пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Особистий:
» Физика
I семестр:
» Аграрное право

65. Правові умови членства у сільськогосподарському кооперативі.

Правові засади членства сільськогосподарських кооперативах встановлені Законом України “Про сільськогосподарську кооперацію”.
Членом сільськогосподарського кооперативу може бути фізична або юридична особа, яка: 1) зробила вступний і пайовий внески в розмірах, визначених статутом кооперативу; 2) визнає принципи й цілі кооперативу; 3) визнає статут кооперативу і дотримується його вимог; 4) має право ухвального голосу; 5) користується послугами кооперативу. Вступ у члени кооперативу ґрунтується на принципі добровільності, юридично закріпленому в Законі “Про сільськогосподарську кооперацію”: він означає відсутність будь-якого примусу під час вступу в члени кооперативу.
Законом встановлено вимоги, яким повинні відповідати особи, що бажають організувати або стати членами вже діючого кооперативу, їх можна поділити на об’єктивні (досягнення встановленого законом віку (для фізичних осіб), необхідного для вступу у члени кооперативу; здатність брати участь у здійсненні цілей і завдань кооперативу) і суб’єктивні (бажання брати особисту участь у діяльності кооперативу, користування його послугами, формування його фондів).
Обов’язковою умовою членства у виробничому сільськогосподарському кооперативі є участь у його діяльності особистою працею, оскільки кооператив є насамперед об’єднанням осіб, а не капіталів.
Права та обов’язки членів сільськогосподарських кооперативів поділяються на: 1) конституційні й інші загальні права та обов’язки, які поширюються на всіх громадян України; 2) ті, що зумовлені специфікою кооперативної організації праці; 3) ті, що зумовлені специфікою сільськогосподарського виробництва.
У Законі України “Про сільськогосподарську кооперацію” права та обов’язки членів кооперативу поділяються на основні та додаткові. Основними є ті з них, які встановлені Законом. До них належать: право на участь в управлінні справами кооперативу; право голосу на загальних зборах кооперативу; право обирати та бути обраним до органів управління кооперативом; право користування послугами кооперативу; право на одержання кооперативних виплат; на одержання частки доходу на пай (додатковий пай); на одержання паю в разі виходу з кооперативу в порядку і термін, визначені його статутом. Основними обов’язками членів кооперативу є дотримання статуту та виконання рішень загальних зборів і правління об’єднання.
Виключення з членів кооперативу може бути оскаржене до суду. Членство в сільськогосподарському кооперативі припиняється також у разі припинення трудової участі в діяльності виробничого кооперативу, реорганізації та ліквідації кооперативу, втрати членом кооперативу — юридичною особою — свого статусу.


11.12.2014; 16:05
хиты: 126
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
право
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь