пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Бібліографічний опис складається збібліографічних еле­ментів.

 Окремий бібліографічний елемент — це слово, слово­сполучення або група слів, що подають один елемент біблі­ографічної інформації. Елементи об’єднані у вісім функціо­нальних зон (областей): зона назви і відомостей про відпо­відальність; зона видання; зона специфічних відомостей; зона вихідних даних; зона фізичної характеристики; зона серії; зона приміток; зона стандартного номера (або його альтерна­тиви) і умов доступу.

Зона назви і відомостей про відповідальністьмістить такі бібліографічні елементи: основна назва; загальне позна­чення матеріалу; паралельна назва; підназва (відомості, що пояснюють назву); відомості про відповідальність. Основна назва — це головна назва документа. Її вказують в описі у тому вигляді, в якому її подано у виданні. Надто довгі назви, які часто зустрічаються у старовинних книгах, дозволяється скорочувати. Наприклад, твір Ш. де Костера “Легенда про героїчні, веселі і славетні пригоди Уленшпігеля і Ламме Гуд- зага у Фландрії та інших країнах” у бібліографічному описі звичайно має основну назву “Легенда про Уленшпігеля”. В окремих випадках назви на титульному аркуші та на обкла­динці документа формулюються по-різному. У такому разі як основну в описі подають назву з титульного аркуша, а назву з обкладинки наводять у зоні приміток. Основна назва може складатися як з одного, так і з кількох речень (’’Бібліотечно- бібліографічна класифікація. Систематизація документів. Систематичний каталог”). Дати, що належать до основної на­зви, але граматично не пов’язані з нею, подають в описі через кому, якщо їх не вказано в документі у круглих дужках. На­приклад, Чернігівщина напередодні визвольної війни україн­ського народу, 1648—1654. Але: Нарис історії Волинської землі (до 1914 року).

Загальне позначення матеріалу визначає клас матеріа­лу, до якого належить об’єкт опису. Це може бути відеозапис, звукозапис, електронний ресурс, карти, комплект, кінофільм, мікроформа, мультимедіа, ноти, образотворчий матеріал, пред­мет, рукопис, текст, шрифт Брайля. Загальне позначення ма­теріалу вказують з великої літери мовою бібліографуючої ус­танови. Слова в цьому елементі не скорочуються. Наприклад:Мисливські господарства України [Електронний ресурс].Загальне позначення матеріалу в описах документів, які переважають в конкретному пошуковому масиві (наприклад, у бібліотечному каталозі книг), можна не наводити.

Паралельна назва — це назва, що надрукована іншою мо­вою або іншою графікою. Наприклад:Африканські казки та оповідання = Tales and stories of Africa.Підназва (відомості, що пояснюють назву) — це слово чи словосполучення, що пояснює, уточнює основну назву. Вона містить дані про призначення документа, його форму тощо. Дані в цьому елементі подають у такій послідовності, як у головному джерелі, проте за необхідності їх можна взяти і з інших джерел: передмови, вступу, післямови тощо, навіть сфор­мулювати самостійно. В описах підручників і навчальних посібників наводять відомості лише про читацьку адресу, інші дані (про затвердження, ухвалення та ін.) випускають.

У відомостях про відповідальність наводять інформацію про окремих осіб, установи та організації, які брали участь у створенні та виданні документа. Відомості подають у тій формі та послідовності, у якій вони представлені у джерелі інфор­мації. Слід зазначити, що у відомостях про відповідальність часто повторюють ім’я особи, що було використане як заголо­вок бібліографічного запису. Інформацію про вчені ступені, вчені, почесні або військові звання, фах і посаду осіб в описі не наводять.

Зона видання вміщує відомості про видання; відомості про відповідальність, що стосуються видання; додаткові відо­мості про видання. Відомості про видання містять дані про перевидання, передруки, про характер перевидання, спеціальне призначення документа, особливості форми його відтворення, їх наводять у формі й послідовності, представлених у доку­менті. Наприклад:

Факс. вид.

Передрук з вид. 1885 р.            

Порядковий номер видання записують арабськими циф­рами з додаванням закінчень:3-тє вид.Вид. 8-е

Відомості про відповідальність, що стосуються видан­ня, подають за умови, що вони мають відношення тільки до конкретного зміненого видання твору. Наприклад:

Вид. 4-е / перероб. з 3-го вид. С. Самійленка.

Додаткові відомості про видання характеризують особ­ливості перевидання. Наприклад:

7-е вид., випр. і доп.

2-е вид. / доопр. О.П. Руденко, передрук із змін, і доп.

Зона специфічних відомостей наявна в бібліографічних описах особливих типів публікацій (карт, нот, нормативних і технічних документів тощо) або документів, розміщених на специфічних носіях (мікроформи, електронні ресурси). Тут вказують відомості, характерні саме для цих документів.

Зона вихідних даних має такі елементи: місце видання, ім’я видавця, дата видання. Як місце виданнязазначають місто, де документ вийшов у світ. Ім’я (назву) видавця (за­звичай, це назва видавництва) подають скорочено. Якщо воно має характерну назву, то її записують без лапок (Наук, думка, Здоров’я). Видавничу організацію наводять із скороченням окремих слів і сполучень, використовуючи загальноприйняті абревіації (Вид. центр “Київ. ун-т”). Відомості про форму влас­ності видавця (АТ, ВАТ й т. ін.), як правило, опускають.Да­тою видання виступає рік виходу документа у світ. Наприк­лад:

К.: Наук, думка, 2003.

У зоні фізичної характеристики вміщують відомості про фізичну форму документа та його кількісну характеристику. Специфічна позначка матеріалу і обсяг включає дані про кількість фізичних одиниць і специфічну позначку матеріа­лу. Для друкованих видань — це найчастіше кількість сто­рінок, аркушів.

64 с.

Бібліографічні елементи поділяються на обов’язкові й факультативні. Обов’язкові бібліографічні елементи дають змогу ідентифікувати документ — вони мають бути наведені у кожному бібліографічному описі. Факультативні елемен­ти надають додаткову інформацію про зміст, призначення, форму документа, їх набір в описах визначає установа, яка здійснює бібліографування.



18.12.2014; 22:14
хиты: 101
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь