пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

39. Р. Декарт: принцип сумніву.

Праці – «Міркування про метод», «Роздуми пор першу філософію», «Начала філософії».

Витоки і завдання методичного сумніву, обгрунтованого Декартом,коротко такі. Чи підлягають перевірці сумнівом всі знання, у тому числі й ті,щодо істинності, яких є давнє і міцне згоду (що вособливості відноситься до математичних істин). Теологічні судження про Бога і релігії не становлять винятку. Згідно Декарту, треба - попринаймні тимчасово - залишити в стороні судження про ті предмети ісукупностях, в існуванні яких хоча б хтось на землі можесумніватися, вдаючись до тих чи інших раціональних аргументів і підстав.

 Метод сумніву, методичний скепсис не повинен, однак, переростати вскептичну філософію. Навпаки, Декарт мислить покласти межафілософського скептицизму, який у XVI-XVII ст. як би набув новогодихання. Сумнів не повинно бути самоцельним і безмежним. Йогорезультатом має стати ясна і очевидна первоістіна, особливувислів: у ньому піде мова про щось таке, в існуванні чого вженіяк не можна засумніватися. Сумнів, роз'яснює Декарт, треба зробитирішучим, послідовним і універсальним. Його мета - аж ніяк неприватні, другорядні за значенням знання; "я - попереджає філософ, --поведу напад прямо на принципи, на які спиралися мої колишнідумки ". У результаті сумніви і - парадоксальним чином не дивлячись на сумнів --повинні вишикуватися, причому в строго обгрунтованої послідовності,безсумнівні, всеобщезначімие принципи знань про природу і людину. Вони істановитимуть, за Декарту, міцний фундамент будівлі наук про природу і людину.

Однак спочатку треба розчистити майданчик для спорудження будинку. Це робитьсяза допомогою процедур сумніви. Розглянемо їх більш конкретно. Роздумиперша «метафізичних роздумів» Декарта називається «Про речі, якіможуть бути поставлені під сумнів ». Те, що приймається мною за дійсне,міркує філософ, "виявиться з почуттів або за допомогою почуттів" - А почуттянерідко обманюють нас, наганяють в ілюзії. Отже, треба - це першийетап - сумніватися в усьому, до чого почуття мають хоч якесь відношення.

Раз можливі ілюзії почуттів, раз сон і дійсність можуть ставати нерозрізненими,раз в уяві ми здатні творити неіснуючі предмети, значить,робить висновок Декарт, варто відхилити дуже поширену в науці іфілософії ідею, ніби найбільш достовірні і фундаментальні засновані напочуттях знання про фізичні, матеріальні речі. Те, про що йдеться всудженнях, що стосуються зовнішніх речей, може реально існувати, а може іне існувати зовсім, будучи лише плодом ілюзії, вигадки,уяви, сновидіння і т. д.

 Другий етап сумніву стосується "ще більш простих і загальних речей",якими є протяжність, фігура, величина тілесних речей, їх кількість,місце, де вони знаходяться, час, що вимірює тривалість їх "життя", іт. д. Сумніватися в них - на перший погляд зухвало, бо це означаєставити під питання високо ціновані людством знання фізики, астрономії,математики. Декарт, проте, закликає зважитися і на такий крок. Головнийаргумент Декарта про необхідність сумніви в наукових, в тому числі іматематичних істини, - це, як не дивно, посилання на Бога, причому не вйого якості просвітлюючого розуму, а такого собі всемогутнього істоти, в силахякого не тільки напоумити людини, але і, якщо йому того захочеться,вкрай людини заплутати.

Вже було наголошено на ролі сумніву,яку він відіграє у здійсненні правил методу. До важливих зауважень методологічного характеру щодо сумніву варто згадати про істотну відмінність змісту сумніву Р. Декарта від сумніву в скептицизмі


19.12.2014; 19:49
хиты: 110
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
эстетика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь