пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №15


1.Умови пенсійного забезпечення по інвалідності. Поняття інвалідності.
Пенсії по інвалідності можна визначити як щомісячні грошові виплати з Пенсійного фонду, держбюджету й інших джерел, призначені у випадку встановлення медичним органом однієї із трьох груп інвалідності, яка свідчить про повну або часткову втрату працездатності (Сирота І.М.).
ЗУ «Про ЗОДПС» від 09.07.2003 р.Розділ IV  ПЕНСІЇ ПО ІНВАЛІДНОСТІ В СОЛІДАРНІЙ СИСТЕМІ
 Стаття 30. Умови призначення пенсії по інвалідності
 1. Пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату працездатності внаслідок загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства) за наявності страхового стажу, передбаченого статтею 32 цього Закону.
 2. Пенсія по інвалідності призначається незалежно від того, коли настала інвалідність: у період роботи, до влаштування на роботу чи після припинення роботи.
 3. Пенсія по інвалідності від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання призначається відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".
Стаття 31. Групи інвалідності
 1. Залежно від ступеня втрати працездатності визначено три групи інвалідності.
 Причина, група, час настання інвалідності, строк, на який встановлюється інвалідність, визначаються органом медико-соціальної експертизи згідно із законодавством.
 2. Органи Пенсійного фонду та застрахована особа мають право в установленому законом порядку оскаржити рішення органів медико-соціальної експертизи.
 Стаття 32. Страховий стаж, необхідний для призначення пенсії по інвалідності
 1. Особи, визнані інвалідами, мають право на пенсію по інвалідності, залежно від групи інвалідності, за наявності такого страхового стажу на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією:

 для інвалідів I групи:
 до досягнення особою 25 років включно - 1 рік;  від 26 років до досягнення особою 28 років включно - 2 роки;  від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 3 роки;  від 32 років до досягнення особою 34 років включно - 4 роки;  від 35 років до досягнення особою 37 років включно - 5 років;
 від 38 років до досягнення особою 40 років включно - 6 років;  від 41 року до досягнення особою 43 років включно - 7 років;  від 44 років до досягнення особою 48 років включно - 8 років;  від 49 років до досягнення особою 53 років включно - 9 років;  від 54 років до досягнення особою 59 років включно - 10 років;
 для інвалідів II та III груп:
 до досягнення особою 23 років включно - 1 рік;  від 24 років до досягнення особою 26 років включно - 2 роки;  від 27 років до досягнення особою 28 років включно - 3 роки;  від 29 років до досягнення особою 31 року включно - 4 роки;  від 32 років до досягнення особою 33 років включно - 5 років;  від 34 років до досягнення особою 35 років включно - 6 років;  від 36 років до досягнення особою 37 років включно - 7 років;  від 38 років до досягнення особою 39 років включно - 8 років; від 40 років до досягнення особою 42 років включно - 9 років;  від 43 років до досягнення особою 45 років включно - 10 років;
 від 46 років до досягнення особою 48 років включно - 11 років;  від 49 років до досягнення особою 51 року включно - 12 років;  від 52 років до досягнення особою 55 років включно - 13 років; від 56 років до досягнення особою 59 років включно - 14 років

Особи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, мають право на пенсію по інвалідності за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 26 цього Закону.
2. Якщо інвалідність настала в період проходження строкової військової служби, то пенсія по інвалідності призначається особі незалежно від наявності страхового стажу.
 Стаття 33. Розмір пенсії по інвалідності
 1. Пенсія по інвалідності залежно від групи інвалідності призначається в таких розмірах: інвалідам I групи - 100 відсотків пенсії за віком; інвалідам II групи - 90 відсотків пенсії за віком; інвалідам III групи - 50 відсотків пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону.
 2. Непрацюючі інваліди II групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності такого страхового стажу:
 у жінок - 20 років, а у чоловіків - 25 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 46 років включно;
 у жінок - 21 рік, а у чоловіків - 26 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 48 років включно;
 у жінок - 22 роки, а у чоловіків - 27 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 50 років включно;
 у жінок - 23 роки, а у чоловіків - 28 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 53 років включно;
 у жінок - 24 роки, а у чоловіків - 29 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 56 років включно;
 у жінок - 25 років, а у чоловіків - 30 років, якщо їм вперше встановлено інвалідність у віці до 59 років включно.
 Непрацюючі інваліди II групи, визнані інвалідами після досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, та інваліди III групи за їх вибором мають право на призначення пенсії по інвалідності в розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону, за наявності страхового стажу, зазначеного в абзаці першому частини першої статті 28 цього Закону.
Стаття 34. Період, на який призначається пенсія по інвалідності
 Пенсія по інвалідності призначається на весь строк встановлення інвалідності. Інвалідам, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 цього Закону, пенсії по інвалідності призначаються довічно. Повторний огляд цих інвалідів провадиться тільки за їх заявою.
Стаття 35. Строк виплати пенсії по інвалідності в разі зміни групи інвалідності або відновлення працездатності
 1. У разі зміни групи інвалідності пенсія в новому розмірі виплачується з дня зміни групи інвалідності.
Якщо особа визнана інвалідом нижчої групи, пенсія виплачується за попередньою групою до кінця місяця, в якому змінено групу інвалідності.
 У разі визнання особи, яка пройшла повторний огляд, здоровою пенсія виплачується до кінця місяця, по який встановлено інвалідність.
 2. У разі якщо особа не з'явилася в органи медико-соціальної експертизи на повторний огляд у визначений для цього строк, виплата пенсії по інвалідності зупиняється з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому вона мала з'явитися на повторний огляд.
 3. У разі якщо строк повторного огляду медико-соціальної експертизи інвалідом пропущено з поважних причин або в разі визнання його знову інвалідом виплата пенсії по інвалідності відновлюється з дня, з якого припинено виплату, до дня повторного огляду, але не більш як за три роки, якщо орган медико-соціальної експертизи визнає її за цей період інвалідом. При цьому якщо під час повторного огляду інваліда переведено на іншу групу інвалідності (вищу або нижчу), пенсія за зазначений період виплачується за попередньою групою інвалідності.
 Якщо виплату пенсії інвалідові було припинено у зв'язку з відновленням здоров'я або якщо він не отримував пенсії внаслідок нез'явлення на повторний огляд без поважних причин, то в разі наступного визнання його інвалідом виплата раніше призначеної пенсії поновлюється з дня встановлення інвалідності знову за умови, що після припинення виплати пенсії минуло не більше п'яти років. Якщо минуло більше п'яти років, пенсія призначається знову на загальних підставах.
 Органи медико-соціальної експертизи зобов'язані повідомляти територіальні органи Пенсійного фонду в порядку, встановленому законодавством, про результати повторного огляду осіб, яким призначена пенсія по інвалідності, та про нез'явлення цих осіб на зазначений огляд.

2.Пенсії за особливі заслуги перед Україною.
ЗУПро пенсії за особливі заслуги перед Україною  1 червня 2000 року

     Стаття 1. Пенсії за особливі заслуги перед Україною встановлюються громадянам України:  

     1) Героям України, особам, нагородженим орденом Героїв Небесної Сотні, Героям Радянського Союзу, Героям Соціалістичної Праці, особам, нагородженим орденом Леніна, орденом Слави трьох ступенів, орденом Трудової Слави трьох ступенів, чотирма і більше медалями "За відвагу", чотирма і більше орденами України та колишнього Союзу РСР, повним кавалерам ордена "За службу Родине в Вооруженных Силах СССР", особам, відзначеним почесним званням України, колишніх Союзу РСР та УРСР "народний";

     2) ветеранам війни, нагородженим за бойові дії орденом, медаллю "За відвагу" або медаллю Ушакова, незалежно від часу нагородження;

     3) видатним спортсменам - переможцям Олімпійських та Паралімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіонам і рекордсменам світу та Європи;

     4) космонавтам, які здійснили політ у космос, членам льотно-випробувальних екіпажів літаків;  

     5) народним депутатам України, депутатам колишніх СРСР та Української РСР, членам КМУ та Уряду колишньої УРСР;  

     6) особам, відзначеним почесним званням України, колишніх СРСР та УРСР "заслужений", державними преміями України, колишніх СРСР та УРСР, нагородженим одним із орденів України або колишнього СРСР, Почесною грамотою Президії Верховної Ради УРСР або Грамотою Президії Верховної Ради УРСР, а також особам, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного чи республіканського значення;

     7) депутатам - всього чотирьох і більше скликань Верховної Ради АРК, обласних, Київської та Севастопольської міських рад, районних, районних у містах, міських рад міст обласного значення в Україні та в колишній УРСР;

     8) матерям, які народили п’ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку. Якщо у разі смерті матері або позбавлення її батьківських прав виховання дітей до зазначеного віку здійснювалося батьком, право на пенсію за особливі заслуги надається батьку. При цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку.

     Стаття 2. Особам, зазначеним у пунктах 1, 3-5 статті 1 цього Закону, пенсії за особливі заслуги встановлюються ПФУ.

     Особам, зазначеним у пунктах 2, 6-8 статті 1 цього Закону, пенсії за особливі заслуги встановлюються органом виконавчої влади АРК у сфері пенсійного забезпечення, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.  

     Стаття 3. За цим Законом встановлюються пенсії:за віком; по інвалідності;у разі втрати годувальника; за вислугу років.

     Стаття 5. Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у таких розмірах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність:

     від 35 до 40 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 1 і 8 статті 1 цього Закону;

     від 25 до 35 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 2-5 статті 1 цього Закону;      

 від 20 до 25 відсотків - особам, зазначеним у пунктах 6 і 7 статті 1 цього Закону.

     Розмір надбавки визначаєтьсязалежно від заслуг особи. У разі, коли особа одночасно має право на декілька надбавок, то призначається та надбавка, яка є більшою у максимальному розмірі.

     Стаття 6. У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги відповідно до статті 1 цього Закону, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені в статті 36 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", мають право на встановлення надбавки до пенсії у таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім'ї - 70 відсотків, двох і більше - 90 відсотків надбавки до пенсії померлого годувальника або надбавки до пенсії, що могла бути йому встановлена.

     У разі смерті військовослужбовця, особи начальницького або рядового складу органів внутрішніх справ, особи начальницького або рядового складу державної пожежної охорони,органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, Державної кримінально-виконавчої служби України, які загинули (померли) при виконанні службових обов'язків під час проходження військової служби, служби в органах внутрішніх справ, державній пожежній охороні, органах і підрозділах цивільного захисту, податковій міліції, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України чи Державній кримінально-виконавчій службі України внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаного під час виконання цих обов'язків, і були посмертно нагороджені державними нагородами України або колишнього СРСР, зазначеними у статті 1 цього Закону, непрацездатні члени сім'ї померлого, зазначені у статті 36 ЗУ"Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та статті 30 ЗУ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб", мають право на встановлення до пенсії надбавки в таких розмірах: за наявності одного непрацездатного члена сім'ї - 70 відсотків, двох і більше - 90 відсотків розміру надбавки, передбаченого для осіб, зазначених у пункті 1 статті 1 цього Закону.

     Стаття 8. Клопотання про призначення пенсій за особливі заслуги порушується ПУ, Головою ВРУ, Прем'єр-міністром України, міністрами та керівниками інших центральних органів виконавчої влади, Главою Адміністрації ПУ, Керівником Апарату ВРУ, Керівником Секретаріату КМУ, Головою Рахункової палати, Головою Верховної Ради АРК, Головою КСУ, Головою ВСУ, головами вищих спеціалізованих судів України, Генеральним прокурором України, Головою НБУ, Головою Ради міністрів АРК, головами обласних, Київської і Севастопольської міських державних адміністрацій, головами обласних, Київської і Севастопольської міських рад у порядку, визначеному КМУ.

     Клопотання про призначення пенсій за особливі заслуги особам, зазначеним у пунктах 2, 6-8 статті 1 цього Закону, порушуються особами, зазначеними у частині першій цієї статті, або головами районних, районних у містах державних адміністрацій та міськими головами міст обласного значення.

     Стаття 9. Клопотання про призначення пенсії за особливі заслуги подається у відповідні органи виконавчої влади, які розглядають його в місячний строк з дня подання документів.

     Рішення про встановлення пенсії за особливі заслуги або про відмову в її встановленніповідомляється не пізніше 10 днів після його прийняття громадянам, які звернулися за встановленням пенсії за особливі заслуги, і посадовим особам, які порушили клопотання.

     Стаття 11. У разі вчинення пенсіонером умисного злочину або виявлення помилкових чи неправдивих даних, на підставі яких було призначено пенсію за особливі заслуги, рішенням відповідних органів виконавчої владипенсіонер позбавляється призначеної пенсії. Сума пенсії, виплачена пенсіонерові надміру внаслідок зловживань з його боку, стягується у порядку, встановленому законом.

     Стаття 12. Пенсії за особливі заслуги виплачуються за місцем проживання пенсіонера.

     Стаття 13. Нараховані суми пенсії за особливі заслуги, які з тих чи інших причин своєчасно не були одержані пенсіонером, виплачуються за минулий час, але не більш як за 3 роки, що передували зверненню за їх одержанням.  

     Суми пенсії, не одержані пенсіонером своєчасно з вини органу, що призначає або виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком.  

     Стаття 14. Особам, які одержують пенсію за особливі заслуги і перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), пенсія за особливі заслуги виплачується в повному обсязі.

     Стаття 15. Різниця між сумою пенсії за особливі заслуги та розміром пенсії, на яку має право особа згідно із законом, фінансується за рахунок коштів Державного бюджету України, і ці видатки включаються до переліку захищених статей видатків Державного бюджету України.

3.Чи виплачується пенсія у зв’язку з втратою годувальника при перерві у навчанні у ВНЗ?
Відповідно до ст. 36 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 09.07.2003 пенсія  у  зв'язку  з  втратою годувальника призначається непрацездатним  членам  сім'ї  померлого годувальника, які були на його  утриманні.  Непрацездатними членами сім'ї вважаються: в тому числі діти,   які   навчаються   за   денною   формою   навчання  у загальноосвітніх  навчальних  закладах системи загальної середньої освіти, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах до досягнення ними 23 років  незалежно  від  того, навчаються вони чи ні;

З 1 липня 2013 року набув чинності Закон України від 14.05.2013 № 231-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії». Відповідно до цього закону діти (якщо вони навчаються за денною формою навчання) матимуть можливість отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника в періоди перерви в навчанні, але за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців.
 


17.12.2014; 17:54
хиты: 101
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь