пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Білет №6


1.Накопичувальна пенсійна система як рівень пенсійного забезпечення.
Реальне підвищення рівня соціального захисту населення через реформовану пенсійну систему вбачається можливим лише як наслідок ефективного функціонування у майбутньому її накопичувальної складової, суть якої полягає у тому, що частина обов'язкових внесків до пенсійної системи нагромаджуватиметься в єдиному Накопичувальному фонді та обліковуватиметься на індивідуальних накопичувальних рахунках громадян, які (та на користь яких) сплачуватимуть такі внески. Ці кошти інвестуватимуться в економіку країни з метою отримання інвестиційного доходу і захисту їх від інфляційних процесів.
Запровадження цієї системи повинно встановити залежність розміру майбутньої пенсії від розміру сплачених за страховий стаж внесків. Це буде стимулювати працівників і роботодавців легалізувати доходи та сплачувати внески в повному обсязі.Отже, основою такої системи є індивідуальні пенсійні рахунки, на яких протягом трудової діяльності будуть обліковуватися пенсійні внески громадян. Далі ці кошти будуть інвестуватися до досягнення особою пенсійного віку. Після його досягнення (або у випадках, передбачених законом, раніше цього терміну, наприклад, у разі інвалідності) особа може використовувати заощаджені кошти разом з нарахованими відсотками для підтримки себе у старості. Запровадження цієї системи є дуже важливим для середньо– та високооплачуваних працівників.
Система індивідуальних пенсійних рахунків буде мати ряд переваг, зокрема:
• розмір внесків визначатиме розмір майбутньої пенсії;
• внески, що робить особа, будуть її власністю;
• особа контролюватиме суми накопичених грошей.
Крім цього, в разі значних внесків протягом трудової діяльності розмір пенсії буде більшим, аніж за солідарною системою.
Система індивідуальних пенсійних рахунків сприятиме створенню гнучкого ринку праці в країні, а національна економіка отримає значний фонд довгострокових інвестиційних проектів. Накопичувальна система є складовою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, але не всі громадяни зобов'язані скористатися нею, оскільки законом встановлено, що зазначеною системою зобов'язані скористатися чоловіки до 40 років, жінки – до 35 років, тобто, якщо на момент запровадження відрахувань до Накопичувального фонду зазначені особи не досягли указаного віку, то вони обов'язково братимуть участь у накопичувальній системі.
Особи у віці: чоловіки від 40 до 50 років та жінки у віці від 35 до 45 років протягом року від дня запровадження страхових внесків до Накопичувального фонду мають право приймати рішення про те, чи відраховувати їм страхові внески до Накопичувального фонду, чи ні. Якщо вони цього не зробили, то втрачають це право.
Особи, які старше (чоловіки – 50 років, жінки – 45 років) не братимуть участі у накопичувальній системі. Особи, які будуть брати участь у накопичувальній системі, сплачуватимуть страхові внески до Накопичувального фонду. Законом встановлено, що розмір відрахувань до Накопичувального фонду не може перевищувати 7% суми заробітку (доходу).
Накопичувальний фонд формуватиметься, насамперед, за рахунок страхових внесків та інвестиційного доходу внаслідок інвестування і розміщення коштів Накопичувального фонду з метою отримання прибутку на користь застрахованої особи та суми пені, що нараховуватимуть за несвоєчасну сплату обов'язкових страхових внесків до цього фонду.
У свою чергу, сукупний інвестиційний дохід формуватиметься за рахунок:
1) прибутку, отриманого від інвестування пенсійних активів Накопичувального фонду;
2) відсотків, які нараховуватимуться на пенсійні активи, розміщені на банківських депозитних рахунках;
3) доходу від інших видів інвестування, дозволених законодавством.
Важливо те, що страхові внески до Накопичувального фонду та інвестиційний фонд, отриманий від їх інвестування, не буде підлягати оподаткуванню.
У законі не зазначена точна дата запровадження накопичувальної системи, а визначені умови, після виконання яких може бути прийнятий закон про запровадження Накопичувального пенсійного фонду та перерахування страхових внесків до цієй системи. Стратегією розвитку пенсійної системи запровадження обов'язкової накопичувальної системи передбачено на 2013 рік.
Прийняття закону про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду буде здійснено лише за умови економічного зростання країни протягом двох останніх років, а саме: якщо в кожному з них валовий внутрішній продукт зростав не менше ніж на 2% порівняно з попереднім роком.
Перерахування страхових внесків до Накопичувального фонду буде здійснено в разі одночасного підвищення заробітної плати застрахованій особі та лише після виконання таких умов:
• забезпечення виплати пенсій у солідарній системі в розмірі, передбаченому частиною 3 статті 46 Конституції України;
• збалансованості бюджету Пенсійного фонду України відповідно до міжнародних стандартів бухгалтерського обліку;
• створення інституційних компонентів функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування, у тому числі: повного впровадження системи персоніфікованого обліку та створення системи автоматизованого звітування щодо стану накопичувальних пенсійних рахунків застрахованих осіб з урахуванням стану пенсійних активів; створення програмно-технічного комплексу для системи збирання страхових внесків до Накопичувального фонду, сумісного із системою електронних переказів банків;
• прийняття законодавчих актів, необхідних для функціонування накопичувальної системи пенсійного страхування;
• призначення всіх членів Ради Накопичувального фонду;
• проведення тендерів та укладання договорів з компаніями з управління активами, зберігачем та аудитором Накопичувального фонду;
• набуття досвіду роботи системи недержавного пенсійного забезпечення. Важливо також забезпечення фінансування з державного бюджету втраченої частини страхових коштів у солідарній системі у зв'язку з перерахуванням частини страхових внесків до Накопичувального фонду.
До речі, постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2005 р. № 909 з 1 грудня 2005 року у Сокальському та Жидачівському районах Львівської області розпочався експеримент зі створення автоматизованої системи Накопичувального фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Міністерство праці та соціальної політики України наказом від 07.12.2005 р. № 400 затвердило Порядок проведення експерименту та склад Міжвідомчої робочої групи з цих питань, а також План-графік створення автоматизованої системи Накопичувального фонду загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

2.Персоніфікована система обліку страхового стажу та заробітку та визначення розміру пенсії.
Персоніфікований облік
 полягає в збиранні, обробленні, систематизації та зберіганні передбачених законодавством про пенсійне забезпечення відомостей про фізичних осіб, що пов'язані з визначенням права на виплати пенсій з Пенсійного фонду та їх розмір за загальнообов'язковим держав¬ним пенсійним страхуванням. 
Мета персоніфікації — створення централізованого державного автоматизованого банку відо¬мостей про застрахованих осіб у Пенсійному фонді України; підвищення зацікавленості працівників у внесенні платежів на пенсійне страхування та створення умов для Їхнього контролю за сплатою цих платежів, а також інформаційне забезпечення робіт щодо прогнозування у системі пенсійного страху¬вання, поліпшення точності нарахування пенсій і запровадження залежності розміру пенсій від заробітної плати та сплачених пенсійних внесків. 
ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»від 09.07.2003 № 1058-IV
Ст.21. Персоніфікований облік у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування
1.  Облік  усіх  застрахованих осіб та персоніфікований облік надходжень  від  сплати  єдиного  внеску  на   загальнообов'язкове державне  соціальне  страхування,  а  також персоніфікований облік
коштів накопичувальної  системи  загальнообов'язкового  державного пенсійного страхування здійснюються в порядку, визначеному Законом України "Про збір та облік єдиного внеску  на  загальнообов'язкове
державне  соціальне  страхування" 
     Персоніфікований   облік   у   системі  загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є складовою частиною  Державного реєстру  загальнообов'язкового державного соціального страхування,
порядок ведення якого встановлюється Законом України "Про збір  та облік  єдиного  внеску  на  загальнообов'язкове державне соціальне страхування" 
     Для формування  інформаційної  бази системи персоніфікованого обліку використовуються відомості, що надходять від:
інформаційного фонду  Державного  реєстру  фізичних  осіб   - платників податків та інших обов'язкових платежів;
     органів  доходів  і  зборів; 
     роботодавців;
     фізичних осіб;
     органів реєстрації актів громадянського стану;
державної служби зайнятості;
     фондів     загальнообов'язкового    державного    соціального страхування;
    компанії з управління активами;
     зберігача;
    інших підприємств,   установ,   організацій   та   військових формувань.
     Інформація з бази даних системи персоніфікованого обліку,  що ведеться  в  електронній  формі,  може   надаватися   за   запитом страхувальників  або  застрахованих  осіб у вигляді документа,  що відповідає вимогам законодавства.
    2.  На  кожну  застраховану  особу  відкривається персональна облікова  картка,  в  якій  використовується  реєстраційний  номер облікової  картки  платника  податків  або серія та номер паспорта (для   фізичних   осіб,   які  через  свої  релігійні  переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки та офіційно повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті).
     3. Персональна  облікова  картка  застрахованої особи повинна містити такі відомості:
     1) умовно-постійна частина персональної облікової картки:
     модифікований ідентифікаційний номер;
     прізвище, ім'я та по батькові на поточний момент;
     прізвище при народженні;
     дата народження;
     місце народження;
     стать;
     місце  проживання  із  зазначенням  адреси; 
     унікальний  номер  запису в Єдиному державному демографічному реєстрі та серія, номер і назва документа, з якого взяті відомості до  персональної  облікової  картки; 
     громадянство;
     відомості про  членів  сім'ї,  які  знаходяться  на утриманні застрахованої особи, та її дітей;
    номер телефону (за згодою);
    відмітка про смерть;
    2) частина  персональної  облікової  картки,  яка  відображає страховий  стаж,  заробітну  плату  (дохід)  та  розмір  сплачених страхових внесків:
     ідентифікаційний номер страхувальника;
     рік, за який внесено відомості;
     розмір страхового внеску до Пенсійного фонду  за  відповідний місяць;
     сума сплачених  страхових  внесків  до  Пенсійного  фонду  за відповідний місяць;
     страховий стаж;
     ознака особливих умов праці,  які дають  право  на  пільги  в пенсійному забезпеченні;
     сума заробітної  плати  (грошового забезпечення,  доходу),  з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць;
     сума доходу (прибутку)  осіб,  які  провадять  підприємницьку діяльність   і   обрали  особливий  спосіб  оподаткування  (єдиний податок,   фіксований   сільськогосподарський  податок); 
     3) частина  персональної  облікової  картки,  яка  відображає сплату за рахунок коштів  Пенсійного  фонду  пенсії  застрахованій особі за місяцями:
     дата, з якої призначено пенсію;
     місяць нарахування (перерахунку, індексації) пенсії;
     сума періодів страхового стажу;
     коефіцієнт страхового стажу;
     коефіцієнт заробітної плати (доходу);
     заробітна плата    (дохід)   для   обчислення,   перерахунку, індексації пенсії;
     розмір пенсії для виплати;
     запис про  членів  сім'ї,  які   знаходяться   на   утриманні застрахованої особи;
     4)  частина  персональної  облікової  картки,  яка відображає стан накопичувального пенсійного рахунку застрахованої  особи  або здійснення   виплат   її   спадкоємцям   за   рахунок  коштів,  що обліковуються на  такому  рахунку,  а  також  відомості  про  стан індивідуального   пенсійного   рахунку   застрахованої   особи   в недержавному пенсійному фонді -  суб'єкті  другого  рівня  системи пенсійного забезпечення та здійснення їй пенсійних виплат:
     сума  заробітної  плати  (грошового  забезпечення, доходу), з якої сплачено страхові внески за відповідний місяць;
     сума  страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування за відповідний місяць;
    дата   перерахування  страхових  внесків  до  накопичувальної системи пенсійного страхування;
     кількість одиниць пенсійних активів;
     загальна сума коштів застрахованої особи;
     реквізити    обраного   застрахованою   особою   недержавного пенсійного  фонду  -  суб'єкта  другого  рівня  системи пенсійного забезпечення,  з яким укладено пенсійний  контракт,  та  реквізити адміністратора і зберігача такого фонду;
     сума  коштів,  що обліковується на індивідуальному пенсійному рахунку застрахованої особи  в недержавному  пенсійному  фонді  - суб'єкті   другого   рівня  системи  пенсійного  забезпечення,  за останній звітний рік;
     сума  одноразової  виплати, сплаченої відповідно до статті 56 цього  Закону  застрахованій  особі або її спадкоємцю,  дата такої виплати;
     реквізити страхової  організації,  з  якою  укладено  договір страхування довічної пенсії у разі його укладення;
    дата укладення договору страхування довічної пенсії та розмір страхової виплати за цим договором (у разі його укладення);
     сума коштів,   перерахованих   з   накопичувальної    системи пенсійного     страхування    страховій    організації,    обраній застрахованою особою,  для оплати  договору  страхування  довічної пенсії, дата їх перерахування;
     сума пені,    сплачена    страхувальником    за   несвоєчасне перерахування сум страхових  внесків  до  накопичувальної  системи пенсійного  страхування  на  користь застрахованої особи,  дата її сплати;
     відмітка про смерть застрахованої особи.
     4. Персональна   облікова    картка    застрахованої    особи зберігається  в Пенсійному фонді протягом усього життя цієї особи, а після її смерті - протягом 75 років на  паперових  носіях  та  в
електронному   вигляді   за   наявності   засобів,  що  гарантують ідентичність паперової та електронної форми документа.
     5. Дані  про  відкриття  розрахункових  та   інших   рахунків страхувальниками-роботодавцями  виконавчі  органи Пенсійного фонду отримують від банків, у яких ведуться ці рахунки.
     Порядок   обміну   інформацією   між   Пенсійним   фондом   і адміністраторами  недержавних пенсійних фондів - суб'єктів другого рівня  системи  пенсійного  забезпечення визначається Національною
комісією,   що   здійснює  державне  регулювання  у  сфері  ринків фінансових послуг, спільно з центральним органом виконавчої влади, що  забезпечує  формування  державної  політики  у сферах трудових відносин,  соціального  захисту  населення,  і  Пенсійним  фондом.
6.  Відомості  про  осіб,  зазначених  у  пунктах 1, 2, 5-10, 12-15,  18 статті 11 цього Закону,  подаються  до  територіального органу     Пенсійного     фонду    страхувальниками-роботодавцями,
відповідними    підприємствами,     установами,     організаціями, військовими  частинами  та  органами,  які  виплачують  цим особам заробітну  плату,  грошове  забезпечення  (заробіток),   допомогу.
Відомості  про  застрахованих  осіб,  зазначених  у  пунктах 3 і 4 статті 11  цього  Закону,  подаються  до  територіального   органу Пенсійного фонду безпосередньо цими особами,  про осіб, зазначених у  пункті  11  статті  11  цього  Закону,  -  Фондом   соціального страхування від  нещасних  випадків  на виробництві тапрофесійних захворювань України, про осіб, які підлягали загальнообов'язковому державному   соціальному  страхуванню  на  випадок  безробіття  та отримували допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) та матеріальну допомогу  у  період  професійної  підготовки,  перепідготовки  або підвищення кваліфікації, - Фондом загальнообов'язкового державного соціального  страхування  України  на  випадок  безробіття.  Форми документів, порядок та строки їх подання встановлюються правлінням Пенсійного  фонду.
ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»від 08.07.2010 :єдиний внесок на  загальнообов'язкове  державне  соціальне страхування  (далі  -  єдиний  внесок)  - консолідований страховий внесок,  збір якого здійснюється до системи  загальнообов'язкового
державного  соціального  страхування в обов'язковому порядку та на регулярній  основі  з  метою  забезпечення  захисту  у   випадках, передбачених  законодавством,  прав  застрахованих  осіб та членів їхніх сімей на отримання  страхових  виплат  (послуг)  за  діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування;

3.До якого числа щомісячно повинна бути виплачена пенсія.
Про «ЗДПС»    
Стаття 47. Виплата пенсії       
1. Пенсія виплачується щомісяця організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України або перераховується на визначений цією особою банківський рахунок у порядку, передбаченому законодавством.


10.12.2014; 22:42
хиты: 98
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь