пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

22. Жанри бібліографічних посібників

Жанрами бібліографічних посібників називаємо підрозділи класифікації бібліографічних посібників за ознаками їхньої внутрішньої форми. Як наголошено вище, назва "жанр" для цих підрозділів не є усталеною. Ознаки внутрішньої форми теж непросто визначити. Тому поділ бібліографічних посібників на підставі ознак внутрішньої форми багато в чому залишається дискусійним. Ґрунтується він, головним чином, на індуктивному підході, тобто на підставі знання про окремі бібліографічні посібники, про їхні відмінності одне від одного робиться узагальнення цих рис у визначенні того чи іншого жанру.

Ознаками, що характеризують внутрішню форму бібліографічного посібника, вважаємо такі: обсяг бібліографічного посібника; його структурну характеристику (наявність розділів і підрозділів, допоміжних покажчиків, довідкових текстів тощо); способи подання відомостей про документи. Отже, пропонується така характеристика жанрів бібліографічних посібників:

Окреме бібліографічне повідомлення — це бібліографічне повідомлення, не пов'язане за задумом та композицією з іншим текстом. Це може бути картка з бібліографічним записом; плакат, що містить відомості про певне видання; рецензія, опублікована як самостійний матеріал у газеті чи журналі тощо.

Бібліографічним списком називають бібліографічний посібник, що складається із сукупності бібліографічних записів, обмежений за обсягом, з простою структурою, без допоміжних покажчиків.

Це визначення часто піддається критиці. Дійсно, "обмежений обсяг" — невизначене точно поняття. У бібліографічному списку може бути від 2—3 до 50—60 або більше бібліографічних записів. Незначна кількість бібліографічних записів дозволяє подавати їх без групування на певні розділи та підрозділи, тому "обмежений обсяг" пов'язується з "простою структурою" бібліографічного 116 посібника, але проста структура — теж невизначене точно поняття. Що стосується бібліографічних списків з великою кількістю записів, то в них можливе й виділення розділів. Зазвичай у бібліографічних списках немає допоміжних покажчиків, але відсутність допоміжних покажчиків ще не свідчить про те, що перед нами бібліографічний список.

Незважаючи на всі викладені тут зауваження, "бібліографічний список" залишається традиційним позначенням одного з різновидів бібліографічних посібників. Відрізняють його, головним чином, від "бібліографічного покажчика".

Бібліографічний покажчик — це бібліографічний посібник, що містить значну кількість бібліографічних записів, має складну структуру та науково- довідковий апарат.

"Значна кількість" бібліографічних записів — це, безумовно, теж не точна ознака, але вона пов'язується із "складною структурою", тобто наявністю розділів і підрозділів, передмови і допоміжних покажчиків, що є довідковим апаратом бібліографічного посібника. У той же час, на жаль, не кожний бібліографічний покажчик має передмову, допоміжні покажчики та інші довідкові матеріали. Здебільшого це викликане недоліками видавничого виконання бібліографічного покажчика, коли загальний обсяг бібліографічного посібника штучно скорочується за рахунок довідкових матеріалів.

Бібліографічним оглядом ми вважаємо бібліографічний посібник, що містить узагальнену характеристику групи документів, які об'єднуються за певною ознакою, та бібліографічні описи цих документів. Тобто це — посібник, у якому застосовується огляд як спосіб бібліографічної характеристики. Текст огляду подається у вигляді статті, з послідовним висвітленням певних питань, з відсилками до відповідних документів, бібліографічні описи яких подаються окремо, у вигляді приміток.

Бібліографічна бесіда (чи бесіда про книги) — це бібліографічний посібник, який містить зв'язну розповідь про документи, послідовну  характеристику кожного з них. Доволі часто цей жанр бібліографічного посібника називають бібліографічним оглядом, не розрізняючи його з попереднім.

Бібліографічний бюлетень — це періодичний бібліографічний посібник, який регулярно інформує про нові документи. Бібліографічний бюлетень відрізняється від звичайного бібліографічного списку чи бібліографічного покажчика своєю періодичністю, що пов'язане із завданням інформувати про нові документи. При цьому кожний окремий випуск (чи номер, число) бюлетеня являє собою лише його частину. Передмова та допоміжні покажчики можуть бути вміщені в інших випусках бюлетеня чи бути відсутніми.

Бібліографічний журнал — це періодичний бібліографічний посібник, що об'єднує бібліографічні повідомлення різноманітних жанрів. На відміну від бібліографічного бюлетеня бібліографічний журнал не має вигляду списку чи покажчика літератури. Він містить окремі бібліографічні повідомлення — рецензії, анотації, а також бібліографічні огляди, бібліографічні списки, критико-бібліографічні статті та інші публікації.

Бібліографічний відділ у періодичному виданні — це частина видання (журналу або газети), яка регулярно інформує про нові видання. Так само, як і бібліографічний журнал, вона може складатися з різних жанрів: окремих бібліографічних повідомлень, списків або оглядів.

Допоміжний покажчик до видання — це бібліографічний посібник, який розкриває склад або зміст творів, що вмішує це видання. Допоміжні покажчики до видань дуже відрізняються від бібліографічних списків чи покажчиків. В них немає повного бібліографічного опису документа, про який йдеться. Допоміжні покажчики до видань є часткою науково-довідкового апарату видання, яка допомагає орієнтуватися у змісті видання.

Різновидом допоміжних покажчиків до видань можна вважати допоміжні покажчики до бібліографічних посібників.

Бібліографічний каталог — це бібліографічний посібник, який відображає склад та (або) зміст фондів документів (що зберігаються у бібліотеках, книготорговельних установах та ін.). Крім бібліографічного опису видання містить, як правило, вказівки на шифр зберігання документа у фонді. Бібліографічна картотека — бібліографічний посібник, який відображає різні види документів, у тому числі журнальні та газетні статті, реалізований переважно у картковій формі і не пов'язаний з певним фондом документів.

Питання про жанри бібліографічних посібників залишається недостатньо дослідженим. У деяких випадках може здаватися, що поділ на жанри не зовсім відповідає правилам класифікування. Існують також деякі різновиди того чи іншого жанру бібліографічного посібника, про які зараз ми не будемо говорити, тому що їх доцільно розглядати на конкретних прикладах в інших темах.

Водночас визначення жанру бібліографічного посібника є необхідною складовою його аналізу. Вислів "бібліографічний посібник" може замінюватися на позначення жанру того посібника, про який йдеться: бібліографічний список, бібліографічний покажчик тощо.

Додамо також, що терміноелемент "бібліографічний" у складі термінів "бібліографічний список", "бібліографічний покажчик", "бібліографічний огляд" тощо може замінюватися вказівкою на те, які документи охоплює бібліографічний посібник. Наприклад: список літератури; покажчик журнальних статей; огляд художньої літератури; каталог нот тощо.

Саме для того, щоб роз'яснити можливість використання різних термінів, що позначають жанр бібліографічного посібника, у назвах тих чи інших видів бібліографічних посібників, ми почали аналіз класифікації бібліографічних посібників з питання про жанри.

 


18.12.2014; 22:14
хиты: 118
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь