пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4. Місце конституційного права серед інших юридичних наук

На відміну від галузі права, яка закріплює і регулює певне коло суспільних відносин, конституційне право як наука являє собою систему наукових уявлень, знань і теоретичних положень про конституційне право як галузь права.

Зміст науки конституційного права розкривається через такі її поняття і категорії, як предмет науки, - її методологія система науки, - її джерела, - функції та завдання науки, - її співвідношення з іншими науками, - роль науки конституційного права у розбудові державності суверенної України.

Наука конституційного права - це галузева юридична наука, яка має предметом свого вивчення конституційне право як галузь права, практику застосування, реалізації конституційно-правових норм та історію їхнього розвитку.

Наука конституційного права вивчає конституційно-правові інсти­тути, що закріплюють основи конституційного ладу України, як суве­ренної, демократичної держави, одним із основних завдань якої є побудова цивілізованого громадянського суспільства і утвердження правової держави. Це один із найважливіших інститутів, які вивчають­ся наукою конституційного права. Предметом вивчення науки консти­туційного права є такі важливі правові інститути як: правовий статус людини і громадянина в Україні; - інститути безпосередньої демократії в Україні; - система органів державної влади в Україні, принципи їх побудови і діяльності; місцеве самоврядування; - державний устрій і територіальна організація України.

Наука конституційного права, як і вся в цілому юридична наука, завжди відігравала велику роль у розробці концепції розвитку консти­туційного законодавства держави, проектів основних законів і ін.

Важливим аспектом в дослідженні наукою конституційного права засад оптимальної організації суспільства і побудови правовий держа­ви е дослідження і визначення напрямків і шляхів вдосконалення тих правових інститутів, через які забезпечується втілення в життя ідей народного, національного і державного суверенітету, повновладдя народу, послідовного розвитку демократії.

Наука конституційного права покликана теоретично обґрунтувати правомірність самого існування конституційного права як провідної галузі в системі права України. Її метою є розробка і тлумачення основних понять і категорій конституційного права, напр.,

По-друге, завдання науки полягає в тому, щоб узагальнюючи і теоретично аналізуючи досвід державного будівництва, виявляти тенденції розвитку суспільства, визначати шляхи і правові засоби вдосконалення побудови і діяльності державного механізму та орга­нів місцевого самоврядування.

На основі здійснюваного дослідження наука покликана розробля­ти обґрунтовані рекомендації щодо шляхів дальшого вдосконалення правового регулювання відповідних суспільних відносин та практики застосування конституційно-правових норм, запровадження позитив­ного досвіду державного будівництва інших країн світу.

 


10.12.2014; 15:09
хиты: 116
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь