пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Типологічні особливості реферату

Реферат – один з видів наукової роботи, написання якого виконується в суворій відповідності з вимогами, встановленими як навчальним закладом, так і загальноприйнятими нормами. Згідно з методичними рекомендаціями, кількість корисних сторінок реферату не може бути менше 10-15. Дана категорія наукової праці має свою структуру написання, так, крім основної частини, поділяються на глави, іноді подглави, вона повинна включати вступ і висновок. У вступі проводиться наукове обгрунтування та актуалізація порушеної в рефераті теми, висновок передбачає загальні висновки. Всі частини реферату повинні бути враховані в плані.

Актуальність теми

Ø Науково-теоретичний рівень. Досягається за рахунок ретельного аналізу обраної проблеми з урахуванням сучасного розвитку сфери соціально-трудових відносин, теоретичних узагальнень, оперування об'єктивною та раціональною аргументацією, наведення характерних прикладів, доказових фактів тощо.

Ø Структура та оформлення.

Обсяг реферативної роботи має складати до 10-12 сторінок. Матеріал цієї письмової праці розподіляється рівномірно відповідно до плану реферату: вступ, основна частина (2-3 питання), висновки, список літератури, додатки (схеми, таблиці, зразки документів). Стиль викладу матеріалу має бути науково-діловим. Реферат має бути акуратно написаний від руки чи надрукованим на комп'ютері з дотриманням стилістичних і граматичних норм. Сторінки мають бути нумеровані. У тексті обов'язково повинні бути посилання на літературу та інші джерела, що використовувалися при підготовці реферату.

Титульний лист та план оформлюються відповідно до встановлених норм (Додаток 2).

У «Вступі»мають бути обґрунтовані актуальність та практичне значення обраної теми реферату, визначені мета та завдання роботи.

В «Основній частині»повинна бути розкрита тема реферату, шляхом висвітлення основних питань. При чому необхідно зосередити увагу на науково-теоретичному аналізі поставлених питань в літературі, з висновками щодо їх теоретичної та практичної значущості.

У «Висновках»необхідно сформулювати теоретичні та практичні рекомендації, що випливають з проведеного аналізу, наводяться як науково-теоретичні, так і практичні підсумки проведеного аналізу за проблематикою реферату. Вони мають логічно пов'язуватися із змістом викладеного матеріалу.

Містить список використаних літературних джерел та публікацій.

Бібліографія (список використаних джерел) – елемент бібліографічного апарату наукового тексту; перелік книг, журналів, статей із вказівкою вихідних даних; покажчик літератури.

Бібліографічний опис літературних (інформаційних) джерел складається за стандартом "Бібліографічний запис. Бібліографічний опис" (ДСТУ 7.1:2006). Цей стандарт застосовується при складанні будь-яких звітів про наукові дослідження, включаючи дисертаційні роботи.

Бібліографічний опис документів здійснюється за стандартом СТУ ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання (ГОСТ 7.1-2003, IDT)» . - К. : Держстандарт України, 2007.

 


18.12.2014; 22:14
хиты: 103
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь