пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №11


1.Пенсійне забезпечення учасників бойових дій АТО
Нещодавно президент підписав зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", відповідно до яких військових, які беруть участь в АТО, прирівняли до учасників бойових дій.
Відповідно до цього закону, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці, "які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали участь в АТО, забезпеченні її проведення, а також працівників підприємств, установ, організацій, які залучались до участі в антитерористичній операції, у порядку, встановленому законодавством". Українське законодавство передбачає чимало нормативно-правових актів, які б гарантували права та пільги для учасників АТО. Серед них Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Закон України «Про поліпшення матеріального становища учасників бойових дій та інвалідів війни», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»  та інші.
Розміри пенсії (за наявності права на військову пенсію у разі встановлення інвалідності) встановлюються :
Інвалідові І групи - 100% грошового забезпечення, яке виплачувалося цьому військовослужбовцеві за останньою посадою на день звільнення з військової служби;
Інвалідові ІІ групи - 80%;
нвалідові ІІІ групи - 60%.
  Гарантії для призначення дострокової пенсії за віком при встановленні пенсії на загальних підставах (Відповідно до п. 3 прикінцевих положень ЗУ "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях ... мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення:
Чоловіками - 55 років та наявності не менше 25 років страхового стажу;
Жінками - 50 років та наявності не менш як 20 років страхового стажу.
  Надбавки та підвищення до пенсії учасникам АТО, які стали інвалідами війни :
для інвалідів війни
І групи - 474,5 грн. (50 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)
ІІ групи - 379,6 грн. (40 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)
ІІІ групи - 284,7 грн. (30 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність)
для учасників бойових дій - 237,25 грн. (25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність
   Мінімальні пенсійні виплати з урахуванням підвищень, допомоги, доплат та надбавок не можуть бути нижчі :
для інвалідів І групи - 285% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (в 2014 році - 2704,65 грн.);
для інвалідів ІІ групи - 255% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (в 2014 році - 2419,95 грн.);
для інвалідів ІІІ групи - 225% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (в 2014 році - 2135,2 5 грн.);
для учасників бойових дій - 165% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (в 2014 році -1565,85 грн.)
Час  перебування  громадян  України  на  військовій    службі зараховується  до  їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за   спеціальністю,   а  також  до  стажу  державної  служби.  Час проходження  строкової  військової  служби  зараховується до стажу роботи,  що  дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах,  якщо на момент призову на строкову військову службу особа навчалася  за  фахом  у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію  на  пільгових умовах до введення в дію Закону України "Про пенсійне  забезпечення" або  на пенсію за віком на пільгових   умовах  до  набрання  чинності  Законом  України  "Про загальнообов'язкове  державне  пенсійне  страхування".
Час  навчання  в  професійно-технічному  навчальному закладі і час проходження  строкової  військової  служби,  які  зараховуються до пільгового  стажу,  не повинні перевищувати наявного стажу роботи, що  дає  право  на  пенсію  на  пільгових  умовах. Час проходження військовослужбовцями  військової  служби  в  особливий  період, що оголошується  відповідно  до  Закону України "Про оборону України",  зараховується  до  їх вислуги років, стажу роботи, стажу  роботи  за спеціальністю, а також до стажу державної служби на   пільгових  умовах  у  порядку,  який  визначається  Кабінетом Міністрів  України"
Згідно з постановою КМУ "Про встановлення щомісячної державної адресної допомоги до пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій" від 28 липня 2010 р. N 656, встановлено, що з 1 січня 2012 р. інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в ... учасників бойових дій - 165 відсотків, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів
   З 1 січня 2015 року набувають чинності такі зміни
1) пенсії у разі втрати годувальника підвищуються з 40 до 70 % грошового забезпечення годувальника на одного члена сім'ї, на двох і більше - 90%, але не менш як 40; на кожного непрацездатного члена сім'ї (призначають членам сімей загиблих при виконанні службових обов'язків)
2) мінімальний розмір пенсії в разі втрати годувальника збільшиться з одного прожиткового мінімуму до двох.
   Куди звертатися :
Військовослужбовцям, які звільняються з військової служби, і членам їхніх сімей - до органів за місцем проходження служби;
Іншим особам, звільненим з військової служби - до управлінь Пенсійного фонду.

2.Основні стадії здійснення права на пенсію.
Стадії реалізації права на пенсію:
1)Звернення за призначенням пенсії
2) Призначення пенсії
3)Виплата пенсії
1. Заяву про призначення пенсії за віком застрахована особа може подавати не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. Згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій, затвердженого Постановою Правління ПФУ від 25.11.2005 р. № 22-1, (надалі – Порядок) звернення за призначенням пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію, але не раніше, ніж за місяць до досягнення пенсійного віку.
Непрацюючим громадянам необхідно звернутися до органа, що призначає пенсію, за місцем проживання (реєстрації). Для тих, хто ще при ділі, Порядком передбачено подання заяви про призначення пенсії до управління ПФУ через уповноважену посадову особу підприємства, установи, організації, де цей громадянин працює (зазвичай бухгалтерія та відділ кадрів). Зрозуміло, за бажанням працівник може подати заяву і особисто за місцем проживання.
2. На цій стадії представляється реальна можливість здійснення пра­ва на пенсію, породжуючи надалі конкретні матеріальні пенсійні правовідносини.Здійснюється  оцінка представлених документів і визначається розмір пенсії.
3. Виплата пенсії, відділеннями поштового зв'язку проводиться згідно графіків доставки в період з 4 по 25 число кожного місяця.Пенсія виплачується щомісяця організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством

3.Умови призначення пенсії державним службовцям після пенсійної реформи.
ЗУ «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» від 08.07.2011 № 3668-VI
+Держ служба 1) змінено вік для призначення пенсії відповідно до «спеціальних» законів. Так, право на пенсію за нормами ЗУ  «Про наукову і науково-технічну діяльність з 1 жовтня 2011 року матимуть жінки після досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону 1058 (тобто пенсійний вік поступово збільшується з 55 років до 60 років за вищезазначеною схемою). Для чоловіків вік виходу на пенсію, починаючи з 2013 року, поступово збільшуватиметься до 62 років за такою схемою:
60 років 6 місяців - які народилися з 1 січня 1953 року по 31 грудня 1953 року;
61 рік - які народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року;
61 рік 6 місяців - які народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року.
+ДС 2) збільшено страховий стаж, який дає право на пенсію відповідно до законів України «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про державну службу».Для призначення пенсії за законами України «Про наукову і науково-технічну діяльність» та «Про державну службу», вимоги щодо наявності стажу наукової роботи чи державної служби не змінилися.
3)В ЧАСТИНІ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАРОБІТКУ(при обчисленні пенсії відповідно до Закону 1058).Змінами до статті 24 цього Закону передбачено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника за основним місцем роботи за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року. За бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами у період до 1 січня 2016 року або в разі якщо період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менш як 60 календарних місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника підряд до 1 липня 2000 року незалежно від перерв;
4) змінено показник середньої заробітної плати, з урахуванням якого визначатиметься заробіток для призначення  пенсії. Так, змінами до статті 24 цього Закону передбачено, що для обчислення заробітку під час призначення пенсії науковому (науково-педагогічному) працівнику застосовується середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, у тому числі в сільському господарстві, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Середня заробітна плата працівників, зайнятих у галузях економіки України, у тому числі в сільському господарстві, визначається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі статистики»;
5) В ЧАСТИНІ ПЕРЕРАХУНКУ ПЕНСІЇ  за бажанням пенсіонера при перерахунку пенсії може бути врахована також заробітна плата за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону (тобто можна здійснити перерахунок пенсії з урахуванням заробітку, одержаного після призначення (попереднього перерахунку) пенсії). У цьому випадку заробітна плата визначатиметься із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.
Такий же принцип  закладений в порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Так, змінами до статті 24 цього Закону передбачено, що пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до цього Закону працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників і набули не менш як 24 місяці страхового стажу, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної в порядку, передбаченому частинами третьою - сьомою цієї статті, із  застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії”;
+ДС 6)   передбачено обмеження максимального розміру пенсії.Статтею 2 Закону 3668 передбачено, що  максимальний розмір пенсій (крім пенсійних виплат, що здійснюються з Накопичувального пенсійного фонду) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.Такою ж нормою доповнені відповідні статті законів,зокрема і “Про наукову і науково-технічну діяльність”, “Про державну службу”
+ ДС7) змінено порядок виплати «спеціальних» пенсій.
до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” і Змінами до статті 37 Закону України “Про державну службу» передбачено, що виплата пенсії, призначеної відповідно до цього закону, в період роботи на посадах, які дають право на призначення пенсії в порядку та на умовах, передбачених цим  законом, виплачується в розмірі, обчисленому відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а після звільнення з таких посад - у розмірі, обчисленому відповідно до цього закону.
+ДС 8) ЗНИЖЕНО ВІДСОТОК ОБЧИСЛЕННЯ "СПЕЦІАЛЬНИХ" ПЕНСІЙ
 Пенсії за ЗУ“Про наукову і науково-технічну діяльність” “Про державну службу”,призначатимуться в розмірі 80 % відповідних сум заробітної плати.
До прийняття Закону 3668 зазначені пенсії обчислювалися у розмірі 80 – 90 % заробітку.
 9)НАДАНО ПРАВО НА ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА НОРМАМИ ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО НАУКОВУ І НАУКОВО-ТЕХНІЧНУ ДІЯЛЬНІМТЬ" НАУКОВИМ (НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИМ)ПРАЦІВНИКАМ ІЗ ЧИСЛА ІНВАЛІДІВ З ДИТИНСТВА
Для призначення пенсії по інвалідності за нормами цього Закону однією із умов було визнання особи інвалідом в період роботи на науковій (науково-педагогічній) посаді.  Зазначена вимога позбавляла права на таку пенсію тих осіб, які були визнані інвалідами в дитинстві.
Змінами до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» передбачено, що науковим (науково-педагогічним) працівникам, які визнані  інвалідами І, ІІ і ІІІ груп, призначається пенсія по інвалідності в розмірі пенсії наукового (науково-педагогічного) працівника незалежно від віку за наявності стажу наукової роботи, передбаченого частиною другою цієї статті (тобто 15 років для жінок і 20 років для чоловіків), та страхового стажу, передбаченого статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а особам із числа інвалідів з дитинства – незалежно від часу встановлення інвалідності».
+ ДС 10) виплати достроково призначених пенсійвнесені зміни до законів України “Про зайнятість населення” та “Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні”. З урахуванням зазначених змін особам, трудовий договір з якими розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацією, реорганізацією, перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників, а також виявленою невідповідністю працівника займаній посаді за станом здоров’я, гарантується право на достроковий вихід на пенсію, якщо звільнення відбулося за півтора року до досягнення пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону 1058 (тобто за півтора року до досягнення 60 років чоловіками  і 55 років 6 місяців - 60 років (за вищезазначеною схемою) – жінками), або віку, що дає право на призначення пенсії відповідно ЗУ “ “Про наукову і науково-технічну діяльність”+ «Прожерслужбу» (за наявності відповідних умов).
Ще одна зміна: такі пенсії призначатимуться за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто за наявності  30 років страхового стажу у жінок і 35 років у чоловіків;


10.12.2014; 22:42
хиты: 137
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь