пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37.Поняття «бібліографічного методу».


Необхідність визначення "бібліографічного методу" виникає в тому разі, коли практичну бібліографічну діяльність розглядають як різновид науково-пізнавальної діяльності. Будь-яка пізнавальна діяльність застосовує певний метод пізнання об'єктивної (незалежної від цієї діяльності) реальності. Наприклад, існує таке поняття, як "художній метод" — історично зумовлена цілісна система основних принципів узагальнення і відтворення дійсності в мистецтві; спосіб художньої діяльності як пізнання, оцінки і перетворення життєвого матеріалу на мистецький твір.
Аналогічно "бібліографічний метод" можна визначити як систему принципів бібліографії та спосіб практичної бібліографічної діяльності як пізнання, оцінки і перетворення документального матеріалу на бібліографічний твір (або бібліографічну інформацію). Питання про принципи бібліографії заслуговує на особливий розгляд, що буде зроблено в окремому (наступному) пункті теми.
Бібліографічний метод, як спосіб перетворення документального матеріалу на бібліографічну інформацію (БІ), охоплює операції, відомі в сучасному бібліографознавстві як методи бібліографування. Вони розглядалися в даному курсі в темі 4 "Бібліографування як процес виробництва БІ: його методи".
Узагальнювальне поняття "бібліографічний метод" об'єднує в собі конкретні прийоми (способи, операції) вивчення системи документальних комунікацій (головним чином, документів та споживачів інформації) з метою її відображення у бібліографічній інформації, які застосовують у практичній бібліографічній діяльності.
Бібліографічний метод дає можливість так званого "згортання інформації": на підставі бібліографічного вивчення інформації, яка існує у вигляді документів (книг), створюють нову, вторинну щодо першої, інформацію про документи та інформацію, що міститься у них. Отже, бібліографічний метод — це метод бібліографічного згортання інформації. Його конкретними складовими є: бібліографічне виявлення, бібліографічний відбір, бібліографічна характеристика, бібліографічне групування та інші методи (операції) бібліографування.
Бібліографічний метод найбільш яскраво виявляється у процесі бібліографування. Але не тільки бібліографування, а й бібліографічне обслуговування також здійснюється на підставі саме бібліографічного методу, який застосовують у будь-яких процесах довідково-бібліографічного обслуговування, бібліографічного інформування споживачів або рекомендаційно-бібліографічного обслуговування.
Отже, бібліографічний метод розроблений та існує в практичній бібліографічній діяльності і являє собою сукупність операцій (методів) бібліографування.
Поняття "бібліографічного методу" тісно пов'язане з поняттям "предмета бібліографії" як принципу відмежування бібліографії від інших галузей діяльності, об'єктом яких є система документальних комунікацій.

 

 

   


18.12.2014; 22:14
хиты: 105
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь