пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №16


1.Порядок призначення пенсії у солідарній системі.

ПОРЯДОК подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", затверджено Постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005

ЗВЕРНЕННЯ ЗА ПРИЗНАЧЕННЯМ (ПЕРЕРАХУНКОМ) ПЕНСІЇ

1. Заява про призначення пенсії непрацюючим громадянам і членам їх сімей подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до органу, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації), або законним представником відповідно до законодавства за місцем проживання (реєстрації) заявника.

У разі якщо особа, якій призначається пенсія, є неповнолітньою або недієздатною, заява подається батьками або опікунами (піклувальниками) за місцем їх проживання (реєстрації).

2. Заява про призначення пенсії працюючим громадянам і членам їх сімей (у зв'язку з втратою годувальника) та про відстрочку часу її призначення відповідно до ЗУ "Про ЗОДПС" подається працівником (членом його сім'ї у зв'язку з втратою годувальника) до управління Пенсійного фонду України у районах, містах і районах у містах (далі - орган, що призначає пенсію) через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації (далі - посадова особа). За бажанням особи така заява може бути подана особисто за місцем проживання (реєстрації).

4. Звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.

Пенсії за віком і по інвалідності призначаються незалежно від того, припинена робота на час звернення за пенсією чи продовжується.

5. Днем звернення за пенсією вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви про призначення, перерахунок, відновлення або переведення з одного виду пенсії на інший.

Якщо заява пересилається поштою (крім випадків призначення (поновлення) пенсій), днем звернення за пенсією вважається дата, що зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

У разі, якщо до заяви про призначення, відновлення пенсії додані не всі необхідні документи, орган, що призначає пенсію, письмово повідомляє заявника про те, які документи необхідно подати додатково, про що в заяві про призначення пенсії робиться відповідний запис. Якщо вони будуть подані не пізніше трьох місяців із дня повідомлення про необхідність подання додаткових документів, то днем звернення за пенсією вважається день приймання заяви про призначення пенсії або дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

Якщо документи, які необхідно подати додатково, протягом трьох місяців не подані, пенсія призначається, відновлюється за наявними документами. У подальшому при надходженні додаткових документів пенсія перераховується зі строків, передбачених п. 4 ст. 45 ЗУ "Про ЗОДПС".

Днем звернення за перерахунком пенсії, переведенням з одного виду пенсії на інший вважається день приймання органом, що призначає пенсію, заяви з усіма необхідними документами.

ДОКУМЕНТИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ, ПЕРЕРАХУНКУ ПЕНСІЇ, ПОНОВЛЕННЯ ВИПЛАТИ РАНІШЕ ПРИЗНАЧЕНОЇ ПЕНСІЇ, ПЕРЕВЕДЕННЯ З ОДНОГО ВИДУ ПЕНСІЇ НА ІНШИЙ

7. До заяви про призначення пенсії за віком додаються такі документи:

а) довідка податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера заявнику.

б) документи про стаж, що визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.93

в) довідка про заробітну плату особи за період страхового стажу до 01.07.2000, а починаючи з 01.07.2000 індивідуальні відомості про застраховану особу надаються відділом персоніфікованого обліку ;

г) документи про місце проживання (реєстрації) особи;

ґ) документи, які засвідчують особливий статус особи (н., посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях, довідка МСЕК про визнання особи інвалідом унаслідок поранення, контузії, каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов'язків військової служби (службових обов'язків) та ін.)

д) клопотання (направлення) про достроковий вихід на пенсію (для призначення пенсії відповідно до статті 26 Закону України "Про зайнятість населення").

ПІДГОТОВКА І ПОДАННЯ ДОКУМЕНТІВ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЙ

34. Посадова особа зобов'язана не пізніше місяця до дня досягнення працівником пенсійного віку письмово повідомити його про виникнення права на пенсію за віком, у тому числі на пільгових умовах.

35. Посадова особа у 10-денний термін з дня одержання заяви про призначення пенсії оформляє всі необхідні документи і направляє їх до органу, що призначає пенсію, за місцезнаходженням підприємства, установи, організації або за місцем проживання (реєстрації) особи. Для забезпечення повноти відомостей про застраховану особу, якій призначається пенсія, подається комплект первинної звітності страхувальника до системи персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України за період після останнього звіту до дати подання заяви про призначення пенсії включно. У необхідних випадках надається допомога щодо одержання відсутніх у особи документів для призначення пенсії.

ПРИЙМАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ І РОЗГЛЯД ДОКУМЕНТІВ

38. При прийманні документів орган, що призначає пенсію:

а) перевіряє правильність оформлення заяви, відповідність викладених у ній відомостей про особу даним паспорта та документам про стаж;

б) здійснює попередню правову експертизу змісту і належного оформлення представлених документів;

в) перевіряє правильність копій відповідних документів, фіксує й засвідчує виявлені розходження.

Орган, що призначає пенсію, має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення в трьохмісячний термін з дня подання заяви прийнятих і подання додаткових документів, а також перевіряти в необхідних випадках обґрунтованість їх видачі;
г) видає пам'ятку пенсіонеру, копія якої зберігається у пенсійній справі.

39. Не пізніше 10 днів після надходження заяви з необхідними для призначення пенсії документами орган, що призначає пенсію, розглядає подані документи та приймає рішення щодо призначення пенсії.

Виплата пенсії проводиться не пізніше одного місяця з дня прийняття рішення про призначення пенсії.

40. На всіх членів сім'ї, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника, призначається одна, спільна пенсія. На вимогу члена сім'ї із загальної суми пенсії виділяється його частка, яка виплачується окремо.

41. Якщо в поданому документі зазначено тільки рік народження без позначення місяця, то за дату народження приймається перше липня цього року.

У випадках, коли в документі про стаж зазначено тільки рік початку трудової діяльності або рік її закінчення без позначення точних дат, датою початку або закінчення вважається перше липня цього року.

Якщо в документі про дату народження або про стаж зазначено тільки рік і місяць, без позначення точної дати, то датою народження або початку роботи вважається 15-е число відповідного місяця.

42. При підрахунку страхового стажу до одержаної тривалості зазначеного стажу за кожним випадком звільнення необхідно додавати один день.

43. Право особи на одержання пенсії установлюється на підставі всебічного, повного і об'єктивного розгляду всіх поданих документів органом, що призначає пенсію.

Орган, що призначає пенсію, не пізніше 10 днів після винесення рішення видає або направляє адміністрації або особі повідомлення про призначення, відмову в призначенні, перерахунку, переведенні з одного виду пенсії на інший із зазначенням причин відмови та порядку його оскарження.

44. Заява про призначення пенсії з усіма поданими документами та рішенням про призначення пенсії зберігаються в окремій пенсійній справі на кожного пенсіонера.

45. Документом, який підтверджує призначення особі пенсії, є пенсійне посвідчення, що видається органом, що призначає пенсію, відповідно до Порядку обліку, зберігання, оформлення та видачі пенсійних посвідчень в Пенсійному фонді України та його органах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду від 25.03.2004

У разі звернення пенсіонера видається виписка з розпорядження про призначення (перерахунок) пенсії із інформацією про періоди страхового стажу та заробітної плати (доходу), яка врахована при розрахунку пенсії.

46. Заяви про виплату пенсії реєструються в журналі вхідної кореспонденції. Заява про виплату пенсії через банківський рахунок подається заявником згідно з Порядком виплати пенсій та грошової допомоги за згодою пенсіонерів та одержувачів допомоги через їх поточні рахунки у банках, затвердженим постановою КМУ

Не пізніше 10 днів після надходження всіх необхідних документів для виплати пенсії орган, що призначає пенсію, повинен їх розглянути та прийняти відповідне рішення, яке оформлюється розпорядженням. Надані документи та заява зберігаються в пенсійній справі.

Призначення пенсії за віком відповідно до ЗУ «Про ЗОДПС»:

1. Розмір пенсії залежить від тривалості стажу та розміру заробітної плати.

2. Для обчислення пенсії, для кожного пенсіонера визначається індивідуальний коефіцієнт страхового стажу (залежно від місяців страхового стажу) та коефіцієнт заробітної плати, який визначається шляхом ділення фактичної заробітної плати застрахованої особи на величину середньої заробітної плати в Україні за відповідний період у розрізі кожного місяця.

3. Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, а за періоди до впровадження системи персоніфікованого обліку - на підставі документів та в порядку, визначеному законодавством, що діяло до набрання чинності цим Законом (відповідно до ст. 24 Закону).

Отже, до страхового стажу за період до 01.01.2004 р. зараховуються всі періоди роботи, що зазначені у трудовій книжці. Також до страхового стажу зараховується, зокрема, час декретної відпустки, військова служба, навчання у вищих і середніх спеціальних закладах тощо, тобто види трудової діяльності, що зазначені в ст. 56 ЗУ "Про пенсійне забезпечення".

Після 01.01.2004 р. застрахованими особами, крім працюючих, є, зокрема, особи, які отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, особи, які проходять строкову військову службу, тощо. До страхового стажу зараховується також період, коли особа отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

4. Коефіцієнт страхового стажу, що застосовується для обчислення розміру пенсії, визначається із заокругленням до п'яти знаків після коми за формулою (відповідно до ст. 25 Закону). Коефіцієнт страхового стажу з урахуванням періодів до набрання чинності Законом не може перевищувати 0,75, а з урахуванням страхового стажу, передбаченого абзацом другим частини четвертої ст. 24 Закону, - 0,85.

5. Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі, якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв.

6. Заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою (відповідно до ст. 40 Закону).

7. Розмір пенсії за віком визначається за формулою (відповідно до ст. 27 Закону)

 

2.Пенсійний вік у жінок.

Право на пенсію за віком мають чоловіки та жінки, які досягли пенсійного віку та мають не менше 15 років страхового стажу.

До 2012 року вік виходу на пенсію був такий: чоловіки – 60 років; жінки – 55 років.

З набранням чинності Законом України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» (01.10.2011) вік виходжу на пенсію для жінок змінився.

Як саме він змінився, можна побачити в таблиці:                

Шкала виходу на пенсію для жінок (для всіх законів, в т. ч. для спецзаконів):
 

Дата народження

Вік виходу на пенсію

Виповнення пенсійного віку

% збільшення пенсії (тільки для базового Закону)

по 30.09.1956 включно

55 років

по 30.09.2011

0

з 01.10.1956 по 31.03.1957

55 років 6 місяців

з 01.04.2012 по 30.09.2012

2,5%

з 01.04.1957 по 30.09.1957

56 років

з 01.04.2013 по 30.09.2013

5%

з 01.10.1957 по 31.03.1958

56 років 6 місяців

з 01.04.2014 по 30.09.2014

7,5%

з 01.04.1958 по 30.09.1958

57 років

з 01.04.2015 по 30.09.2015

10%

з 01.10.1958 по 31.03.1959

57 років 6 місяців

з 01.04.2016 по 30.09.2016

12,5%

з 01.04.1959 по 30.09.1959

58 років

з 01.04.2017 по 30.09.2017

15%

з 01.10.1959 по 31.03.1960

58 років 6 місяців

з 01.04.2018 по 30.09.2018

17,5%

з 01.04.1960 по 30.09.1960

59 років

з 01.04.2019 по 30.09.2019

20%

з 01.10.1960 по 31.03.1961

59 років 6 місяців

з 01.04.2010 по 30.09.2020

22,5%

з 01.04.1961

60 років

з 01.04.2021

25%

 

           

Право жінок на достроковий вихід на пенсію

До 1 січня 2015 жінкам надано право дострокового виходу на пенсіюу 55 років (тільки за базовим Законом) при таких умовах:

-         звільнення з роботи;

-         наявність стажу 30 років;

При цьому, розмір їхньої пенсії буде зменшуватися на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць більш раннього виходу на пенсію. Це зменшення пенсії застосовується протягом усього періоду отримання пенсії.

Водночас, відсоток, на який було зменшено пенсію може бути переглянуто, якщо:

-         жінка до досягнення загальновстановленого пенсійного віку («по шкалі») працевлаштується (виплата дострокової пенсії у цей час припиняється);

-         жінка працевлаштується після досягнення загальновстановленого пенсійного віку і відмовиться від отримання пенсії.

Жінки, які народилися до 1 січня 1962 року та які будуть виходити на пенсію у «свій» пенсійний вік, не втрачатимуть відсотки за більш ранній вихід на пенсію, а навпаки, за кожні 6 місяців більш пізнього виходу на пенсію їхня пенсія збільшуватиметься на 2,5% (див. Таблицю вище).
 

3.Вік і спеціалізований стаж для призначення пенсії чоловікам за вислугу років.
Коло осіб, які мають право на пенсію за вислугу років, визначено статтями 54 і 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення», а також іншими спеціальними законодавчими актами, зокрема: «Про державну службу», «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ», тощо.
Так, законодавство вирізняє чотири категорії працівників, які мають право на пенсію за вислугу років:
- військовослужбовці, службовці та працівники органів внутрішніх справ;
- працівники цивільної авіації та льотно-випробувального складу;
- державні службовці, судді, працівники прокуратури і митних органів;
- окремі категорії працівників та спеціалістів інших галузей народного господарства.
Закон України ”Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” № 3668 – VI від 08.07.2011 року.
Зміни, які відбулися у пенсійній системі з прийняттям ЗУ ”Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи” від 08.07.2011 року.
Призначення спеціальних пенсій:
• зменшення розміру спеціальних пенсій з 90% до 80% від заробітної плати (держслужбовці, науковці, депутати, судді, прокурори, журналісти, митники, дипломати, помічники народних депутатів, працівники Кабінету Міністрів, Нацбанку, органів місцевого самоврядування та судової експертизи);
• призначення дострокових пенсій народним депутатам (у разі закінчення їх депутатських повноважень) не за два роки до досягнення пенсійного віку, а за півтора, як термін, який застосовується для інших категорій пенсіонерів;
• підвищення пенсійного віку для чоловіків, що працюють на державній службі, - до 62 років (поступово, по півроку за рік), починаючи з 2013 р.;
• підвищення граничного віку перебування на державній та дипломатичній службі або на службі в органах місцевого самоврядування до 60 років для жінок та 62 років для чоловіків та ліквідація інституту продовження перебування на службі. Чоловіки, перебування на службі яким продовжено до набрання чинності Законом більше, ніж до 62 років, залишаться на службі до закінчення такого продовження;
• збільшення страхового стажу, необхідного для призначення спеціальних пенсій: чоловікам - із 25 до 35 років;
• поетапне (протягом 10 років) збільшення необхідного стажу роботи з 20 до 25 років вислуги та з 10 до 15 років - на посадах прокурорів і слідчих прокуратури для призначення їм пенсії за вислугу років;
• для обчислення заробітку при призначенні пенсії прокурорам враховуватимуться надбавки та інші виплати за 60 місяців (виключено можливість врахування за 24 місяці);
• зниження необхідного страхового стажу для науковців-інвалідів із 30/35 до 15 років, як це передбачено для всіх інших інвалідів;
• у період роботи пенсіонерам, які одержують спеціальні пенсії, буде виплачуватись пенсія на загальних підставах. Проте такий порядок виплати не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія та які влаштувалися на роботу до 1 жовтня 2011р.
Залишаються незмінними норми щодо призначення пенсії за вислугу років незалежно від віку працівникам закладів освіти, охорони здоров’я та соціального захисту, в тому числі педагогічним працівникам за наявності спеціального стажу не менше 25 років. При цьому передбачено, що особам, які на день досягнення пенсійного віку, працювали в закладах та установах державної або комунальної власності на посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років і мають страховий стаж (для чоловіків – 35) на таких посадах, а також якщо вони до цього не одержували будь-якої пенсії, під час призначення пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, у розмірі десяти місячних пенсій станом на день їх призначення.


10.12.2014; 22:42
хиты: 104
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь