пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

43. Система каталогів бібліотек.

Бібліотечний каталог – це перелік бібліографічних записів документів, наявних у фонді одній або кількох бібліотек, розкриває склад або вміст бібліотечних фондів. Каталог може мати карткову чи машиночитаемую форму, існувати на мікроносіях чи формі книжкового видання.

Бібліотечні каталоги, як будь-яка інформаційно-пошукова система, виконує знаково-коммуникативную, інформаційно-пошукову і педагогічну функції. Знаково-коммуникативная функція бібліотечних каталогів допомагає дистанційному спілкуванню «споживач – каталог – автор». Каталогизатор є інтерпретатором інформації, закладеною у документі, що володіє методами створення бібліотечного каталогу, з допомогою якого здійснюється дистанційне спілкування розділених у просторі, а й у у часі, автори і читача. Информационно-поисковая функція реалізується у процесі розвідки документів мають у у відповідь запит читача. Бібліотечні каталоги виконують і педагогічну функцію, сприяючи інтелектуальному статевою та професійною розвитку особистості читача.

Алфавитний каталог

Алфавитни каталог (АК) – це бібліотечний каталог, у якому бібліографічні записи містяться у алфавітному порядку прізвищ індивідуальних авторів, найменувань колективних авторів чи заголовків документів.

АК є обов'язковою частиною системи каталогів у кожному бібліотеці. З допомогою АК робити пошук за такими типам запитів:

Чи є твір даного автора (індивідуального чи колективного) фондів бібліотеки й, якщо є, то який його адресу (шифр).

Які твори даного автора є у бібліотеці.

Які перевидання цього твору є у фондах.

У яких виданнях ту чи іншу обличчя брало участь у ролі співавтора, упорядника, редактора, перекладача тощо.

Які випуски входить у той чи інший серію.

Запит на книжку, заголовок якої відомо читачеві.

Запит на бібліографічне уточнення, що стосується тих чи інших елементів бібліографічною записи, наприклад, коли вийшло дане видання, яке видання, чи була вона перероблено і доповнене та інших.

У ЦБС існує центральний АК, який відбиває фонд бібліотеки й фонди всіх його бібліотек-філій. Він то, можливо службовим і читацьким.

Службовий АК є з'єднувальною ланкою з усіма каталоги бібліотеки. На картках з основними бібліографічними записами

Указываются повний класифікаційний індекс, предметні рубрики, інформацію про додаткових записах, кількості примірників цього видання та його інвентарних номерах у яких підрозділах ЦБС вони знаходяться.

Читацький АК містить бібліографічні записи останніх видань чи кращих перевидань кожного документа. На картці за необхідності ставиться штамп «Є й інші видання». Поруч із основними бібліографічними записами розмов у читацький каталог включаються додаткові запису і допоміжні картки, розширюють інформаційно-пошукові функції АК.

За відсутності службового каталогу читацький АК може виконувати функції читацького і службового.

Систематичний каталог

Систематичний каталог (СК) – це бібліотечний каталог, у якому бібліографічні записи розташовуються за галузями знання на відповідність до певної системою библиотечно-библиографической класифікації. Під СК розуміють систему, що складається з цих двох підсистем: СК і алфавитно-предметного покажчика щодо нього.

СК – це - реальний каталог, який відбиває зміст документів і майже готовий до пошуку по тематичним запитам. У разі ЦБС СК виконує функції читацького і службового. СК використовують у бібліотечно-інформаційної роботі з вивчення складу фонду, його комплектування, в справочно-библиографической і информационно-библиографической роботі, в організацію виставок, масових заходів та вмілої пропаганди літератури.

Організація СК починається з складання паспорти. У паспорті СК відбиваються специфічні відомості про неї: дата організації, охоплення фондів, назва таблиць класифікації, які у його основі, оформлення карток, їхню прихильність, форма і колір роздільників та наявність допоміжних посібників до СК.

До зовнішньому оформленню СК ставляться надшкафные написи зі стислої характеристикою СК і написи на етикетках каталожних ящиків. На етикетках вказують номер ящика, індекс і найменування галузевого розподілу, а нижче – першій і останній індекси карток, включених у цей ящик (без формулювань рубрик).

Внутрішнє оформлення включає формування відділів каталогу з урахуванням індексів, привласнених у процесі систематизації. Групи карток об'єднуються індексами, які починаються часткою позначенням відділу робочих таблиць класифікації.

Предметный каталог

Предметный каталог (ПК) – одне із видів інформаційно-пошукових систем, виділені на збереження і пошуку інформації. ПК – це пошуковий апарат, що включає бібліографічні записи, які працюють у алфавіті предметних рубрик. У практиці бібліотек найчастіше використовується карткова форма ПК.

ПК виконує знаково-коммуникативную, інформаційно-пошукову і педагогічну функції. Будучи реальним каталогом, відбиваючим зміст документів, ПК є способом пошуку по тематичним запитам.

Організація і ведення ПК передбачає складання паспорти, у якому відбиваються специфічні відомості про неї: дата організації, охоплення фондів, принципи угруповання записів та інших.

До зовнішньому оформленню ставляться етикетки на каталожних ящиках. На етикетках вказуються перша і рубрики бібліографічних записів, включених у шухляду, і номер ящика.

Зовнішнє оформлення каталогу був із системою інформації і пропаганди библиотечно-библиографических знань у бібліотеці. Над каталожным шафою повинна висіти напис «Предметный каталог». На видноті повинні прагнути бути вивішено пояснювальні написи – пам'ятки чи плакати, містять інформацію про структурі та змісті ПК. Для орієнтування читачів можуть бути приведені алгоритми пошуку по ПК.

Внутрішнє оформлення ПК передбачає оформлення карток і роздільників, і навіть розстановку карток.

При організації ПК застосовується так званий принцип єдиної картки, додаткові запис у каталог не включаються.

Краєзнавчий каталог

Краєзнавчий каталог – це бібліотечний каталог, який відбиває документи краєзнавчого характеру. Зазвичай, в загальнодоступних бібліотеках – це центральний систематичний каталог, призначенням якого є збереження і пошук краєзнавчої інформації про районі, місті, області у яких міститься бібліотека.

Відмінність краєзнавчого каталогу від систематичного проявляється у відборі матеріалу відбиття в КСК, у його структурі, засобах угруповання тощо.

Критеріями відбору документів є цінність матеріалу про економіку, історії, культури краю. У КСК відбиваються як тогочасні книги й брошури, а й статті з журналів, збірок, газет, рецензії, изоиздания, нотні видання, диафильмы, слайди інші документи незалежно у рік видання і читацького призначення. Документи відбиті за іншими каталогах і картотеках, в КСК відбиваються повторно.

Електронний каталог

Електронний каталог (ЕК) – це бібліотечний каталог в машиночитаемой формі, працював у реальному режимі часу й який було надано розпорядження користувачів.

ЕК забезпечує доступом до ресурсів каталогу як користувачам даної бібліотеки, а й віддаленим клієнтам.Сучасним вимогам відповідає ЕК, який би: введення бібліографічних записів в діалоговому і пакетному режимах з віддалених чи локальних терміналів; редагування бібліографічних записів й за необхідності, видалення їх із ЕК; пошук інформацією діалоговому чи пакетному режимі по разовим запитам і виборче поширення інформації; друкування бібліографічних даних як каталожних карток, бібліографічних покажчиків, звітів по управлінської інформації та ін.; можливість обміну інформацією між коїться з іншими бібліографічними базами даних, зокрема. та під'єднання до Інтернету.Усі технологічні процеси створення ЕК походять з допомогою автоматизованого робочого місця (АРМ) каталогизатора. АРМ каталогизатора сприймається як робоче місце, оснащене засобами обчислювальної техніки, що дозволяє з участю людини виконувати технологічні процеси каталогізації.

 

 

 

 


18.12.2014; 22:14
хиты: 142
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь