пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24. Заголовок бібліографічного запису: види та вимоги до складання

Заголовок – самостійний елемент бібліографічного запису. Правила наведення в запису різних видів заголовків регламентує «ДСТУ ГОСТ 7.80:2007. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Бібліографічний запис. Заголовок. Загальні вимоги та правила складання (ГОСТ 7.80-2000. IDT)».

Ім’я – умовне поняття, що включає інформацію про особу, що несе за документ інтелектуальну відповідальність. Ім’я особи в заголовку приводять у формі, що стала найбільш відомою. Іменем особи може виступати:

  • прізвище;
  • прізвище з ініціалами;
  • прізвище з повним особистим іменем (іменами);
  • прізвище з повним особистим іменем та по-батькові;
  • псевдонім;
  • особове ім’я;
  • особове ім’я та по-батькові.

При складанні запису прізвище наводиться на початку заголовка і відокремлюється від ініціалів або від імені комою та пробілом.

В заголовку бібліографічного запису наводиться ім’я лише однієї особи – автора документа. При наявності двох або трьох авторів вказується ім’я першого.

При наявності в документі прізвища, що об’єднує двох або більше осіб, в заголовку наводиться прізвище однієї особи, як правило, першої або згідно алфавіту. Наприклад: брати Грімм – Грімм, Вільгельм; брати Вайнери – Вайнер, Аркадій Олександрович.

Псевдоніми, в том числі колективні, наводяться в заголовку за правилами, прийнятими для справжніх імен (у цьому випадку 1-й індикатор дорівнюватиме 1) або у прямому порядку (у цьому випадку 1-й індикатор дорівнюватиме 0). Наприклад: Українка, Леся; Ахматова, Анна; Дядя Ася; Father Divine.

 


18.12.2014; 22:14
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь