, підприємств і колективів при стажі творчої діяльності від 20 до 30 років за переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1992 р. N 583), незалежно від віку.
Зокрема, пенсії за вислугу років призначаються:
артистам балету, артистам – виконавцям танцювальних номерів, артистам цирків за наявності стажу творчої роботи на сцені не менше 20 років;
артистам-вокалістам, артистам, які грають на духових інструментах, жонглерам та артистам оригінального жанру в цирках і конкретних організаціях зі стажем творчої роботи на сцені не менше 25 років;
артистам хору театрів опери та балету, концертмейстерам вокально-драматичної частини зі стажем творчої роботи на сцені не менше 30 років.
Кожний із вказаних списків містить конкретний і вичерпний перелік найменувань професій і посад, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років.
Одночасно з цим, зазначаємо, що Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 р. N 22-1 і зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 р. за N 1566/11846 передбачено перелік документів необхідних для призначення пенсії за вислугу років.


10.12.2014; 22:42
хиты: 108
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь